11-06-2024 Van straat gepakte duif zorgt voor blijdschap.

Op de wedvlucht vanuit Sourdun voor mij 480 kilometer had ik een mooie vroege duif. Zie het onderstaande:

De jaarling duivin 23-7082831 wint de eerste plaats in de CC4 van 1.743 duiven en zoals u kunt zien de 10 provinciaal van 14.497 duiven.

Sabine met de 23-831.

Maar vooral het verhaal over de ouders van de 23-831 is zeer bijzonder.

De 831 is een mooie donkerkras duivin die op weduwschap wordt gespeelt. Ze zit gekoppeld aan een doffer met nog een andere duivin. De oude duivin die bij haar doffer zit heeft jongen groot gebracht en de 831 heeft alleen op eitjes gezeten. Maar als de duivinnen thuiskomen dan valt het vooral op dat de oude duivinnen bij hun doffers liggen en de jaarling duivinnen wachten op hun kans om bij hun doffer te kunnen komen. Ik haal dan eerst alle oude duivinnen weg bij hun doffers zodat de jaarling duivinnen hun kans kunnen pakken. Zo ook bij de 831. Het zal vast de duivinnen een extra motivatie geven om vroeg naar huis te komen.

De dag voor het inkorven mogen mijn duivinnen altijd bij de binnenkomst na hun training, naar hun doffers en broedvakken gaan. Dan ben ik even behoorlijk druk  ongeveer 10 minuten om de oude duivinnen bij hun doffers weg te pakken. De jaarling duivinnen mogen dan ook tien minuutjes met hun doffer samen zijn voordat ik die ook weg pak. Zo houdt ik mijn duivinnen vliegploeg scherp.

Ik speel op dubbel weduwschap dus alles gaat de mand in. Op Sourdun kwamen er veel duivinnen voorop die dus moeten wachten op hun doffers. Het is dus extra belangrijk om de dag voor het inkorven alles weer op scherp te zetten.

Ik toon nooit voor het inkorven de duiven, dat gaat lastig met 2 duivinnen bij 1 doffer maar de duiven gaan hierdoor veel rustiger de mand in.

De 23-831 heeft een Ladies League ring om en is gekweekt door Sabine (de kwekers zitten bij haar) en komt uit haar projectkoppel. De vader is een laat jong van 2020 uit een bewezen kweekkoppel van ons. (Pieper soort AS x lijn Mickey Boy van Frans Zwols) De grootmoeder is van 2011 en die gaf nog een eitje die we uit hebben laten komen. Uit dat eitje kwam een heel klein doffertje die ik heb afgekeurd voor de kweek. Haar moeder (soort Dieperink Lochem / Joop Groenen en Frits Wesseldijk Lochem) ben ik in 2018 verspeeld op de eerste jonge duiven vlucht met zeer warm weer. Maar twee jaar later na mijn verhuizing naar Hengelo zijn Sabine en ik duiven gaan oppassen bij Martin Dreierink. Toen wij naar huis gingen via de bijkeuken van Martin bleek daar een duifje te zitten met water en voer in een klein hokje. Ik vraag aan Martin wat is dat dan. Martin antwoord dat hij het duifje compleet leeg van straat heeft gepakt. Ik vroeg aan Martin of hij de eigenaar al had gebeld maar dat was niet het geval. Martin pakt het beestje uit het hokje en laat ons het zeer vermagerde duifje zien. Ik kijk naar het ringnummer en dat komt mij bekend voor, blijkt het mijn eigen duif te zijn van 2 jaar terug toen ik nog in Neede speelde. Sabine heeft het duifje meegenomen en weer helemaal in orde gekregen.

Dit is de moeder van de 23-831 nadat ze messcherp van straat was geplukt. Sabine had veel vertrouwen in haar en heeft haar kracht ontdekt.

Ook in deze duif zag ik niets omdat ze helemaal was afgevlogen, zeg maar messcherp van onderen en wegvliegers geeft wegvliegers zeg ik altijd, dus beslist niet aan mij besteed. Afijn, Sabine heeft de kleine doffer op deze duivin gezet en haar projectkoppel genoemd. Ik heb jongen uit dit koppel met tegenzin op mijn hok geplaatst zodat Sabine kon ervaren dat het niets is en niets wordt.

Tja, daar sta ik nu dan met een mond vol tanden.

In 2024 heb ik vier jongen van het projectkoppel op het vlieghok zitten. Alle jongen die er nu nog uit gekweekt gaan worden mag Sabine zelf houden omdat ze nu ook zelf op haar eigen adres vliegt met de duiven.

Een eerste prijs vliegen in de CC4 stond zeer hoog op mijn verlanglijstje, verschillende keren was het net niet gelukt. Maar nu gelukkig wel. Mijn duiven komen dit jaar fantastisch naar huis en om dan binnen goed twee weken twee teletekstvermeldingen te pakken is echt een droom.

Mijn eerste teletekst vermelding.

Nadat ik de voorgaande midfondvlucht al de eerste attractie hoofdprijs won in de midfondclub van de CC4 en CC5, heeft de 831 de tweede hoofdprijs gewonnen. Ze liet zich vooraf al goed zien zodat ze bij de eerste 15 getekenden stond die voor de attractie prijzen zijn gezet.

Mijn seizoen kan al niet meer stuk met deze droomstart.