07-11-2020 Voeren/Voerschema 100-400km.

Voorwoord:

Onderstaand een beschrijving hoe ik mijn duiven voer. Er zijn heel veel verschillende voer schema,s en zeer veel soorten voer. Ik kan me voorstellen dat je als nieuweling in de duivensport door de bomen het bos niet meer ziet. Goed voeren is een kunst en moet je met gevoel doen. Veel liefhebbers voeren hun duiven te veel waardoor de duiven niet fit genoeg zijn om te trainen. Ik betrap mijzelf er nog steeds op dat ik ze af en toe nog te veel voer geef, zo ook nu in de laatste fase van de rui. Ben het nu weer iets aan het corrigeren en zie meteen weer meer dons en veren in de zitschapjes liggen. Ik kijk als een vlucht net afgelopen is al weer een week vooruit om te kijken wat de weersvoorspellingen zijn. Wordt het een makkelijk vluchtje met de wind (deels) mee of krijgen de duiven kopwind en moet er gewerkt worden. Ik gebruik mijn voerschema als basis, maar op het gevoel voer ik ze naar de vlucht toe. Met een te verwachten kopwind zullen mijn duiven meer krijgen dan met een te verwachten staartwind. Ik ben ervan overtuigd dat ik mijn duiven naar de vorm toe kan voeren.  Wanneer de vliegduiven los zijn, let ik ook altijd op hoe ze vliegen, hoe hard en of ze ook weg trekken. Ik kan aan het vliegen zien of het goed zit voor een aanstaande vlucht. Vaak vliegen ze in het begin van de week een stuk minder dan later in de week als het opvoeren is begonnen. Wil ik op de Midfond vluchten uitblinken dan ga ik ze zo ver opvoeren zodat ze heel de week hard, hoog en weg trainen. Ze hangen dan met gemak een anderhalf uur in de lucht en meestal roep ik ze dan naar binnen anders blijven ze nog veel langer in de lucht hangen. Let op, ik vlieg met mijn duiven alleen de snelheidsvluchten (100 t/m 400 km) dus daar wordt ook naar gevoerd. Zou ik de eendaagse fondvluchten mee willen doen met mijn duiven dan zal ik mijn voerschema moeten aanpassen. Ik wens U veel leesplezier met mijn verhaal over het voeren.

Voeropslag:

Mijn belangrijkste aankoop in de duivensport is ongetwijfeld mijn voeropslag. Ik had deze gezien bij Gerard Koopman in Ermerveen en ook Bas Verkerk in Reeuwijk heeft deze opslag. Er kan geen ongedierte bij en in elke klep past een zak voer van 25 kilo. Geen gedoe met zakken of voer tonnen, weinig gemorst en een mooie droge opslag, gewoon perfect. Met de verhuizing naar Hengelo is mijn voeropslag iets minder ruim, maar ik kan nog steeds 7 verschillende zakken voer van 25 kilo opslaan indien nodig. (Vroeger 11 zakken voer, maar 1 opslag voor 2 zakken voer is naar Sabine gegaan voor de kweekduiven en haar vader heeft een opslag voor 2 zakken voor zijn kippen gekregen). Daarnaast is 1 bak voorzien van 3 kleine lades voor mijn ringen, knijpringen op kleur en de medicamenten etc. Zorg in ieder geval voor een goede droge opslag waar geen muizen bij kunnen of ander ongedierte. De opslag komt uit Duitsland zie https://www.b-hermes.de/index.php/futterschraenke.html Onderstaand een foto van mijn voeropslag.

Mijn voeropslag.

Weegschaal:

Gerard Koopman vertelde het meerdere keren, elke duivenliefhebber zou een weegschaal moeten hebben bij het voeren van zijn duiven. Zoals jullie straks zien gaat het voerschema uit van bijvoorbeeld smorgens 10 gram per duif. Je moet dan weten hoeveel duiven er in het hok zitten om te voeren en dus het voer afwegen. Zorg dus voor een goede weegschaal waarmee je goed het voer per gram kunt afwegen. Onderstaand mijn digitale weegschaal die tot 3000 gram nauwkeurig kan wegen.

Mijn digitale weegschaal.

