10-08-2023 Slechte Generale.

Ik had gehoopt om een mooiere tekst te kunnen gebruiken maar onze late jongen maakten er een potje van.

De vraag is nu, waarom?

Eerst maar eens vertellen dat ik op de woensdagmiddag om 13 uur alle 31 late jongen in twee mandjes heb gepakt. Gelukkig zijn de late jongen behoorlijk tam dus ik kan die rustig uit de zitvakken pakken. Om ongeveer om 13.30 uur samen met Sabine met de late jongen naar Ruurlo gereden om ze daar 1 voor 1 te lossen.

Toen we vertrokken was het zwaarbewolkt maar wel met mooie blauwe plekken. In Ruurlo was er veel meer blauwe lucht aanwezig.

We zijn begonnen met het loslaten om 14.30 uur en het laatste jong ging om 15.00 uur de lucht in.

Het wolkendek op de losplaats in Ruurlo.

Daarna op de terugweg even lekker boerenijs gegeten in Borculo en daarna weer verder naar Hengelo gereden. Maar achter Neede als je naar het Noorden keek dat zag je een behoorlijk breed stuk met zeer donkere wolken. We vertelden al tegen elkaar dat de duiven daar wellicht niet graag heen of doorheen willen vliegen. Maar hoe dichter we bij Hengelo kwamen hoe dreigender de lucht werd. Net iets voor Delden begon het te regenen en in Delden stonden de plassen water op de weg. Het zal vast heel plaatselijk zijn geweest maar ik baalde behoorlijk om weer regen tegen te komen. Of we er nog niet genoeg van hebben gehad de laatste week. Op de weg naar Hengelo net buiten Delden was alles weer droog. Ook in Hengelo was het droog en had het niet geregend. Door het oponthoud in Borculo waren we pas om 16.10 weer thuis. Dus de laatste jonge duif die we los hadden gelaten was al 70 minuten onderweg. Helaas zagen we geen koppel vliegen. Maar het hok stond open en ik had de afgelopen week de jongen geleerd om via de dringers naar binnen te gaan dus ze konden ook in het hok zitten. We gaan via de achteringang naar binnen want daar zetten we de mandjes neer, daarna doorgelopen via het zwembad naar de loungezit waar de klok staat. Ik had een antenne geplaatst onder de klep van het hok van de late jongen zodat ze mooi geregistreerd zouden worden bij thuiskomst. Maar helaas stond er geen duif op de klok. Nou dan maar eens kijken hoeveel er op het dak zitten of voor het hok lopen. Welgeteld 3 jongen waren er aanwezig van de 31.

Dat is niet best, de voorgaande africhtingen gingen zo goed van onze late jongen. Gelukkig kwam er kort daarop een koppel van 7 jongen aangevlogen. Daarna hebben we veel jongen 1 voor 1 zien terug komen. Drie jongen wisten niet hun duivenhok op de dag van lossing te bereiken. Hopelijk gaan die op de donderdag terug komen.

Onderstaand de lijst met de aankomsttijden, let vooral op de duur per duif van deze africhting. Vergeet niet Ruurlo is maar 29 kilometer en de duiven hadden een Zuidwesten wind dus deels op de staart.

De 23-048 was om 20.22 uur terug.

De 23-033 was om 09.07 uur terug. (2)

De 23-034 was op 20-08 terug na in Schuttorf gezeten te hebben.

De duif die we als laatste hebben los gelaten had de snelste tijd maar had maar liefst 1 uur en 13 minuten werk voor een afstand die ook in 20 minuten afgelegd had kunnen worden.

Tja, ik ben er niet blij mee hoe het gegaan is, wellicht hebben de duiven wat geleerd maar ik had op een veel beter resultaat gerekend. Bij onze thuiskomst hadden de meeste jongen thuis moeten zijn.

Wellicht pak ik vrijdagmiddag de jongen opnieuw in de mandjes om ze nog een keer naar Ruurlo te brengen. Dan moet het wel uitkomen met de tijd want op de vrijdag heb ik een uur fysio, mogen we de jongen inkorven etc.

Van alle jongen hebben we genoteerd hoeveel oude pennen ze nog hebben. Het loopt van nog 3 oude pennen tot nog 6 oude pennen van de 10.