31-10-2020 Medicatie

Onderstaand het verslag hoe wij onze duiven van medicatie voorzien, welke medicijnen en hoe wij ze verstrekken.

Ik heb al duiven sinds 1973 dus heb ruim 47 jaar ervaring nu. Veel geleerd en dus ook veel fouten gemaakt. Maar ik zeg altijd, leer van je fouten en kijk vooruit. Hierdoor is er een behoorlijk vast systeem ontstaan in het verstrekken van medicatie wat mij prima bevalt.

Heb wel uit ervaring geleerd dat ruim 90% van de liefhebbers je niet de waarheid vertellen. Zonder medicatie hard vliegen, geloof ik niet meer in. Ze zeggen dat ze niets doen maar ondertussen brengt de postbode de medicijnen aan huis. Heb zelf geprobeerd om niets meer tegen het geel te verstekken, zelfs jaren lang. Maar je loopt tegen de ene naar de andere teleurstelling aan. Niets voor niets dat de dierenarts Jellema zijn duiven zo vaak controleert op het geel en daar redelijk bang voor is.

Het is nu eind Oktober en we zitten midden in een twee weken durende paratyphus kuur. Doe dit nu al jaren en het bevalt mij prima. In het verre verleden 1 keer paratyphus op mijn hok gehad met als gevolg dat alle duiven die het gehad hadden niet meer voldeden op het vlieghok. We verstrekken Parastop van Belgica de Weerd en dat over het voer. Het voer wordt dan aangemaakt met roos vicee. De duiven hebben er met de rui helemaal geen last van.

Voor de behandeling van intestinale infecties door E. Coli en Salmonella spp.

Eind november en begin december krijgen de duiven een wormkuur. Oppassen een wormkuur heeft invloed op de rui en kun je soms zien in de pennen, duiven dienen dus door de rui te zijn of zo goed als. Dit gaat door het water en dat twee dagen lang. Vanaf dag 1 wordt dan de mest nauwkeurig gecontroleerd of er geen wormen zichtbaar zijn. Na twee weken wordt dit herhaald om te voorkomen dat er na de eerste kuur nog eitjes zijn uitgekomen met wormen, zodat we zekerheid hebben dat alles wormvrij is. Heb reeds meerdere keren mee gemaakt dat een liefhebber zijn vliegseizoen niet kon afmaken omdat zijn duiven wormen hadden. TIP: steek elke bijgehaalde duif op je hok meteen een wormpil op, zodat je hok ook echt wormvrij blijft. Het wormmiddel wat ik gebruik door het water wordt zelf door de dierenarts gemaakt en is redelijk goedkoop. (De enigste medicatie welke via het water verstrekt wordt bij mij) Zie de foto. De wormtabletten die wij hebben zijn ook van Belgica de Weerd. Zie foto

Het worm middel voor de collectieve behandeling.
De wormtabletten zijn speciaal om elke duif apart te kunnen behandelen. Voor de behandeling van gastro-intestinale rondwormen (Ascaris columbae, Capillaria obsignata) en lintwormen (Raillietina spp, Taenia crassula).

Tussen kerst en oud en nieuw krijgen de duiven meestal de verplichte Paramixo enting. Dit geldt alleen voor de vliegduiven want voor de kwekers vindt ik het grote onzin omdat deze alleen maar in hun eigen hok zitten en niet reizen. Voor de Paramixo enting gebruiken we de volgende entstof, Nobilis Paramixo P201 van de fabrikant MSD.  Maar er is een nieuwe entstof op de markt waar ik van verschillende liefhebbers positieve berichten van hoor, kan zijn dat wij deze ook in de toekomst gaan gebruiken. Onderstaand de beschrijving hier van: (Bron dierenartspraktijk geesteren.)

