10-10-2021 Jan Hooymans, Kerkdriel.

Een bezoek aan Jan Hooymans stond nog hoog op mijn wensenlijst. Waarom, omdat Jan Hooymans als persoon mij zeer aanspreekt. Op zijn 5 verschillende vlieghokken laat hij de verantwoording bij zijn loftmanagers. Die bepalen zelf wanneer een duif mee gaat. Zelfs bij het winnen van een 1e NPO of Nationaal mogen de loftmanagers de duif een naam geven. Dat spreekt mij zeer aan. Aan het eind van het jaar volgt dan een evaluatie met de loftmanagers. Zo houdt Jan Hooymans zelf tijd over om zijn imperium verder uit te bouwen.

Maar er is meer, passie van Jan Hooymans is het kweken met postduiven. Er wordt nooit een NPO winnaar of Nationale kopduif en Asduif verkocht. Deze verhuizen allemaal naar zijn geweldige mooie nieuwe kweekpaleis. Daar worden de jongen gekweekt voor zijn 5 vlieghokken, de 3 eendagsraces en voor zijn klanten. De basis voor dit alles is zijn Harry die hem veel eer bracht maar waardoor hij ook wereld beroemd werd.

Nu heeft Frans Strikker prachtig mooie filmopnamen gemaakt voor een promotiefilm van Jan Hooymans. Deze zou u echt eens moeten bekijken, er is zo goed over nagedacht. Jan Hooymans weet precies wat zijn klanten willen. Goede duiven, die ook bij anderen presteren (zijn sateliethokken), goed mee kunnen doen met de eenhokraces. (Jan Hooymans doet mee aan 3 eenhokraces welke zeer bekend zijn in zijn klantenkring) De prestaties op de vlieghokken bij Jan Hooymans en op de eenhoksraces leveren zijn nieuwe en bestaande klanten het bewijs dat ze bij Jan Hooymans aan het goede adres zijn.

Ik had met Frans Strikker afgesproken dat hij mij bericht zou doen wanneer hij weer van die mooie opnames mocht maken bij Jan Hooymans, want ik wilde graag mee. En warempel Frans Strikker belde mij dat hij opnames mocht maken van Jan Hooymans zijn nieuwe kweekpaleis en van verschillende NPO en Belgische Nationale overwinnaars en Asduiven. Tjonge wat was ik gelukkig met deze kans, snel met Frans Strikker de dag genoteerd van het bezoek en het tijdstip dat Frans Strikker mij zou ophalen.

Eindelijk was de dag aangebroken dat Frans Strikker mij kwam ophalen. Onderweg hebben we veel besproken en ik heb Frans verteld dat ik een lijstje met vragen had opgesteld die ik graag aan Jan Hooymans wou stellen.

Aangekomen bij het terrein van Jan Hooymans waar zijn huis, vlieghokken en dus het nieuwe kweekpaleis staat, bekruipt mij al gauw het WAUW gevoel. Werkelijk alles prachtig onderhouden met een fantastische tuin met vijver. Het ontvangst in zijn kweekpaleis was zeer hartelijk. Ik begroette hem als meneer Hooymans maar hij zei meteen noem mij maar gewoon Jan hoor met een lachend gezicht. Na een kop koffie met een versnapering ging Jan aan het werk met Frans om de opnames te maken en kreeg ik een rondleiding van Christian van de Wetering.

https://hooymanspigeons.com/beste-liefhebber-van-nederland-whzb-tbotb-met-rechtstreekse-hooymans-duiven/

Christian liet mij de vlieghokken zien met een aantal topduiven die geweldig gepresteerd hadden dit jaar. Hij vertelde zeer veel en het was zeer boeiend om hem aan te horen. Christian won dan ook op zeer jonge leeftijd al vele prijzen en kampioenschappen waar menigeen alleen maar van kan dromen. Zijn werkzaamheden werden besproken, de vrijheid die hij kreeg, de vriendschap en klik met Jan etc. Ook het prachtige nieuwe kweekpaleis liet Christian mij nu zien met alle topduiven. Werkelijk alle topduiven van de 5 vlieghokken verblijven op het kweekpaleis, wat een kwaliteit aan bewezen vliegers zitten er. Zelf Harry is te zien alleen helaas niet meer in levende uitvoering. Als je dit ziet dan bekruipt het WAUW gevoel je meteen. Het was wel even oppassen dat we Jan en Frans niet in de weg liepen met de opnames maar dat was gezien de grote van het kweekpaleis geen probleem.

