10-05-2023 Het Voerschema 3 (Willem Mulder)

Kijk je naar de verschillende vliegschema’s die op de markt zijn, dan valt één ding op. Naast de vermeende voeradviezen staan vaak een flink aantal bijproducten vermeld, die ook gegeven moeten worden: ’s morgen dit over het voer geven en dat in het drinkwater. ’s Avonds weer een ander product in het water en een combinatie van x over het voer. En dat gaat zo de hele week zo’n beetje door. Ik ken veel liefhebbers die daar aan zijn begonnen. De eerste weken van de vluchten werd het schema fanatiek gevolgd. De prestaties vielen tegen. Nog maar eens het schema erbij gehaald. Ach….dat had ik gisteren moeten geven. Vandaag staat er weer wat anders op. Wat nu? De resultaten vallen weer tegen. Weet je wat, zegt de liefhebber…”alles in de container, ik word er doodziek van”. Weg dure en vaak goede bijproducten.

Zoals in het vorige artikel voerschema  (deel 2) heb ik aangegeven nu iets over de bijproducten te zeggen. Ik was vorige week bij GPS in Kuurne België. Daar stond een stelling van een meter of 10 en helemaal vol met bijproducten. Je weet gewoon niet wat je ziet. Een liefhebbers staat ervoor, pakt met een intelligente blik een product uit het schap, bekijkt het zorgvuldig, zet die weer weg…..Ik zie hem denken: geen idee waar het nou precies voor is en hoe het werkt. Pakt weer een ander product….van het zelfde laken een pak. Ik zie een lichte frustratie opkomen. Volkomen begrijpelijk overigens. Ik heb me nadien afgevraagd of het wel mogelijk is om in deze wanorde wat orde te scheppen.

Ik doe maar een heel voorzichtige poging, wetende, dat ik de plank misschien wel mis zal slaan. Ik heb geprobeerd dit artikel te maken, zonder merken te noemen omdat ik mijn artikelen zo onafhankelijk mogelijk wil presenteren. Ik hoop altijd dat iedere liefhebber, wat hij of zij ook voert of geeft aan de duiven, er voordeel mee kan doen. Maar in dit geval werd het een heel vlak en onduidelijk verhaal, wat nog meer vragen zou oproepen. Daarom zal ik voor de duidelijkheid bij wijze van hoge uitzondering een aantal producten noemen. Nou hebben de meeste serieuze firma’s wel een aantal goede producten maar het is onmogelijk ze allemaal te noemen. Dus heren fabrikanten: mijn excuses als uw producten er niet bij zitten.

Ontsmetting na de vlucht.  

Vaak wordt er dan een product van de dierenarts in het water gekieperd. Ik zou echter liever kiezen voor een meer natuurlijke weg om resistentie te voorkomen in je duivenstam. Jodium wordt gebruikt als ontsmetting. Het doodt schimmels en bacteriën in de krop, de maag en het darmkanaal. Zodoende kunnen duiven gemakkelijk gezond blijven. Verder stimuleert jodium de schildklier waardoor de stofwisseling wordt geactiveerd. Goede producten: b.v.Blitz van Rhonfried en “de Reiger”. Houdt u echter goed aan de dosering, anders gaat het gegarandeerd mis.

Oregano is een sterk kruid dat voorkomt rond de middellandse zee. Het is zo scherp dat de bacteriën er door gedood worden. Nadien kunt u de darmflora weer opbouwen met b.v. een Probiotica. Goede producten: Endosan van Dr. Brokamp. Een goede thee, zoals de bekende Ryckaert thee of kruidendrank b.v.Duo Elixer van Traseco kan het lichaam en het bloed zuiveren en de leverwaardes verbeteren. Daarna is de opname van voedingsstoffen weer “up to date”.Leverreinigende producten zoals Sedechol zijn ook heel nuttig na gebruik van veel antibiotica of te veel van het goede.

De recuperatie.

Dat is eigenlijk een reparatieset van wat er kapot gegaan is na een vlucht. Daarmee bedoel ik eigenlijk het herstellen van het spierweefsel en het weer opbouwen van verloren stoffen. Te denken valt aan eiwit, mineralen en sporenelementen zoals calcium en magnesium. Een calcium / magnesium bruistablet ( van de Lydl of de Schlecker) in het water doet wonderen na een vlucht en de spieren zullen snel herstellen. Een snelle en vooral goedkope oplossing. Dit mag op de dag van thuiskomst al worden gegeven.

