08-09-2021 Lossing Arlon.

Heeft U ook de lossing gezien van onze duiven in Arlon? Op de facebookpagina van onze afdeling 9 worden wekelijks de lossingen van onze duiven gefilmd. Vaak een geweldig mooi gezicht om te zien hoe alle duiven tegelijk gelost worden. Ik ben van mening dat onze afdeling dat het beste voor elkaar heeft van alle afdelingen, ik bedoel dan de filmpjes van de lossingen en de communicatie voor de lossingen naar de leden toe. Bij veel afdelingen hoor ik vaak de klacht dat er veel te weinig info komt over het weer op de losplaats of op de vlieglijn. Laat staan dat ze filmpjes kunnen bekijken van de lossing. Bij ons staan meestal de filmpjes van de lossing al binnen de 30 minuten nadat de duiven gelost zijn op facebook. (Pagina is voor iedereen toegankelijk)

Maar nu ging er bij de lossing van Arlon behoorlijk wat mis. Kijkt U maar eens op de onderstaande link.

https://www.facebook.com/1512723058955739/posts/3214449452116416/

Bij het aftellen van de 5 naar de 1 om de duiven te lossen komt er ineens een auto voor langs gereden. Dat had natuurlijk nooit mogen gebeuren maar ik ken ook de situatie niet ter plekke.

Maar wat mij hoogsten verbaast is dat er tot heden geen enkele reactie is gekomen van ons afdelingsbestuur. Het was een lastige vlucht in verband met een dicht wolkendek in Limburg en Brabant. Bij veel liefhebbers zijn er nog een aantal duiven onderweg. Die vragen zich allemaal af of hun duif niet tegen de auto is gevlogen en wellicht hun vlucht niet verder kon vervolgen.

A.S. heeft het ook op zijn site gezet. Het filmpje gaat nu heel de wereld over zonder een onderbouwd schrijven van onze afdeling. De liefhebbers hebben er recht op om te weten of er duiven tegen de auto aan zijn gevlogen en of er eventueel gewonde of zelf dode duiven waren.

Zo kreeg een liefhebber van onze vereniging eens een telefoontje van de begeleider van de duivenwagens dat ze een duif van hem weer meenamen naar huis omdat hij niet meer vliegen kon. Kijk zo hoort het.

Ook bleef er vorig jaar een deur dicht zitten van een container in verband met een defecte haak. Maar liefhebbers van onze vereniging weten meestal waar de manden in de containers zijn geplaatst en ook in welke container. Volgens ons zaten achter de deur de duiven van onze vereniging. Een mailtje naar de afdeling gestuurd en inderdaad ze wisten exact welke manden van welke vereniging er achter die deur zaten. Weer een voorbeeld zoals het hoort. De duiven werden binnen de 30 seconden los gelaten na de rest omdat ze meteen controleren of alle deuren wel open gaan. Doen ze ook prima.

Men zegt wel dat de beste plek om weg te komen voor de duiven, boven in de container is. Maar er worden 1ste plekken gevlogen in de CC door liefhebbers van onze vereniging die dan weten dat de duivinnenmand onder in de wagen is geladen.

Van mijn 25 duivinnen welke mee waren naar Arlon, vloger er 16 prijs. Maandag bij het loslaten van de oude vliegduiven viel mij op dat de duivinnen zeer goed vlogen ondanks de warmte. Ik had ze maandag al weer kunnen inkorven. Bij de doffers was dat een ander verhaal omdat veel doffers uren later of zelfs de andere morgen na de prijzen thuis zijn gekomen. De ervaren doffers die ook de vitesse en midfondvluchten hebben gevlogen dit jaar waren present op 1 doffer na die nog moet komen. Maar vooral de 17 natourdoffers hadden het lastig omdat ze ervaring misten.

Vrijdag gaan alle oude vliegduiven op 1 na weer mee. Ik kijk niet naar de pennen stand, het mag geen probleem voor ze zijn om thuis te komen van een vluchtje van net geen 300 kilometer. Zeker niet met een Westen of Zuidwesten wind. Wel ga ik vanavond de duivinnen scheiden van de doffers. De doffers mogen op hun jong blijven zitten en de duivinnen zet ik een paar dagen in een andere afdeling. Het zal de drang van de duivinnen om vroeg thuis te komen alleen maar vergroten. Ook de doffers denken dan dat ze alleen het jong moeten voeden dus die gaan ook hun best doen om op tijd thuis te komen voor hun jong. We gaan kijken wat het brengt.

Ons Bontje met haar jongen.
Voor het hok maar een broedschotel met grit (Allerhande) neer gezet in de hoop dat ze van de planten af blijven. Maar ik blijf er nu bij als ze los zijn.

Zondag is er nog een jonge duif van Duffel gekomen, nummer 40 van de 65. Vanmorgen weer 1 dus nummer 41. Gaat lekker zo. Alle jongen mogen blijven om de vliegploegen compleet te maken. Als jaarling kunnen ze dan bewijzen wat ze in hun mars hebben.