08-06-2024 Sourdun 480 km. 1e in de CC4 en 10e NPO afdeling 9. (14.497 duiven)

Beste bestuurders,

Het heeft even geduurd i.v.m. beschikbare tijd, bij deze alsnog een mailtje vanuit het bestuur. 

De losplaats Arcis Sur Aube is helaas niet geschikt. De afgelopen dagen is er gezocht naar een alternatieve losplaats op een vergelijkbare afstand i.s.m. de correspondent ter plaatse, dat is tot gisteren laat geprobeerd maar we hebben toch moeten besluiten naar Sourdun te gaan.

Dat is inderdaad verder, ~25 km, gezien de windvoorspellingen (voornamelijk ZW) is daarvoor gekozen in plaats van een grote stap dichterbij. Zoals jullie weten liggen de losplaatsen namelijk niet voor het oprapen en moeten we rekening houden met meer factoren. 

In Tienen staat op dit moment een circus, ook daar moeten we dus uitwijken en wel naar Tongeren. 

Helaas heeft dit mailtje even op zich laten wachten (we hebben nog geen secretaris en er moet ook gewoon gewerkt worden). 

Wat we helaas wel online en op de mail zien zijn theorieën die niet kloppen en een klap in het gezicht zijn voor de vrijwilligers die geprobeerd hebben een goed alternatief te vinden. Daarnaast proberen we altijd zo transparant mogelijk te zijn, maar soms duurt het even voordat we achter de laptop kunnen kruipen voor een mailtje of een bericht kunnen versturen, ook daar speelt dus niets duisters achter de schermen.  

Iedereen mag van alles vinden van de redenatie om toch iets verder te gaan i.v.m. de voorspelde wind, maar houd het wel bij de feiten. We kunnen het niet spannender maken dan die redenatie en zullen ons best doen in de toekomst sneller een mail de deur uit te doen.


Helaas moesten de duivenmelkers van de afdeling 9 via de NPO site vernemen dat onze duiven in Sourdun gelost worden.

Echter kiest men voor een andere losplaats die 25 kilometer verder gelegen als de oorspronkelijke wedvlucht. Maar het is de midfondvlucht met de grootste afstand voor ons van alle midfondvluchten, mijn afstand was oorspronkelijk 455 kilometer en wordt nu opgehoogd naar 480 kilometer. Als je dan bedenkt dat de liefhebbers die op de grootste afstand zitten nu een vlucht voorgeschoteld krijgen van zowat 500 kilometer, dan vraag je je af waar ons afdelingsbestuur mee bezig is. Het was veel beter en verstandiger geweest om naar Chalons en Champagne te gaan wat voor mij 405 kilometer is en voor de achterhand 425 kilometer.

Nu staat er het volgende weekend een eendaagse fondvlucht op het programma van 583 kilometer. Ik ben ervan overtuigd dat deze beslissing van het afdelingsbestuur de deelname aan de eendaagse fondvlucht niet ten goede zal komen. We hebben het eerder gezien, je kunt iets veel harder afbreken dan opbouwen, het niet meer ophalen bij verenigingen van minder dan 100 deelnemende duiven op de eendaagse fondvluchten heeft grote gevolgen gehad voor het aantal duiven op die vluchten. Het resulteerde in een forse daling van de vervoersaantallen op de eendaagse fondvluchten.

Het is dan ook geen wonder dat vooral de liefhebbers uit de regio Noord van de afdeling 9 grote moeite hebben met de genomen beslissing en zich niet gehoord voelen, kijk maar eens naar het onderstaande schrijven van een CC voorzitter.

Sportvrienden,
Hoor net dat we naar Sourdun gaan, 487 kilometer voor Almelo.
Een dagfond vlucht dus.
Te gek, waarom niet naar een afstand van rond de 400 kilometer.
Volgende week gaan we richting 650 kilometer.
Het wordt tijd dat we dit via meerdere disciplines binnen de afdeling 9 kenbaar maken richting afdeling bestuur.
Echt te gek voor woorden.
En de reden zou zijn: de gezamenlijke lossing met afdeling 8.
We gaan het zien.
Harry Bakhuis
Voorzitter CC MIDDEN Twente

Begrijpelijke taal van een voorzitter die voor zijn leden opkomt.