De lunch die wij aangeboden kregen in de prachtige kantine van het kweekpaleis had ik mooi de gelegenheid om met Jan te praten. Ik vertelde hem dat ik onder de indruk was van wat ik gezien had. Maar ook dat ik onder de indruk ben van wat hij tot nu toe heeft opgebouwd, zijn 5 vlieghokken, zijn kweekpaleis met alle top duiven en zijn bekwame personeel die echt gedreven zijn om het beste uit hun duiven te halen. Ook de filosofie erachter naar zijn klanten toe. Jan lachte mij breed toe en zei, ik ben er ook echt druk mee geweest en alles begon met de Harry. Nu kan ik zelf mijn droom verwezenlijken.

Ik vroeg aan hem, of hij weleens had gedacht om een eigen digitaal wedkantoor te beginnen in Azie, stel we houden het eerst heel klein. Je pakt de eerste NPO dagfondvlucht waarop gewed kan worden. Je kiest daarvoor de beste 8, 10 of 20 topduiven van je vlieghok waarop ze kunnen wedden. Je keert bijvoorbeeld 80% van alle inleg weer uit, dus 20% van alle ingelegde gelden is je winst. Ik zou op de eerste vluchten waarop gewed kan worden een jonge duif uit een topduif verloten onder de inzetters. Zo zal het totale inlegbedrag dus ook je winst alleen maar verhogen. De mogelijkheden zijn haast onbegrenst, je kunt de Belgische Nationale vluchten er bij betrekken met je twee vlieghokken in Belgie. Je zou zelfs andere liefhebbers mee kunnen laten doen met hun duiven.

Jan, je bent al heel bekend bij de duivenliefhebbers in Azie. Het heeft alleen maar voordelen. Je pakt een vaste winst over de inleg. Je top vliegduiven worden heel bekend in Azie. De liefhebbers daar willen straks allemaal jongen hebben uit die topduiven, vooral omdat ze gezien hebben dat ze ook eerste plekken kunnen winnen op andere hokken en op de eendagsraces. Het komt vast zo ver dat je met een jaar of 5 de duiven live kunt volgen.

Jan keek mij aan en zei, ik zal er eens goed over nadenken. Ik vroeg of hij betrouwbare partners heeft in Azie. Jan vertelde mij dat hij er wel een paar heeft zitten maar als het om geld gaat is betrouwbaar een lastig begrip. Maar bij 1 persoon is zijn vertrouwen wel zo goed dat hij die wel kan vragen wat de mogelijkheden zijn. Jan lachtte en zei; mensenkennis heb ik wel want dat bewijzen mijn loftmanagers wel. Ik zei tegen Jan, jij geeft ze verantwoording en de eer, dus geef je veel, dan krijg je ook veel terug, zo werkt het. Samen moeten we spontaan lachen.

Jan, ik heb thuis een aantal vragen op papier gezet, zou ik je die mogen voorleggen? Dat vond Jan prima. Ik begon mijn lijstje aan vragen af te werken. Waar kijk je naar bij het samenstellen van de kwekers? Kijk je naar de kleur van de ogen? Zet je twee witogers op elkaar? Kijk je naar de bouw van de duif? Zet je twee fors gebouwde duiven op elkaar? Doe je aan hengstenkweek? Werk je ook met kunstmatige insiminatie? Hoeveel voedsterkoppels heb je zitten? Hoe kunnen we de postduivensport in Nederland weer laten groeien? Doe je aan sponsoring? Na alle antwoorden van Jan te hebben aangehoord kwam ik bij mijn laatste vraag. Jan heb je vrouw en kinderen? Jan zei, ja een vrouw en een dochter. Waarop ik verder ging en vroeg hem of hij in verband met zijn drukke werkzaamheden voor zijn compostbedrijf en zijn postduivenbedrijf nog wel voldoende tijd over heeft voor zijn vrouw en dochter. Jan zei volmondig JA.

