07-08-2021 Les 7 Jongen africhting Halle 37km.

De laatste africhting was ik niet echt tevreden over mijn jonge duiven, ze voelden vrij licht aan. Dus ik heb ze even wat rust gegeven en wat meer aandacht besteed aan het voeren van de jongen. Ik voerde vrij licht (30% dieet / 35% zuivering / 35% gerst) en ze kregen 2 kilo voer per dag op 75 jonge duiven. Ik moet er wel bij vermelden dat het hok van de jongen vrij warm is, reden is dat het gedeelte gaas in het ren gedeelte dicht is gemaakt met polycarbonaat platen. Hierdoor eten ze minder. Nu krijgen ze 15% energie/dieet, 15% vlieg, 35% zuivering en 35% gerst. Ook krijgen ze nu 2,5 kilo voer. Als de eerste 5 jongen gaan drinken dan stop ik met het voeren. Mochten ze mee gaan met de vluchten dan hou ik het schema aan van mijn oude duiven.

Het is nu vrijdag tegen de middag aan, de jongen hebben het eerste uur mooi gevlogen in de motregen. Er zat een koppel jongen bij aan van een andere liefhebber uit de buurt. Het was prachtig mooi om te zien hoe het koppel van ruim 100 stuks door het luchtruim vloog. Vanavond in het donker pak ik alle 74 jongen in de mandjes. Ik heb de lijst voor Jan met de ringnummers uitgeprint en op de losplaats zullen we 70 jongen 1 voor 1 los laten. De resterende 4 jongen gaan weer mee naar huis, dat zijn 2 laatkomers waarvan er 1 geschaafd is maar niet ernstig en twee gewonde jongen die met 1 van hun vleugels een draad te pakken hebben gehad. Hun herstel kost wat meer tijd.

We hebben een prachtige africhting gehad met de jonge duiven. Vanaf 10 uur hebben we elke minuut 1 duif los gelaten in Halle. Sabine zou om 10.30 uur bij mijn Van Zon hok zijn om de jongen naar binnen te roepen. We waren om 9.40 uur op de losplaats en hebben lekker in het zonnetje (blauwe lucht met witte wolken) gewacht tot het 10 uur werd. Minpuntje was wel dat de vluchtduiven nog thuis moesten komen van onze afdeling waardoor een groot deel van mijn jongen tussen deze duiven zouden komen. Maar op onze losplaats hebben we geen enkele vluchtduif over zien komen. De wind was ZW2 tot 3 waardoor de duiven de wind in de rug hadden. Ik wilde graag bij thuiskomst 50 jongen terug hebben van de 70 maar dat werden er 55. Ze kwamen echt mooi af dus daar ben ik zeer tevreden over. Ook voelden de jongen een stuk beter aan dan de voorgaande keer.

De jongen zijn nu zover dat ze met de duiven container mee kunnen. We gaan kijken of het weer voor de aanstaande dinsdag voldoende mooi zal worden om ze mee te doen aanstaande maandag avond voor de africhtingvlucht vanuit Kalkar 63km dinsdag. Mijn jongen gaan niet mee met Oost in de wind (O/ZO/NO) of een harde Noorden wind. Dit zorgt er voor dat vooral bij de eerste vluchten de koppels uit elkaar worden geslagen waardoor de kans groot is op verliezen bij de jongen. De jongen hebben we nodig voor onze toekomst in de duivensport dus ik ben zelf heel voorzichtig met mijn jonge duiven.

Onderstaand de lijst met de vliegtijden van elke duif. Ukkie onze 28e duif is vandaag 92 dagen oud, onze jongste telg.

De mooie blauwe lucht met wolken.