Ik heb respect voor de werkende man en ook voor onze 2e secretaris, maar als je een nieuwe lossingsvergunning kunt aanvragen bij de NPO dan zou de voorzitter van de afdeling 9 zelf zo ruimdenkend moeten zijn dat hij even zijn 2e secretaris bijstaat en de leden persoonlijk via de afdelingssite of via de mail op de hoogte brengt van de wijziging zodat ze het niet eerst via de NPO site moeten vernemen. Dit is echt een gemiste kans van onze voorzitter en wellicht zelfs een bewuste keuze geweest.

Waarom staat er uren te laat wel een schrijven op de Facebook pagina van de afdeling 9 maar kun je daar niet op reageren? Het lijkt er sterk op dat de afdeling 9 de communicatie uit de weg gaat.

De vele bezwaren hebben niet geholpen om het afdelingsbestuur van standpunt te doen veranderen. Het afdelingsbestuur heeft de vele reacties over zichzelf afgeroepen en de afdelingsvoorzitter had dat kunnen voorkomen.

Daarbij komt dat de duiven zaterdag de eerste 200 kilometer een kopwind hebben die nu verlengt wordt met 25 extra kilometers, daarna krijgen de duiven pas gemak van de wind.

Er spelen ongetwijfeld andere belangen mee om naar Sourdun te gaan en niet naar Chalons en Champagne. Niet toevallig staat afdeling 8 ook in Sourdun met hun duiven.

Zelf denk ik ook dat de toekomst ons nog veel meer van deze situaties zal brengen indien de 11 afdelingen opgaan in 5 nieuwe afdelingen. De diepte van de afdelingen gaan dan voor de duiven van Zuid en Noord een groot verschil in krachtinspanning geven. Als je duif wekelijks ruim 100 kilometer meer moet vliegen dan de liefhebbers op de kortste afstand geeft dat uiteindelijk een groot verschil in de krachtinspanning van de duif.

——————————————————————–

Ik heb op de donderdagavond 75 duiven ingekorfd voor de wedvlucht vanuit Sourdun. Het zijn 42 duivinnen en 33 doffers. Er zitten nog 2 gewonde duivinnen thuis.

Ik heb geen rekening gehouden met de eendaagse fondvlucht van de volgende week. Valt deze vlucht zwaar uit voor mijn duiven dan gaan er wellicht maar 3 duiven mee naar de eendaagse fondvlucht en de rest naar de Vitesse vlucht. Komen de duiven echter fris naar huis dan kan ik het aantal van 3 duiven wat verder ophogen. We gaan het zien op de zaterdag als ze los komen maar dat verwacht ik wel.

In de vereniging zijn er door 13 liefhebbers 226 duiven ingezet. Ook 4 liefhebbers van De Zwarte Doffer hebben in totaal 24 duiven mee op Ruffec.

In de CC4 zijn er van 100 liefhebbers 1.743 duiven mee naar Sourdun en dat is een behoorlijk verschil met het aantal van 2.208 van de voorgaande week.

Ik heb mijn duiven goed opgevoerd, ik kreeg er geen voerkorrel meer bij in. De duiven waren dan ook mooi vol toen ze de mand in gingen, nu maar hopen dat ze voldoende reserves mee hebben om 7 uur of meer te kunnen vliegen eer ze weer thuis zijn. De trainingen bij huis waren zeker naar wens maar dat geeft nog geen garantie voor een goede uitslag.

Sourdun,
Na vannacht onze verplichte rust te hebben genomen zijn we aan het begin van de middag weer vertokken naar Sourdun. Hier zijn we aan het eind van de middag aangekomen daar zijn de duiven voorzien van water en een uur later gevoerd en tevens het water weer bijgevuld. De duiven hadde wel zin in een hapje zoals u op het filmpje kunt zien.
Voor het eerst dit seizoen lijkt het morgen een gemakkelijke lossing het weer is prima en de temperatuur 25 graden wat wil je nog meer.
Volgende update morgen rond 7 uur.

