11-04-2023 Africhting/Lapvlucht Hengevelde 10km.

Zo, gisteren de eerste africhting van onze vliegduiven gehad.

De nacht ervoor al onze vliegduiven in de mandjes gepakt dus ook de doffers die pas op de natour mee mogen. Ik heb de doffers dagelijks los en ze vliegen mooi bij huis dus waarom zou ik de doffers niet meenemen naar hun eerste africhting van dit jaar.

Wel heb ik de doffers als eerste los gelaten en dan 1 voor 1 maar wel snel achter elkaar. Daarna 5 minuten gewacht met het loslaten van de duivinnen zodat ik zeker wist dat veel doffers op hun duivinnen zitten te wachten bij thuiskomst van hun duivinnen.

Ook de duivinnen 1 voor 1 losgelaten maar wel snel achter elkaar.

Op eerste paasdag was het prachtig weer maar gezien de familie brunch en het eierzoeken was er op deze dag geen gelegenheid om te gaan africhten. Maar voor de tweede paasdag werd er een storing verwacht met regen. De voorspellingen waren voor Hengelo dat er om 8 uur en 9 uur een zonnetje zou zijn met veel wolken en hoge sluierbewolking. Dus ik baalde al behoorlijk dat het weer een stuk minder zou worden. Maar wat zaten de weermannen er naast voor Hengelo. De regen begon pas om 18 uur en het zonnetje is tot ruim in de middag aanwezig geweest.

Ik had met Sabine afgesproken dat ze om 9.45 uur bij de duiven moest zijn om op te passen. Best belangrijk dat er iemand bij de duiven is omdat er twee duivinnen gekoppeld zijn aan 1 doffer. Als het dan te gek gaat in een broedvak dan kan Sabine bijsturen of beginnen met het weg pakken van de duivinnen.

Om 9.35 uur ben ik begonnen met het lossen van de doffers. De duivinnen vanaf 9.55 uur. Enkele duivinnen hadden maar 8 minuten werk om thuis te komen.

De duiven kwamen mooi vlot af en alles is weer thuis. Al met al een geslaagde africhting en lapvlucht. De duivinnen waren blij dat ze hun doffers weer mochten zien. Planning is om de 38 duivinnen deze week nog 1 keer weg te brengen zodat ze leren dat bij thuiskomst hun doffer zit te wachten. Vrijdagavond inkorven voor de africhtingsvlucht en eiervlucht voor onze vereniging vanuit Kalkar, Duitsland. Dat is voor mij 63 kilometer vliegen voor de duivinnen.

Onderstaand de lijst met aankomsten.

Gelukkig deed de duivenklok het prima en ook alle chipringen ondanks het feit dat 1 doffer niet geconstateerd werd.