Grit en Mineralen:

Ik heb geen grit of mineralen op de vlieghokken staan. Reden is dat de vocht er gauw intrekt en je ze dan dagelijks de potjes moet verschonen. Ik gooide soms meer dan 50% weg en dat is natuurlijk niet de bedoeling en zonde van het geld. Een andere reden is dat ik voor een vlucht geen grit meer wil geven omdat dan de duiven te zwaar worden. Ik wil dus zelf de baas blijven over de opbouw van het gewicht van een vliegduif. Ik geef dus het grit en de mineralen over het voer. Behalve bij de thuiskomst van een vlucht want dan wordt er extra grit over de voerplank uitgestrooid en s,avonds weer verwijderd. Als grit geef ik een emmer/zak Allerlei welke ik koop in zakken van 20 kilo. Op de foto de emmervorm. Als mineralen gebruik ik de Vitamineral van de firma Natural. Zie foto.

Gebruik het over het voer en de duiven krijgen er zeer mooie vaste mest van. (Samen met gerst mooi bruin van kleur)
Krijgen ze bij thuiskomst van de vlucht volop en de dagen daarop gewogen over het voer. Bij gebruik van medicatie wordt dit niet gegeven om geen afbreuk te doen aan de medicatie.

We mengen het voer met Roos Visee en daar overheen komt dan de Vitamineral, Multimineral/Allerlei en eventueel medicijnen. Onderstaand de fles Roos Visee welke ik gebruik. Lol, zowat op ware grote.

Beschrijving
Energie 984 kJ 11%
Vetten 0.1 gram 0%
Verzadigde vetzuren 0 gram 0%
Koolhydraten 57 gram 21%
Suikers 56 gram 62%
Proline 0.3 gram 0%
Zoutvervanger 0.02 gram 0%
Vitamine C 120 mg 160%

Ik ben echt een mestkijker, let altijd op de mest van mijn duiven. Ik zie graag mooie bolletjes droge bruine mest met wat dons erbij. De Vitamineral zorgt samen met de andere middelen voor een geweldige mooie mest bij de duiven. Laat ik de Vitamineral een dag weg dan kan ik dat meteen aan de kleur van de mest zien. Zoals in mijn voorgaande blog geschreven krijgen de duiven in het vliegseizoen een strak medicatie programma. Alles gaat over het voer dus mijn duiven hebben in het vliegseizoen altijd schoon drinkwater. Onderstaand per weekdag de samenstelling van wat er over het voer komt.

Zaterdag (dag van thuiskost duiven): over 1 kilo voer, 1 eetlepel Roos Visee, 1 volle eetlepel met kop Vitamineral. Zondag: over 1 kilo voer, 1 eetlepel Roos Visee, 2 schepjes BS, 1 afgestreken eetlepel Vitamineral. Maandag: over 1 kilo voer, 1 eetlepel Roos Visee, 1 volle eetlepel met kop Vitamineral, 1 klein handje Allerlei. Dinsdag: over 1 kilo voer, 1 eetlepel Roos Visee, 1 eetlepel met kop Vitamineral, 1 klein handje Allerlei. Woensdag: over 1 kilo voer, 1 eetlepel Roos Visee, 1 eetlepel met kop Vitamineral, 1 klein handje Allerlei. Donderdag: over 1 kilo voer, 1 eetlepel Roos Visee, 2 schepjes WN, 1 afgestreken eetlepel Vitamineral. Vrijdag (Inkorfdag): over 1 kilo voer, 1 eetlepel Roos Visee, 1 eetlepel met kop Vitamineral. (Meestal wordt er op de vrijdag heel licht gevoerd of helemaal niet omdat dan de duiven in de mand moeten.)

Overzicht verhouding voor 1 kilo voer in Excel. Pas op, hebben de duiven 2 nachten mand gehad dan over 3 voerbeurten BS verstrekken dus ook nog de volgende ochtend.

Voordat we naar het voerschema gaan, eerst een overzicht van de verschillende zakken voer welke ik gebruik. Zie foto hieronder. Het voerschema gebruik ik dus alleen in het vliegseizoen van eind Maart tot en met September. In het kweekseizoen of de rui periode wordt er anders gevoerd.

VTB100 = Gerst / VTB71 = Vlieg, Sport extra Subliem / VTB17 = Super Dieet Basic line / VTB10 = Zuivering Royal.