Ook snel opneembare eiwitten zijn dan heel erg welkom. Na een zware vlucht kunt u een dierlijk of een plantaardig eiwit gebruiken zoals biergist. Dierlijke eiwitten zorgen echter voor een veel sneller herstel. Zo is whey eiwit al binnen 15 minuten opgenomen in het lichaam terwijl een plantaardig eiwit wel 24 tot 48 uur nodig heeft. Daar kun je dus tijd mee winnen.

Zeker als er wekelijks wordt gekorfd is dit een product wat zinvol is.We noemen Power Herstel, Dr. Brokamp APF 90 en Backs Protein Plus en Vydex Whey powder.

De dag na de vlucht.

Tijd om de verstoorde darmflora te reinigen en daarna weer op te bouwen. We voeren dan bij voorkeur vezelrijk met veel gerst, paddy of zuivering. De darmflora weer herstellen met goede bacterien kan door middel van b.v. micro-organismen, bodemschimmels en Probiotica.

Lactobacteria clusteren zich gedeeltelijk om pathogenen ( slechte bacteriën) om deze te doden. Verder nemen zij een plek op de darmwand in zodat de pathogenen geen kans krijgen. Ze beïnvloeden ook de pH-waarde op positieve wijze, want ze eten suikers en scheiden melkzuur weer uit. Vandaar de naam melkzuurbacteriën. Als voorbeeld kunnen we noemen: magere yoghurt, karnemelk, magere kwark, Yakult, Danone, Dr. Brokamp Probac, Probac heilaarde, Backs TS-6 Plus, Dovital protexin, DHP Darmconditioner, Vydex Entrodex.

Micro-organismen en bodemschimmels: Humusthee en Kaukabam met kefir.

Om bij de duiven ziektes te voorkomen zijn er ook een flink aantal producten ontwikkeld. Zo was Herba een van de eerste firma,s die met een zuur op de markt kwam om de pH-waarde te verlagen. Daardoor krijgen pathogenen veel minder kans zich te ontwikkelen. Een aantal andere producten zijn: appelazijn, mierzuur en propionzuur. Wees echter voorzichtig met te vaak en te veel, want het kan de botten aantasten omdat het calcium “opvreet”.

Midden in de week

Ondersteunende middelen zijn middelen die de gezondheid stimuleren en het lichaam voeding geven. Een gezonde duif zou moeten kunnen presteren. Vandaar dat op dit terrein een heel batterij aan producten  verkrijgbaar zijn. Ik zie hier echt door de bomen het bos niet meer. Pas op dat u niet te veel verschillende producten geeft want vaak zitten er ook vitamines in. Te veel van het goede is dus weer helemaal verkeerd. Uien, rode bietensap, aluin, knoflook, vlierbessen, kruiden, mineralen en sporenelementen, eiwit, noem maar op. Goede producten: Garvo Spirit – Solution, bakkersgist, Prange Suppe, Backs Micro Bioticum en Duo Kruidenelixer van Traseco. Indien nodig kan er dan ook weer een goed eiwitproduct worden gegeven tot 72 uur voordat de wedstrijdvlucht begint. Er zijn vast en zeker nog een heleboel producten die goed zijn. Belangrijk is: ik moet kunnen zien dat de duif er beter van wordt, anders kun je het weglaten.

De laatste 2 dagen voor de vlucht.

Dan moet er benzine worden getankt en dat is voor duiven koolhydraten en vooral vetten. Omdat een duif geen galblaas heeft, kan hij geen hoge percentages vet opnemen. Een deel zal weer verdwijnen met de mest en dat is natuurlijk zonde. Maar daar hebben we het volgende op gevonden: Lecithine bevat natuurlijke choline, wat een emulgerende werking heeft. Dat wil zeggen: water en vet worden gemengd tot een emulsie en dat kan de lever wel omnemen. Ook beschermt choline de lever en helpt het om afvalstoffen af te breken. Het doet nog veel meer maar daarover een andere keer. Daarom is lecithine een zeer waardevol product voor de duivensport. Zeker op een fond of overnachtfond hok mag het eigenlijk niet ontbreken. Een goede olie met een hoog gehalte aan Omega 3 vetzuren mag ook niet ontbreken. Het beste in een combinatie olie van lecithine met een goede olie. Goede producten zijn: Backs Omega Plus olie, Dr. Brokamp lecithine olie, Dr Boskamp Omega 3 olie, lijnzaadolie, hennepolie, walnootolie, visolie, canola olie. (raapzaadolie) en lecithine granulaat. Olijfolie is niet interessant omdat die alleen Omega 9 bevat en dat kunnen duiven zelf wel aanmaken.

