07-08-2023 De grote gunt de kleine niets.

Het gebeurt niet zo vaak meer, maar af en toe ga ik op bezoek bij een vriend/duivenmelker om gezellig te praten over allerlei zaken.

Zo ook deze keer, alleen nu was ik niet alleen want er zaten twee bekende duivenmelkers Henk en Arjan aan de koffie.

Johan de gastheer maakte voor mij een lekkere cappuccino klaar.

Henk begon te vertellen over de grootmeesters kampioenschappen en vroeg of ik ook de blog van AS had gelezen. Ik kon dat bevestigen en wist meteen waar het gesprek naar toe ging. Henk vertelde dat AS het puntensysteem niet correct vindt omdat een kleine liefhebber met 6 duiven mee en 6 prijsduiven een topliefhebber met veel vroege duiven maar ook een aantal duiven mee die niet op de uitslag staan beter presteert in het Grootmeesterkampioenschap.

Nu bemoeide Arjan zich ook in het gesprek en hij zei dat het puntensysteem goud eerlijk is. Alle kampioenschappen werken met dat puntensysteem dus als AS zegt dat het puntensysteem niet juist is dan deugen alle kampioenschappen niet.

Ik vertelde hun dat inderdaad het puntensysteem goed is maar dat de gevestigde orde schijnbaar moeite heeft om de aandacht te delen met de Grootmeesters kampioenen.

Ja zegt Arjan de Grootmeesterskampioenschappen zijn een geweldige uitdaging voor een grote groep spelers die met hun kleine aantal duiven zeer goed spelen maar worden ondergesneeuwd door de massa inkorvers. Nu vallen ze op en kunnen ze zich onderscheiden.

Henk zegt, uiteindelijk draait het allemaal om het grote geld. Wil je een duif aanschaffen van een tophok dan betaal je meteen de hoofdprijs. Voor heel veel liefhebbers is dat geen haalbare zaak. Wellicht dan een bonnetje aanschaffen van een tophok maar die geven ze zelden uit om hun eigen markt niet kapot te maken. Ze zijn veel te bang dat hun bon te goedkoop weg gaat en daarna onder hun prijs verhandeld wordt. Verder ruilen de tophokken duiven met elkaar of doen ze aan samenkweek. Hoe kan ik nu met mijn AOW en klein pensioentje aan jongen komen van hun goede duiven. Hun eigen markt is goed afgeschermd en alleen bereikbaar voor het kapitaal.

Juist ja, zegt Arjan. Daarom zijn de grootmeesterstitels ook een enorme toevoeging voor veel liefhebbers.

Ik vraag aan de heren waarom AS het er niet mee eens is en het op zijn blog zet. 

Henk neemt meteen het woord en zegt dan dat AS bevriend is met WdB. Ik vraag hem, wat heeft dat er mee te maken? Nou alles zegt Henk ik zal het je uitleggen. WdB wil niets delen en alleen maar winnen. Ze lossen nog in de afdeling 5 met oude containers die nog geen automatisch systeem hebben zodat alle deuren tegelijk opengaan. Nee ze doen daar met de hand deur voor deur open. Weet je wel hoelang het duurt voordat de laatste deur open is. Nee, zeg ik. Dat duurt 35 seconden tussen de eerste deur waar de duiven van WdB achter zitten en de laatste deur. Kijk maar naar de lossing van Bergerac dan kun je dat mooi zien. Ik zeg dan, dat kan wel zo zijn maar wij hebben een roulatie systeem en weten per vlucht achter welke deur wij de duiven moeten laden. Henk begint hard te lachen en vertelt dat de vereniging uit Reeuwijk een vaste plek in de container heeft en altijd achter de deuren zitten waar ze mee beginnen te lossen. Henk zegt, je weet hoeveel tijd ik stop in het africhten van mijn jongen en dat ik er geweldig mee presteer. Maar WdB brengt ze wel 2x zoveel weg als ik zegt Henk. Als je de jongen zo vaak weg brengt dan gaan die als een speer naar huis daar zijn ze dan op getraind, denk maar niet dat die jongen blijven wachten op de latere duiven die gelost worden. Zo kan hij de complete kring oprollen met zijn jonge duiven want de duiven van de andere duivenmelkers kunnen dat tijdverlies nooit meer goed maken.

Waarom denk je dat AS nooit schrijft over het handmatig lossen van de deuren en de oneerlijke concurrentie? Ik zeg voor de lol, hij zal wel bevriend willen blijven met WdB. Juist zegt Henk die WdB heeft een geweldig netwerk van vrienden opgebouwd die hem helpen. Nu bemoeit ook onze gastheer Johan zich in het gesprek en zegt, als dat bij ons zou gebeuren dan brak de hel uit. Laatst heeft een vereniging alle manden uit de container getrokken die op hun plek zaten. Nou zeg ik, dan mogen we blij zijn met ons automatisch lossysteem in alle wagens en een mooi roulatie systeem per vereniging zodat je in een seizoen op alle plekken in de wagen komt te zitten.

Ik vertelde dat ze ook van mening zijn dat het aantal ingekorfde duiven minder is door het Grootmeester kampioenschap. Henk zegt, neem van mij aan dat je beslist duiven moet spelen om een mooie serie neer te kunnen zetten. Dus dat argument slaat nergens op. Kijk naar België, daar korven ze een paar duiven in op een belangeijke vlucht, denk maar niet dat de duiven die thuis zitten een week rust krijgen. Die gaan gewoon mee op een lapvluchtje maar daar hoor je ze niet over.

Het lijkt er misschien op dat AS wil dat de topduiven extra bonuspunten krijgen zodat die liefhebbers het kunnen compenseren met hun duiven die niet op de uitslag staan en geen punten verdienen. Ja zegt Henk zodat ze de Grootmeester kampioenschappen ook in hun zak kunnen steken. Dan hoeven ze niets te delen, gaat alle eer naar hen toe en het grote geld rolt er achteraan.

Ik zei dat ze dat nooit gaat lukken, een hele grote groep liefhebbers is blij met het Grootmeester kampioenschap en de extra aandacht die ze verdienen.

Nou ik mag het hopen zegt Arjan, ze gaan wel ver met het in diskrediet brengen van het Grootmeesterkampioenschap want ze gaan zelfs appels met peren vergelijken. Ze pakken er een verenigingsuitslag bij om een Grootmeesterwinnaar te kleineren die in de nationale uitslag de beste Grootmeester is, hoe ver kun je zinken denk ik dan. Verder tonen ze weinig tot geen respect naar de liefhebbers die de Grootmeesterstitels winnen.

Oke, zei ik maar we zijn het erover eens dat het puntensysteem goed is. Zekers zeggen de drie heren daar is geen speld tussen te krijgen.