10-04-2018 Pax Snelpost Asbestsanering

Pax Snelpost te Lochem heeft een prachtig eigen gebouw staan waar in het vliegseizoen de leden vaak meerdere keren per week hun duiven kunnen inkorven. Het gebouw wordt niet alleen voor de liefhebbers welke lid zijn van Pax Snelpost gebruik maar ook als Nationaal Inkorfcentrum voor de Nationale vluchten en de ZLU vluchten. Hierdoor maken veel liefhebbers uit de regio gebruik van ons mooie lokaal. Ook de Post heeft het gebouw in gebruik door een deel hiervan te huren van de Pax Snelpost.

Natuurlijk prachtig maar wat doe je als het hele dak bestaat uit asbesthoudende dak beplating? Vorig jaar hebben we ons die vraag gesteld en voorgelegd aan de vergadering. Vanaf 2024 zijn asbestdaken verboden, wat te doen? Rustig wachten of onze verantwoording pakken en het probleem nu oplossen. Besloten is om offertes aan te vragen en te gaan kijken wat de subsidie mogelijkheden zijn. Gelukkig is onze secretaris bekwaam in deze (Hendri Eggink) en is het zijn vakgebied zodat we over de juiste expertise kunnen beschikken.

Het bleek dat de firma De Covik Asbestsanering uit Steenderen de goedkoopste offerte had gemaakt. Gisteren dus 9 April zou het dak er af gaan. Onderstaand de foto’s hiervan.

Vandaag was het de dag van de weder opbouw van het nieuwe dak met de nieuwe dakplaten, er is bewust gekozen voor wat meer licht doorlatende dakplaten zodat we daar in het inkorf lokaal mooi profijt van kunnen hebben. Onderstaand de foto’s van de opbouw en eindresultaat.

Klus in 2 dagen geklaard en de weergoden waren ons zeer goed gezind want het was zowel gisteren als vandaag prachtig weer en dus mooi droog. Laat nu de regen maar komen.

Behalve de gebruikelijke asbest sanering subsidie van het rijk heeft onze vereniging de Pax Snelpost te Lochem ook een prachtige donatie gekregen van het Fonds 1819. Rest mij om alle helpers te bedanken die dit mogelijk hebben gemaakt en ervoor gezorgd hebben dat we de toekomst zeer rooskleurig en verantwoord met ons mooie gebouw tegemoet kunnen zien.