08-06-2022 Africhting Bentelo 5 km en Coli bij de late jongen.

Vorige week op de donderdagnacht nog na 23 uur alle vroege jongen gepakt en in de mandjes gezet. Dini heeft mij weer geholpen om ze aan te pakken en in de mandjes te stoppen.

We hadden er weer 42 stuks dus alle duiven waren nog aanwezig. Aangezien onze late jongen bij de vroege jongen in hetzelfde hok zitten, kunnen we dat pas zien als we alle vroege jongen pakken.

Ik heb ze met een Oosten wind weer 1 voor 1 losgelaten. Sabine was bij ons hok aanwezig om de duiven in de gaten te houden. Zodoende kon ze zien dat de jongen mooi vlot thuis kwamen. Wat mij opviel bij het loslaten was, dat veel jongen ondanks de behoorlijke oostenwind meteen de juiste hoek in vlogen om thuis te komen.

Al met al was het een mooie africhting en de planning was om deze week naar Hengevelde te gaan om ze af te richten. (10 km)


In het weekend komen mijn jongen nooit los. Dit in verband met de wedvlucht van de ouden en zondags krijgen mijn duiven altijd een bad.

Maar maandag de jongen los gehad en ze vlogen weer super en trokken in groepjes weg. Bij het binnenroepen gingen ze vlot naar binnen op 1 duif na. Dan denk je, gek zal hij tegen een raam zijn gevlogen of iets dergelijks. Afijn in de loop van de middag is hij alsnog naar binnen gegaan. Heb hem geen eten gedaan want het kan ook het eerste Coli geval zijn bij mijn late jongen.

Dinsdagmorgen bij het schoonmaken van de afdeling van de jongen op 3 plekken verkeerde mest waarvan ook 2 plekken met braaksporen. Alle drie jongen met een gele knijpring, dus mijn late jongen die nog niet geënt zijn tegen Paramyxo. De jongen wel los gehad en licht gevoerd met zuivering en gerst. Alles mooi vlot naar binnen.

Even met Sabine overlegd wat te doen en toen besloten om de dierenarts te bellen. Hij adviseerde om meteen wat in het water te doen. Hij stelde 2 medicijnen voor, Baytril en daarnaast colistine wat beter was dus daar voor gekozen.

Colistine (polymyxine E) is een antibioticum uit de groep van de polymyxinen. Polymyxinen zijn een groep van vijf verschillende polypeptide-antibiotica, (polymyxine A tot E), die in 1947 ontdekt zijn. Enkel polymyxine B en E (=colistine) worden in de praktijk gebruikt. Colistine zelf werd in 1949 ontdekt en is sedert de jaren 1950 in gebruik. Het wordt geproduceerd door de bacterie Bacillus polymyxa subspecies colistinus Koyama.

Colistine werkt op het celmembraan van de bacterie. Colistine is een kationische verbinding die zich bindt aan anionische lipopolysaccharidemoleculen in het buitenste membraan van gram-negatieve bacteriën, waardoor het membraan wordt beschadigd, wat leidt tot een verhoogde permeabiliteit van de celwand. De celinhoud kan dan weglekken wat uiteindelijk tot de celdood leidt.

Meteen naar de dierenarts gereden en een flesje van 100 cc opgehaald. De twee waterbakken uit het hok van de jonge duiven verwijderd en daarvoor in de plaats 1 waterbak van 6 liter gevuld met het middel. (3cc op 2 liter water) Ik moet toch met hem overleggen wanneer ik de late jongen de Paramyxo enting kan geven. Het aanstaande weekend worden de laatste jongen bijgezet en is de ploeg compleet.

Het is nu woensdagmorgen als ik dit schrijf en vanmorgen had ik 7 plekken met verkeerde mest en 1x braaksporen. Wel weer de jongen los gedaan maar eerst de waterbak bij de ingang van het hok verwijderd en ook geen baadbak met water meer buiten gereed gezet. Dit om drinken te voorkomen van water zonder medicatie. De jongen vliegen nog steeds prima, ook veel late jongen. De vroege jongen trekken nog steeds in groepjes weg en komen dan weer terug. Ook bij die wegtrekkende groepen zitten late jongen. Als ik het hok in loop bij de jongen dan kan ik er drie jongen uithalen die toonbaar last hebben van de Coli. Ik ga ze straks weer licht voeren en hoop dat het probleem met een week opgelost is. Zo, alles meteen binnen en ook alle duiven aan de voerbak en dat is een goed teken.

Helemaal links achter zitten twee blauwe duiven, de voorste ervan heeft coli.

Er ontbrak nog 1 duivin van de vlucht van afgelopen weekend en deze is dinsdagmiddag terug gekomen. Dus alles terug en dat met een pittige NO wind met windkracht 3. Ook alle herintreders, soms kun je er weinig van navertellen. Zo kwam er bij ons na dagen afwezig te zijn geweest (dag 6 terug van Chalon1) een duivin terug. Had niet binnen gezeten. Maar ze wilde voor geen meter vliegen en liep vaak alleen voor het hok als ik mijn duivinnen los had. Ik had er de balen van en ze was mooi opgevoerd en mooi op gewicht, dus ingekorfd voor Tienen 202 km. Bij het oppassen van Tienen zien we een drietal duiven pal over ons huis vliegen het noorden in, er valt 1 duif uit en u raad het vast al het was de duivin die geen meter wilde vliegen. Ze was onze 15e duif van Tienen van de 39 duiven welke we mee hadden. Gisteren een bonte piepertje voor de ren van het Amazing project weg gepakt. Ik had haar nog niet eerder gezien dus ze kan er nog niet lang zijn geweest. Gekeken en ze kwam uit Haaksbergen. Mijn dierenarts zit in Haaksbergen dus de bonte pieper in Haaksbergen los gelaten bij het ophalen van de medicijnen voor onze jongen. En wat denk je, zit de bonte pieper vanmorgen weer voor de ren.

Street art van Adele Renault