09-03-2023 Broedschotel matjes, elektrolyten en krantenpapier.

Broedschotel matjes

Naar aanleiding van mijn blog kreeg ik de onderstaande reactie.

Hoi Wim, ik gebruik die matjes ook en betaal zo’n 50 cent per stuk. Tip: na 1x gebruik kun je ze uitschrapen/uitkloppen en omdraaien. Dus ik gebruik ze 2-zijdig. Dat bespaart 50% in de kosten.

Hierna vroeg ik hem of hij eerst krantenpapier in de broedschotel pakt.

Nee, met kranten wordt al gauw een kledderboel, het vocht moet wegkunnen door de gaten van de broedschaal. Ik draai de matjes pas om als ze goed ingedroogd zijn. Is dan (volgens mij) een ideaal duivenmilieu. Ik heb zelden of nooit sterfte van jonge duiven in het nest. Ik maak als er jongen in het nest liggen wel elke dag schoon en strooi iets vloerdekkorrel rond de vrijstaande nestschaal (staat paar cm van de wanden af bij mij). Ik gaf ook vaak wat elektrolyt in het water van de kwekers (op graanjongen), om nestspuiten tegen te gaan. Dat hielp goed maar daar ben ik dit jaar mee gestopt (de prijs van elektrolyt is bijna verdubbeld dit jaar).

Het dubbelzijdige gebruik van de matjes is een mooie tip om kosten te besparen.

Nog een aanvulling. Ik gebruik bij de kwekers per koppel per seizoen steeds 2 broedschalen en 2 matjes (die ik dus om-en-om 2-zijdig gebruik). Ze leggen dan de eieren van de volgende ronde sneller (denk ik) en bijna altijd in de vrije schaal.

Elektrolyten

Zoals we in het voorgaande lezen is de prijs van elektrolyten bijna verdubbeld.

Ik wist dat niet want ik gebruik het nooit voor mijn duiven.

Maar elektrolyten zijn makkelijk door u zelf te maken. Dat kan u veel geld besparen. Onderstaand de beschrijving hoe u dat zelf kunt doen en wat de benodigheden zijn.

Een goed en goedkoop recept voor elektrolyten:

1 theelepel keukenzout of zeezout
4 theelepels druivensuiker
gezamelijk op 1 normale drinkpot van 2 liter.

Kost bijna niets maar even effectief als alle dure varianten.

PAS OP met elektrolyten.

  • Na de vlucht hebben elektrolyten totaal geen nut.
  • Geef je langer dan 2 dagen na een vlucht dan kan het zelfs schadelijk zijn.
  • Het zou mogelijk zijn dat duiven baat hebben bij elektrolyten VOOR de vlucht maar zelfs dat is twijfelachtig.

Nu weet u meteen waarom ik het niet gebruik. Hoe kom je aan deze wijsheid is vast de volgende vraag. Dat zal ik u uitleggen. Ik lees de blog van A.S. al jaren en noteer belangrijke zaken die ik niet mag vergeten. A.S. schreef er over.

Klik HIER voor het artikel van A.S. en de uitleg waarom elektrolyten na de vlucht geen effect hebben.

Krantenpapier

Een prachtig voorbeeld om kosten te besparen is om krantenpapier te gebruiken in de broedschotel als nestmateriaal.

Dan hoeft u geen broedschotel matjes te kopen of tabakstelen die nu enorm duur zijn.

Onderstaand een mooi filmpje van Martin van Zon waarin hij uitlegd hoe je het beste de broedschotel in krantenpapier kunt pakken.

Zo simpel en goedkoop kan dus duivensport zijn.