11-04-2022 Africhting Hengevelde 10km.

We hebben de duiven voor de eerste keer dit jaar afgericht naar Hengevelde. Door de lucht een 10 kilometer. Het was prachtig weer met een mooie blauwe lucht met witte wolken, wel nog een koud windje.

Samen met Sabine de vliegduiven om goed 13 uur in de mandjes gepakt. We waren er net geen uur mee bezig. Bewust gekozen voor een africhting in de middag, dat had twee redenen. Ten eerste konden dan mooi de jongen los van 10 uur tot 12.30 uur. Ook zou smiddags de temperatuur verder zijn opgelopen na een koude nacht. Toen we vertrokken was het 15 graden.

Jan is meegeweest en heeft de lostijden genoteerd per duif. Elke minuut hebben we een duif gelost. Als je dan weet dat wij in totaal een 86 duiven bij ons hadden dan was het een mooie zit. Maar dat doen we graag, we zien het als een stukje ontspanning en we hadden wat te drinken en eten mee genomen.

Sabine heeft de duiven thuis opgewacht en naar binnen geroepen. De duiven kwamen zeer goed naar binnen ondanks het feit dat de antennes nog maar 1 dag eerder voor de ingang lagen. De duiven kennen het nog van vorig jaar vandaar dat het vlekkeloos verliep. Sabine zal er mooi druk mee zijn geweest omdat op de meeste broedvakken er 4 duiven moesten terug komen. Ik had haar geadviseerd als het te hectisch wordt om dan de duivinnen apart te zetten in hun eigen afdeling.

Via de app hoorden we reeds van Sabine dat de duiven zeer goed afkwamen. Bij thuiskomst waren er dan ook al 84 duiven thuis van de 86. Niet veel later gevolgd door de laatste twee duiven. Gelukkig geen chipring defect en alles mooi op de klok. Sabine had de duivinnen reeds appart gezet wat mij een hoop werk scheelde. Nu hoefde ik alleen nog maar de doffers in hun juiste afdelingen te zetten, maar de meeste doffers zaten reeds in hun eigen afdeling.

Onderstaand de lijsten met aankomsen.

Ik ga alle vliegduiven maandagavond in het donker wederom in de mandjes pakken voor hun tweede africhting op de dinsdag. Planning is dan om een stuk verder te rijden zodat ze wat langer onderweg zijn. Aanstaande zaterdag de africhting met de container. Ze gaan dan naar Boxmeer wat een 90 kilometer is door de lucht. Het beloofd mooi weer te worden. Maar eerst morgen maar eens kijken of het net zo goed gaat als vandaag.