Nadat mijn duiven de jongen hebben groot gebracht en weken lang volle bak kweekvoer hebben gehad, worden ze op weduwschap gezet (doffers en duivinnen gescheiden van elkaar zetten). Probleem is nu dat ze veel te zwaar zijn en slecht willen vliegen. Ik ga dan maar 1x per dag voeren en begin met iets zuivering voer met veel gerst. Het kost mij minimaal een week om dan de duiven weer goed aan de voerbak te krijgen. Wanneer ik ze steeds beter aan de voerbak krijg, zie je ook dat de duiven steeds beter gaan trainen. Dit voorjaar had ik ze zo goed aan het vliegen na een drietal weken dat ik er zelf versteld van stond te kijken. De duivinnen gingen heel hoog en vlogen zeer hard en waren ook geruime tijd uit het zicht. Zo wil ik ze graag zien. Maar wat ik wil vertellen is dat de wedvluchten meestal begin April beginnen, ik blijf dan echter 1x daags voeren tot ongeveer 1 Mei. Dan komen de Midfondvluchten in zicht en ga dan pas over naar 2x daags voeren. Bij het 1x daags voeren tel ik de grammen voer van de ochtend op bij die van de avond. Ik blijf altijd bij het voeren kijken wanneer het voer op is. Ik gooi niet alles tegelijk op de voerplank, dus beetje bij beetje. Mocht niet al het voer op zijn en gaan de eerste duiven reeds water drinken dan stop ik met voeren. Door de schommelingen van de temparatuur kan het maar zo zijn dat ze te weinig (koud weer) of te veel voer krijgen (warm weer). Dus dat bedoel ik om op gevoel te gaan voeren.

Bovenstaand het voerschema, ik weeg altijd per afdeling het voer af omdat er meestal wel een verschil zit in het aantal duiven per afdeling. Je kunt nu mooi per dag zien hoeveel procent van welk voer er gegeven moet worden.

Ik gebruik voor het voeren van mijn duiven een voerplank met een opstaande rand. In elke afdeling (4) ligt een voerplank. Dit jaar zaten de vliegduivinnen op de broedvakken maar voor volgend jaar ga ik dat veranderen en komen ze op een jongen afdeling met zitvakken te zitten. Dat had ik in Neede ook altijd en ik vertrouw erop dat ze dan minder onderling gaan paren. Maar heel vroeger toen ik nog maar 12 weduwnaars had voerde ik deze in de broedvakken waardoor ze vaster en beter gemotiveerd waren op hun broedvak. Maar ik speel alleen met de duivinnen en niet met hun vaste partners. Dus de keuze van een voerplank of in de broedvakken voeren moet U zelf maken.

Ik ben een echte favoriet van gerst voeren. Zag op een duivenfilm van de Gebroeders Limburg uit Zuidveen dat deze de duiven in de winter na de rui wel op 90% gerst hadden zitten. Hier is dat straks niet anders. Mijn meeste jongen en jaarlingen staan nu nog op 1 oude pen en de kwekers zijn zo goed als door de rui. Nu voer ik 75% gerst en een 25% rui voer. Maar als de laatste pen gestoten is dan ga ik ook naar de 90% gerst toe. De duiven hebben dan hele mooie mest. Voor het koppelen van de duiven worden ze een paar weken opgevoerd.

Sabine die de kweekduiven onder haar hoede heeft is echt begaan met de duiven en ze ziet heel veel. Zelfs meer dan met mijn 47 jaar ervaring ondanks het feit dat ze nog maar 2 jaar mee loopt met de duivensport. Maar ze heeft zich verdiept in de verschillende graan soorten en weet er indertussen al zeer veel van. Vaak heeft ze aanvullende granen gemengd voor mij die ik dan aan de duiven mag geven. Vooral met de Rui en in het Kweekseizoen. Ook verwent ze de duiven graag met pinda,s. Maar in het vliegseizoen bepaal ik wat de vliegduiven mogen hebben en worden er ook geen pinda,s gevoerd of de duiven moeten een vlucht hebben gehad met kopwind en lage snelheid, dan is een pinda met hoge uitzondering per duif akkoord. In pinda,s zitten veel vetten en de kans op schimmels is vrij groot dus maar niet doen in het vliegseizoen.

Ik hoop dat U wellicht iets heeft kunnen lezen waarvan U denkt dat zou ik ook eens kunnen proberen. Er zijn heel veel verschillende zakken voer op de markt. Elke voerleverancier heeft wel een voerschema per categorie afstanden. Ondanks dat er veel verschillende zakken voer te koop zijn, hebben verschillende tophokken hun eigen mengeling samengesteld en verkopen ze die ook. Kijk maar naar Koopman, Verkerk en Zn, Embregts-Theunis etc. Ik zou zeggen succes met het voeren van uw duiven, vooral in het vliegseizoen.

Geniet van de duivensport.