Combinatie vaccinatie:  Paramixo- + Herpes- + Pokkenvaccinatie

Herpes: Sinds kort kan er ook geënt worden tegen het Duiven-herpes virus. Het herpes-virus is een veel voorkomende ziekteverwekker bij duiven. Zo’n 60% van de duiven is drager van dit virus. Het virus kan actief worden in periode van stress of ziekte. Het ziektebeeld en de ernst hiervan wisselt sterk. Het herpesvirus is ook één van de componenten van het Ornithose-complex. Met name jonge duiven kunnen ernstig ziek worden en hier aan dood gaan. Oudere duiven kunnen ontstekingen van bek, keel, slokdarm, luchtpijp en ogen krijgen. De enting is alleen in combinatie met paramyxo verkrijgbaar. Er dient geënt te worden op 5 weken leeftijd (of direct na het spenen) en 3-4 weken later weer. Daarna kan worden volstaan om jaarlijks te enten. Is een herpes-infectie daadwerkelijk aangetoond dan kan beter 2x per jaar geënt worden.

Paratyphusvaccinatie, hiervoor wordt gebruik gemaakt van een levend verzwakt vaccin.

Paratyphus: het beschermen van de vliegduiven is vooral van belang tijdens het vliegseizoen en aansluitend in de ruiperiode. Vaccinatie is daarom vooral aan te bevelen, voor het vliegseizoen begint (minimaal 3 weken voor de vluchten beginnen).De kweekduiven echter moeten al (min. 3 weken) voor het koppelen gevaccineerd worden, om problemen met de kweek te voorkomen. Jonge duiven mogen vanaf 6 weken leeftijd gevaccineerd worden. Voor een goede bescherming moeten de duiven twee vaccinaties krijgen met een tussentijd van 3 weken. Daarna twee keer per jaar herhalen.

Pokkenvaccinatie, met de keuze uit de injectiemethode of de veerfollikelmethode.  
                                
Pokken: ongevaccineerde duiven zijn zeer gevoelig voor het pokken-difterie virus. Wanneer de duiven (éénmalig) gevaccineerd worden, zijn de duiven gedurende minimaal één jaar beschermd tegen pokken. Het is daarom sterk aan te bevelen, m.n. de jonge duiven voor het begin van het vliegseizoen te vaccineren tegen pokken. Dit kan door een gecombineerd vaccin met paramixo. Afhankelijk van de beschikbaarheid  van de entstof.

—————————————————————————

Tegelijker tijd met de Paramixo enting krijgen alle duiven (dus ook de kwekers) een druppel in de nek voor de luis. Hiervoor gebruiken we U-200 Deze druppel dien je 1 maal per jaar te verstrekken maar er zijn liefhebbers welke 2 keer per jaar moeten druppelen om hun duiven luis vrij te houden. Het druppelen heeft geen invloed op de prestaties van de duiven maar verstandig lijkt mij om het in het voorjaar te doen en wellicht nog een keer na het vlieg seizoen. We gebruikten deze druppel in 2020 voor het eerst (in het vliegseizoen) op aanraden van andere liefhebbers. Daarvoor druppellen we om de 6 weken wat veel werk was in vergelijking met deze druppel 1 keer per jaar.

receptplichtig
Inhoud: 10 ml
tegen parasieten en ongedierte
Depot-effect, werkt 1 jaar
zeer goed verdraagbare werkzame stof
Onze nieuwe nekdruppels hebben een depot-effect en werken 12 maanden. Geen getrippel met de pootjes, geen bijwerkingen, zeer goed verdraagzame werkstof. De druppels kunnen ook op de borst van de duif gegeven worden.

We koppelen begin januari en voordien ging ik dan met meerdere duiven naar de dierenarts Nanne Wolf voor controle. Telkens constateerde hij licht het geel. Doe het de laatste 10 jaar nu zo dat ik voor het koppelen de duiven een geelkuur doe van een vijf dagen. Wederom over het voer en aangemaakt met roos vicee. Ik gebruik hiervoor Betere Spijsvertering (BS) van Belgica de Weerd. Het jaarlijks dierenartsbezoek voor het koppelen van de duiven doen we dus ook niet meer nadat bleek dat het jaar daarop mijn duiven schoon waren.

Voor de behandeling van trichomoniase, hexamitiase en coccidiose.