Ik zeg tegen hem met een lach, ja dat zeggen de meeste mannen maar vaak denken de vrouwen daar anders over. Jan moest lachen en zei meteen daarop, vraag het mijn vrouw maar. Het zou mooi zijn als dat zou kunnen zei ik. Is prima zegt Jan, Frans kan wel even alleen nu wat duiven op de film zetten dan gaan wij naar mijn vrouw toe.

Samen liep ik met Jan van het kweekpaleis naar zijn huis toe. Als Jan de voordeur open deed besloop mij meteen weer het Wauw gevoel en zei dat hardop. Jan moest lachen en zei dat hij prive en zakelijk strikt gescheiden hield, dus dat ik 1 van de weinigen ben die achter de voordeur komt, daardoor voelde ik mij zeer vereerd en zei dit tegen Jan. Aangekomen in de prachtige keuken is de vrouw van Jan, druk bezig met het bereiden van de warme maaltijd voor haar, Jan en hun dochter. Ik stelde mij voor en Jan legde haar in het kort uit dat hij heeft ingestemd dat ik haar een vraag mocht stellen. Nou prima zei ze, stel je vraag maar.

Ik heb begrepen van Jan dat u ook een drukke baan hebt en de vraag aan Jan was of hij nog wel genoeg tijd over heeft voor zijn gezin, dus ik was benieuwd wat u daar van vindt. Waarop ze antwoorde, ja hoor, we passen samen op dat er voldoende tijd overblijft voor ons gezin. Ik zag bij Jan een grote glimlach verschijnen op zijn gezicht. Wou je dat weten vraagt zijn vrouw? Ja maar nu zit ik wel met een aantal vervolg vragen. Ik wil u niet ophouden met het bereiden van het eten, maar zou ik wat vragen mogen stellen terwijl u door gaat met de bereiding van het eten. Oh dat is goed zegt ze. Ik vroeg haar eerst hoe ze elkaar hebben ontmoet en hoe lang ze elkaar al kennen. Daarna of ze op vakantie gaan? Ze verteld mij dat ze soms een weekend weg gaan en dat Jan het zo geregeld heeft dat zijn mensen het van hem kunnen overnemen. Ook bezoeken ze samen af en toe de finale van een eenhokrace en plannen er dan voor hun beiden een vakantie er aan vast. Mijn volgende vraag was; Hoe hou je het huwelijk fris en zorg je er voor dat het niet in slaap valt? Nog voor dat ze kon antwoorden, zei Jan met een glimlach op zijn gezicht; Nou is het mooi genoeg geweest voor vandaag. Ik gaf zijn vrouw een hand en bedankte haar dat ik haar wat vragen mocht stellen. Ik draaide mij om naar Jan en vroeg of ik nog 1 opmerking mocht maken. Ja goed zei Jan. Ik keek naar zijn vrouw en zei, u bent een hele mooie vrouw en volgens mij bent u ook heel aardig. Dan loop ik naar Jan toe en zei dat ik niet hoop dat hij jaloers is aangelegd. Nee zei Jan lachend en dat wat je over mijn vrouw zegt, is helemaal waar.

Samen liepen we weer terug naar het kweekpaleis waar Frans bijna gereed is met zijn opnames.

Bij het vertrek zei ik tegen Jan dat ik hoop dat hij over 5 jaar wanneer ik wellicht nog een keer terug kom, het wedkantoor een groot succes is en hoop dat hij dan nog een keer aan mij denkt om mij een paar jongen te doen uit zijn toppers. Dat zullen we doen, zegt Jan.

S,avond ligt Jan samen met zijn vrouw in bed en vraagt zijn vrouw waarom hij die aardige man mee had genomen naar huis. Jan vertelde haar dat hij een mooi idee had betreffende een digitaal wedkantoor. Daarna geeft Jan zijn vrouw een kus voor het slapen gaan.

Op dat moment werd ik wakker gemaakt door Dini. Slaperig zei ik, wat is er? Je zit te praten in je slaap en zegt steeds Harry. Je droomde vast zegt Dini. Dat klopt, maar het was ook een hele mooie droom.