12-03-2023 Usain Bolt en Eliud Kipchoge.

Afgelopen vrijdag ben ik samen met Sabine naar Nico Pronk (Mill) gereden om de bestelde verwarmingsplaten op te halen.

Zaterdag heb ik de 4 verwarmingsplaten in de vier nachthokken gelegd en deze van stroom voorzien.

De verwarmingsplaat (lichte plaat) is 150cm x 60cm groot. Je kunt hem mooi gebruiken als mestplaat waar je dagelijks de meeste mest opvangt en schoonmaakt. Met mijn ruim 110 kilo kan ik op de verwarmingsplaat lopen. De voorste plaat is mijn voerplaat waar de duiven op gevoerd worden, wellicht handiger als ik die aan de wand ophang nadat er gevoerd is. Dan blijft de plaat mooi schoon en liggen niet alle roosters vol met platen.

Het is nu zondagmorgen als ik dit schrijf en ik was zeer benieuwd vanmorgen of ik verschil in de hokken zou kunnen merken met de voorgaande dagen. Nou dat was zeker het geval, het was er een stuk aangenamer. Voorlopig zal ik de verwarmingplaten alleen snachts gebruiken wanneer de nachthokken dicht zitten. Hierdoor wordt het verschil in de dagtemperatuur en nachttemperatuur een stuk kleiner waardoor ik eerder vorm zou moeten kunnen krijgen met de duiven.

Maar al pratend met Nico had hij een geweldige tip waar de meeste liefhebbers denk ik niet bij nadenken.

Eerst moet ik u vertellen dat Nico samen met zijn dochter en zijn vrouw tot 2015 geweldig speelden met zijn duiven op de snelheidsvluchten en de eendaagse fondvluchten. Hij won haast alles wat er maar te winnen was. In 2015 werden zijn duiven totaal verkocht want Nico wilde van zijn pensioen genieten en een verhuizing naar Noord Holland zat in de planning.

Promo film voor zijn verkoop in 2015

Echter heeft hij een aantal jaren later de draad weer opgepakt maar Nico wilde zich nu richten op de Marathon vluchten. De ZLU vluchten met de ochtendlossingen. Daar is hij nu een viertal jaren mee bezig en niet onverdienstelijk want wij hebben 2 prachtige ZLU bekers van 2022 zien staan. (Marseille 2021, Nico Pronk uit Mill had 4 duiven mee naar Marseille. Het complete kwartet zat in de prijzen. De eerste drie wonnen de volgende prijzen: 48, 113 en 186.)

Nico heeft nu veel minder duiven, hokken afgebroken en nog maar 14 kweekkoppels voor de ZLU vluchten. Ook heeft hij nog een 8 tal koppels snelheidsduiven. Zijn belangrijke tip heeft te maken met het onderstaande.

Usain Bolt

Op het WK atletiek in Berlijn verbrijzelt Usain Bolt het wereldrecord op de 100 meter in een waanzinnige 9,58 seconden.

Lengte: 1,95 m

Gewicht: 94 kg

Eliud Kipchoge

Eliud Kipchoge heeft in Berlijn een nieuw wereldrecord op de marathon gelopen. De 37-jarige Keniaan realiseerde over 42,195 kilometer een tijd van 2 uur, 1 minuut en 9 seconden.

Lengte: 1,67 m

Gewicht: 52 kg

Als je hun lengte en gewicht vergelijkt dan klopt het wel dat een marathon duif klein moet zijn en veel minder moet wegen dan een snelheidsduif.


De tip van Nico is het makkelijkst te verwoorden door de beide bovenstaande wereldrecord houders te vergelijken.

Stel dat ze samen trainen en hun trainer zegt, loop 10 rondjes van 400 meter om je op te warmen. De twee wereldrecordhouders zullen wellicht geschrokken naar elkaar kijken. Ze zullen een tempo moeten aanhouden die voor de 1 te hard gaat en voor de ander te langzaam. Met als resultaat dat ze beiden nooit geen wereldrecord meer gaan lopen. Ze trainen niet meer op hun specialiteit.

Als je bovenstaande vertaald naar de duivensport is de conclusie dus dat je overnachtduiven niet samen kunt laten trainen met snelheidsduiven.

Nico vertelde nog een mooi verhaal dat Bas Verkerk ook de overnachtvluchten wilde spelen. Nico vroeg hem hoe hij dat gaat doen met het trainen van de overnachters. Bas antwoorde samen met mijn andere duiven. Nico vertelde hem dat dat niet ging werken en deze apart los moeten. Dat ging niet omdat Bas er geen tijd voor had om nog een aparte ploeg te laten trainen. Na een tweetal jaren kwam Bas er echter ook achter dat het niet werkt om een snelheidsduif samen met een marathon duif te laten trainen.

Zelf ken ik verschillende liefhebbers die getracht hebben om meer snelheid in hun marathon duivenstam te kweken. Dit om maar meer kopprijzen te kunnen pakken. Helaas mislukte dit compleet met als gevolg dat ze nooit meer hun prestaties evenaart hebben of zelfs met de duivensport gestopt zijn.

Als je de heren Bolt en Kipchoge naast elkaar zet dan klinkt het zo logisch dat ze niet samen op dezelfde snelheid kunnen trainen.

In de duivensport zijn er maar enkelen die daar aan denken.