De duiven zijn gelost om 7.15 uur. Onderstaand het filmpje van de lossing.

De eerste meldingen uit onze afdeling kwamen uit Kleve.(Duitsland) Gauw even de snelheid van de duif gedeeld door mijn afstand en dan moet ik voor 12.40 uur een duif hebben om er voor te zitten. Maar even later zijn er al snellere duiven met een hogere snelheid van 90 km per uur. Nu moet ik voor 12.35 een duif hebben om voor de snelste duif te zitten.

Maar helaas was ik alleen de duiven aan het opwachten want Dini had cursus en Jan was er even tussen uit met zijn vrouw. Sabine was haar eigen twee duiven aan het oppassen. Aangezien mijn telefoon (normaal de telefoon van Dini maar die had ze nu mee) voor de verbinding van de klok met de buitenwereld moest zorgen om automatisch te kunnen melden, heb ik later niet meer gekeken naar de meldingen maar ben op het dak scherp gaan opletten.

Afijn, ik kijk naar het zuiden en zuidwesten en ineens draaien er 2 duiven boven het hok. Ze maken nog een tweetal rondjes voordat ze op het hok landen. Het was 1 duivin voor mij met een vreemde duif, ik wist meteen dat het een vroege duif was en klokte de jaarling duivin om 12.30 uur.

Na een viertal minuten gewacht te hebben maar even naar de meldingen gekeken. Ik had de 1ste melding in de CC maar ik zit op de korte afstand dus veel meldingen kunnen er nog voor komen. In de afdeling heb ik de 6e melding, er zitten 2 duiven van Derksen uit Almelo voor mij, 2 duiven van Kamp-Kippers en 1 duif van Arnold.

Om 12.37 uur komen er 2 duiven uit het NNW aanvliegen en worden in dezelfde seconde geklokt, onze “Special” de getekende duif zit erbij. Helaas heb ik zeer weinig zien vliegen en haast alle duiven kwamen al van achteren terug.

Kwamen vorige week de doffers goed af, nu waren het de duivinnen die voorop kwamen. Ik had eerst 8 duivinnen en toen pas een doffer, daarna weer 2 duivinnen gevolgd door een doffer en wederom twee duivinnen.

Maar nu eerst mijn duiven in de verenigingsuitslag, zie het onderstaande:

Dan nu mijn duiven in de CC4 uitslag:

Ik heb er behoorlijk lang op moeten wachten maar eindelijk is het gelukt om de eerste plek te veroveren. Deze stond zeer hoog op mijn verlanglijstje en ik ben er zeer blij mee.

Het aandeel in de overwinning van Sabine is zeer groot, want de jaarling duivin met een ladies league ring om komt uit het projectkoppel die Sabine heeft samengesteld en waar ik zelf geen vertrouwen in had/heb. Ik kom erop terug in een aparte blog want het is een mooi verhaal om te vertellen.

Dan nu mijn duiven in Noord van de afdeling 9:

Ik begin met een prachtige 9e plek van 9.226 duiven.

Dan als laatste de uitslag van de afdeling 9:

Het is net gelukt om bij de eerste 10 te blijven staan en wel op plek 10. Wederom een teletekst vermelding te pakken en daar ben ik erg blij mee. Nu dus voor de tweede keer in ruim twee weken tijd.

Vooral de laatkomers hebben het zwaar gehad en moesten tegen de wind in boxen. Er zijn 72 duiven terug van de 75 en ik mis nog 1 oude doffer uit het Van Zon hok en nog 2 jaarlingen uit het kleine hokje.

We gaan de vliegduiven weer goed verwennen van de week en zelf zal ik moeten beslissen wie en hoeveel er mee gaan naar de dagfond vlucht. Maar dat hoort u volgende week wel.