08-08-2023 Africhting Gendringen 51 km.

We hebben op maandagavond 30 oude doffers ingekorfd voor de eerste africhtingsvlucht met de container voor de Natourvluchten.

De duivinnen van de doffers konden niet mee omdat die volgens planning nu hun eerste eitje aan het leggen zijn. De doffers zijn dus mee op drijven. De doffers hadden we ook ingekorfd met de africhtingsvluchten van de jonge duiven tour.

Onze late jongen nog 31 stuks brengen we zelf woensdagmiddag weg naar Ruurlo voor een africhting. Er waren twee zaken waarom deze nu niet mee zijn. De eerste is dat de late jongen op de zaterdag en zondag niet buiten zijn geweest. Ik korf graag in maar dan moeten de jonge duiven wel de dag ervoor los zijn geweest. Bij de oude duiven kijk ik daar niet naar. Het tweede punt betreft de wind en het weer. De wind zal waaien uit het westen met een windkracht 4, maar ook een buitje en van 12 uur tot 14 uur een buienfront werd voorspeld. Vooral voor de laatkomers een lastig handicap. Vanaf woensdag wordt het beter weer en volgende week maandag kunnen we nog een keer inkorven voor een africhtingsvlucht vanuit Kalkar. Dus nu maar even geen risico lopen, de late jongen nog 1 keer goed zelf africhten en dan mee met de container.

De duiven zijn om 8.15 uur gelost. Gezien de harde westenwind met een windkracht 4 verwacht ik de duiven iets na 9.00 uur.

Ik had alles gereed gemaakt en zat aan de ontbijttafel met het zicht naar de hokken toe, toen ik een app binnenkreeg van Tim met de vraag: Goedemorgen, hoe komen ze daar? Ik was net bezig om hem terug te appen dat ik nog geen duiven had en ze pas iets over 9.00 uur verwachte, maar ineens zie ik 3 duiven boven het hok vliegen. Ik zeg tegen Dini ze zijn er al. Gauw naar buiten gelopen om niet nog meer van de aankomsten te missen. Buiten gekomen vliegen er reeds 11 doffers van ons in de lucht. Tim maar even geappt dat er 11 vliegen. Bij het roepen van de doffers kwamen er een aantal naar binnen maar ze hadden meer aandacht voor elkaar en voor de doffers die er bijvielen dan om vlot naar binnen te gaan. Ik had ze gisteren om 13 uur nog wat gevoerd maar zal op de eerste klokvlucht de duiven veel scherper moeten zetten.

De doffers kwamen mooi vlot af, alleen de laatste 2 vinden het nodig om eerst de rest naar huis toe te begeleiden.

Ik heb mij helemaal verkeken op de snelheid die de duiven konden halen, er zal ongetwijfeld iets zuid bij aan de westenwind hebben gezeten. Dat gebeurt mij gelukkig niet zo vaak.

Volgende week maandag gaan de doffers weer mee naar de africhting vanuit Kalkar (63 km), maar dan mogen ook hun duivinnen mee en onze late jongen.

Onderstaand de lijst met aankomsten van onze doffers.

De 22-020 was om 15.12 uur terug, die heeft eerst alle andere duiven naar huis begeleid.