10-02-2024 Roosters

Ik heb zeker de laatste 20 jaar in alle duivenhokken roosters liggen.

Dat had meerdere oorzaken:

  • Uitbreiding van het aantal vierkante meters aan hokken.
  • Te weinig tijd in verband met een drukke baan om de vloer schoon te krabben.
  • Gemakzucht.

Het schoonmaken onder de roosters deed ik in Neede maar 1x per jaar en dat in de kerstvakantie. Dat koste mij dan 3 hele dagen om ongeveer de droge mest etc. van 50 vierkante meter aan rooster oppervlakte schoon te maken. Zaak is dan wel dat er voldoende ruimte onder de roosters aanwezig moet zijn zodat de droge mest een jaar kan liggen. Dat had ik wel in orde en de balken zijn meegenomen naar Hengelo en liggen nu weer onder de roosters.

In de tuinhokken lagen alleen verzinkte stalen roosters.

Maar op mijn zolderhok in Neede had ik mede door het lagere gewicht houten roosters liggen in plaats van stalen roosters.

In Hengelo werd een nieuw hok gebouwd van 7 x 3 meter dus met een oppervlakte van 21 vierkante meter in totaal. Ruim een halvering dus van het vloeroppervlak.

Bij ons bezoek aan Martin van Zon heb ik hem gevraagd welke roosters zijn voorkeur hadden in het nieuwe Martin van Zon hok. Martin antwoordde daarop dat zijn voorkeur ging naar houten roosters omdat die wat warmer aanvoelen. Prima maar ik had niet genoeg houten roosters voor het complete nieuwe hok en daarom besloten om in de nachthokken de houten roosters neer te leggen en in de daghokken/rennen de verzinkte stalen roosters.

De verzinkte stalen roosters die ik daarna nog over had zijn naar Sabine voor haar duivenrennen gegaan en naar haar vader voor zijn kippenhok.

Er zitten best wel wat voor- en nadelen aan het gebruik van beide soorten roosters.

Nu bij het schoonmaken van afdeling 3 en 4 van mijn hok, die ik grondig heb uitgevoerd, blijkt dat er veel meer mest blijft plakken aan de houten roosters dan aan de verzinkte stalen roosters. Dat is ook logisch want het oppervlakte van de latten bij de houten roosters is veel groter dan bij de verzinkte stalen roosters.

In de bovenstaande blog beschrijf ik de schoonmaak van afdeling 3 met daarbij een foto van de afdeling met de loop- of vloerroosters.

Ook kunnen de duiven zich bezeren als ze verkeerd terecht komen op de roosters waardoor er blauwe plekken kunnen ontstaan op hun borstvlees of er zelfs een deuk in het borstbeen kan ontstaan. Ook een blessure aan de poot is mogelijk. Zo heb ik heel de winter de duiven zeer gezond gehad, geen vuile neppen, geen ornithose of andere ziekten. Maar heb nu wel 1 jaarling duivin in de ziekenboeg zitten met een mankement aan haar poot. Ze kon er niet op staan en had er veel last van. Sabine heeft haar een plastic corset aan gedaan en heeft haar verzorgd en gemasseerd. Tevens in een klein mandje gezet zodat ze niet al teveel kon bewegen om de poot maar zoveel mogelijk te ontlasten. Nu staat ze gelukkig weer op haar poot en kan met een goede twee weken gekoppeld worden met een doffer.

In mijn hok leer ik mijn duiven dat ze niet voor mijn voeten moeten lopen, je wilt je duiven niet graag op de poten of tenen gaan staan met daaronder de roosters. Dat geeft alleen maar blessures.

Helaas ging dat een keer goed mis bij de houten vloerroosters. Ik wilde enkele duiven voorzichtig met mijn voeten aan de kant drijven, helaas had 1 van de duiven zijn poot tussen 2 latten in staan waardoor bij het drijven zijn poot is gebroken. Ontzettend balen maar dat kan je niet gebeuren bij de verzinkte stalen roosters.

Ook de verzinkte stalen roosters hebben wel een ander nadeel en dat is dat er soms enkele milimeter(s) aan ruimte zit tussen meerdere verzinkte stalen roosters die aan elkaar liggen. Voorkom dat zoveel mogelijk want soms blijft een nagel van een duif daarin vastzitten met een teen bloeding als gevolg.

Tip: heeft u af en toe bloedsporen in uw hok, controleer dan goed de zitplekken en roosters op naden waar de teennagel van een duif in vast kan komen te zitten.

Helaas kan ik nu met de houten roosters in de nachthokken met de broedvakken geen tabakstelen gebruiken omdat deze tussen de roosters vallen waardoor je veel vaker deze onder de roosters moet weghalen. Bij verzinkte stalen roosters heb je daar veel minder last van.

Conclusie is dat looproosters of vloerroosters mooi zijn, maar nogal wat nadelen hebben voor onze duiven. Het beste is om niet teveel duiven te houden en om dagelijks de houten vloer schoon te maken.

Ik vlieg graag met veel duiven dus dat gaat bij mij niet op. Lol, als ik de vloerroosters uit de afdelingen haal van het van Zon hok dan kan ik niet meer in het bovenste broedvak en zitvakken kijken.

Tip: in al onze verzendmandjes gebruiken wij kunststof roosters. Zie de bovenstaande foto. Ideaal om de duiven in te korven met schone pootjes. Ook bij africhtingen waar ik ze zelf 1 voor 1 los, geen duivenmest aan je handen. Mandjes zijn makkelijk schoon te maken.

Tip: gebruikt u vloerroosters? Zorg dan dat daar waar veel mest valt u deze opvangt met mestplaten. Zo kan het onder de roosters nooit ophopen met droge mest.

Tip: gebruik bij vloerroosters voerplaten met een opgezette rand, hierdoor verspilt u minder voer welke door de roosters valt.

Tip: maak elk jaar de vloerroosters met een hogedrukspuit schoon. De balken waar de roosters op rusten ook goed schoonmaken of afbranden met een brander.

In Hengelo maak ik mistens 2x per jaar alles schoon onder de roosters. Ook gebruik ik veel mestplaten en in elke afdeling een verwarmingsplaat op de roosters waardoor maar de helft van elke afdeling (nachthok) de mest onder de roosters kan komen. Mijn hokken worden 1x per dag schoon gemaakt maar meerdere afdelingen zelfs 2x per dag. (Dat zijn vooral de afdelingen die te vol zitten)

Ik zit er wel aan te denken om voor het koppelen van de duiven voor de natourvluchten ook het laaste deel van de roosters te bedekken met een mestplaat. Voordeel is dan dat ik tabakstelen kan gebruiken als nestmateriaal omdat het niet meer onder de roosters kan vallen in het nachthok. Wat is er niet mooier dan dat de duiven hun eigen nest kunnen bouwen en kunnen slepen met het nest materiaal.