Als de vliegduiven de jongen hebben grootgebracht en hun dagelijkse trainingen weer hebben op gepakt, dan volgt er voor de eerste wedvlucht nog een twee daagse geel kuur om er zeker van te zijn dat de duiven er vrij van zijn. (BS van Belgica de Weerd)

De afgezette jongen krijgen ook hun verplichte Paramixo enting maar ik was er in 2020 behoorlijk laat mee. De vroegste jongen waren reeds 5 maanden oud. Heb wel elk jaar problemen bij de jongen van groene mest, maar na een Paratyphus kuur is het dan weer op gelost. (Parastop van Belgica de Weerd)

Voor het vliegseizoen hebben we een zeer strak programma met betrekking tot het verstrekken van medicatie. En wel als volgt:

 –  Bij thuiskomst op de zaterdag volgt op de zondag na 1 nacht mand altijd over twee voerbeurten (smorgens en savonds) BS voor het geel. Bij ons wederom van Belgica de Weerd. Bij 2 nachten mand doen we over drie voerbeurten dit. Dus anderhalve dag.
 –  1 dag voor het inmanden van de duiven krijgen de duiven over twee voerbeurten (smorgens en savonds) Witte Neuzen over het voer. Werderom aangemaakt met Roos vicee. WN is ook van Belgica de Weerd en zorgt voor een goede schone luchtweg voor de duif.

Voor de behandeling van respiratoire en gastrointestinale infecties door pathogenen gevoelig voor de werkzame stoffen (Chlamydia spp., Salmonella typhimurium).

TIP: Vliegduiven die eventueel na meerdere dagen terug komen controleren we meteen of ze binnen hebben gezeten bij andere liefhebbers of op het land hebben gezeten. Als ze wat langere tijd weg zijn geweest, krijgen ze een geel pil (BelgaMagix van Belgica de Weerd) opgestoken en worden een paar dagen apart gezet om weer op krachten te komen. Vreemde duiven dus de aanvliegers worden zo snel mogelijk uit het hok gepakt en apart gezet.

Voor de behandeling van trichomoniasis en hexamitiasis in duiven.

De vliegduiven krijgen elke zondag een rustdag en een lekker bad. Mocht de vlucht worden uitgesteld tot de zondag dan schuift de rustdag door naar de maandag.

Na het vliegseizoen is het eerste wat de duiven weer krijgen de twee weken durende paratyphus kuur zodat we het jaar nu rond besproken hebben.

Nog wel 1 minpuntje en dat is dat ik niets doe tegen pokken. Ik ben mij er van bewust dat het een risico is om ze niet te behandelen. Mochten mijn duiven het oplopen dan zal ik ze meteen moeten behandelen. Nu is het nog een verbeterpuntje voor de toekomst. Maar als ik de nieuwe entstof voor de paramixo enting ga gebruiken is dit verbeterpunt ook meteen opgelost.

Het bovenstaande systeem bevalt mij zeer goed, het voorkomt veel teleurstellingen. Het systeem zorgt ervoor dat mijn duiven vooral in het vliegseizoen op alle vluchten kunnen presteren.

Geef ik teveel medicatie? Nee hoor, mijn duiven presteren ook prima als ze 3, 4, 5 of 6 jaar oud zijn. De 14-136 won als 3 jarige het duifkampioenschap Vitesse tegen ongeveer een 600 liefhebbers. De 14-208 won als 3 jarige een 1e van de kring tegen een 5991 duiven.

De volgende keer vertel ik wellicht wat over het voeren en dat het aller belangrijkste bij het voeren, een weegschaal, beslist niet mag ontbreken.

Wilt U meer weten over de dierenartsen praktijk Geesteren, kijk dan op www.dierenartspraktijkgeesteren.nl

Wilt U meer weten over Belgica de Weerd, kijk dan op www.belgicadeweerd.com

Wilt U meer weten over Vet-Schroeder, kijk dan op www.schroeder-tollisan.com/produkt/u-200-neckdruppels-tegen-luizen/?lang=nl