Voor het kortere werk zijn goede koolhydraten van groot belang. Met goede koolhydraten bedoel ik dan zetmeel. Snelle koolhydraten zoals suiker is voor onze sport niet van belang. Deze zorgen voor een explosieve werking, verhogen de bloedspiegel enorm en leveren maar heel kort energie. Goede zetmeel koolhydraten zijn mais en maïsglucose en rijstglucose.

Deze wordt heel geleidelijk in het lichaam opgenomen, zodat de duif langer een hoge snelheid aan kan houden. Vetten hebben meer zuurstof nodig bij de verbranding en zijn daarom minder efficiënt voor het hele korte werk.  

Prestatieverhogende middelen.

Dierlijk vet zoals schapenvet wordt gegeven om de prestaties te verhogen. Dit is echter een verzadigd vet wat pas als laatste wordt verbrand. En dan is de gang er al lang uit. Zo namen we een aantal jaren geleden een mengeling met een zeer laag vetgehalte en voegden dagelijks dierlijk vet toe. Vooral de tweede helft van de week werd veel dierlijk vet toegevoegd. Vier weken ging dat heel goed. Toen kwam de klad er in en we kwamen er niet meer uit. Een duif is geen carnivoor , maar een planten en zaadeter. Daar is het hele maag darmstelsel op afgestemd. Wees er dus voorzichtig mee.

Veel wordt onder prestatieverhogende middelen verkocht, maar er zijn maar weinig relatief bewezen zaken die we kunnen noemen. Ik ga dan gemakshalve maar even voorbij aan doping zoals amfetaminen en cortistrioiden (cortisonen). Deze laatste groep wordt gebruikt om het immuunsysteem te onderdrukken. Ze onderdrukken de lichaamsafweer en de ontstekingsreactie.

Wel goedgekeurde prestatieverhogende middelen zijn carnitine en creatine.. Carnitine helpt bij het vettransport, beschermt de spierwand en verlegt de vermoeidheidsgrens. Dit product wordt gebruikt voor de lange afstanden. We noemen u Dr. Brockamp Carnitin – Magnesium – Komplex en L-Carnitine van Versele Laga.

Creatine verhoogt de energie tijdens de eerste 2 minuten door verbruikte ADP weer om te zetten in ATP ( brandstof). Voor menselijke duursport en ook duivensport zijn er geen bewijzen dat daar resultaten geboekt worden. Ik maak dus geen reclame voor dit product.  

Met IJzer producten meent met het hemoglobinegehalte te verhogen zodat meer zuurstof wordt getransporteerd. Het probleem is de opname ervan in de mytochondrien (rode spiercellen). Door veel training wordt er vanzelf meer zuurstof opgenomen in de cellen. Duiven die veel rode spiervezels hebben, mits goed getraind, hebben een hoger uithoudingsvermogen.

Tot slot.

Ik weet dat ik lang niet volledig ben geweest en ik durf haast niet terug te denken aan al die fabrikanten met hun producten daar bij GPS. Ik heb er waarschijnlijk velen tekort gedaan. Maar het is gewoon niet mogelijk alles te noemen.

Veel producten hebben dan ook weer iets van de ene groep in combinatie met een andere. U moet dus gebruiken wat u goed bevalt. Maar ik voel hem al komen: zijn al die producten wel nodig? Nou zeker niet allemaal, want dan komt u niet dagen tekort maar lichtjaren om erachter te komen wat nou goed werkt voor de duiven.

Mijn advies?

Maak een verstandige keuze. Ga voor slechts enkele producten die nuttig zijn voor de verschillende “delen”van de week. Koop niet te veel. Koop niet waarvan u de werking niet kent of omdat kampioen Pietje dat ook geeft of zegt te geven. Kies verstandig, u moet weten wat u geeft en waarom.

Voor mij zijn slechts enkele producten van belang omdat ik liever zo weinig mogelijk wil geven. Na de vluchten: een product voor de spieropbouw zoals een goed dierlijk eiwit. Dat  zie ik als heel waardevol in het vliegseizoen. Daarnaast een goede Probiotica met de goede bacteriën uit de duif zelf.

Midden in de week: zo nu en dan eens een “gezondheidsdrankje, zeg maar een soort “ Suppe” die mijn compagnon Tonnie Snijder zelf maakt.

Einde van de week: voor vetopname: een goede olie met de juiste Omega vetzuurverhouding en een hoog percentage lecithine erin en klaar ben ik. Houd het simpel mannen.

Veel succes ermee.

Willem.