12-06-2023 Blikvangers 1. (Vitesse 10/6)

Ik begin maar met de vitesse vluchten van het afgelopen weekend. Daarnaast is er ook een eendaagse fondvlucht vervlogen maar dat overzicht vermeld ik in Blikvangers 2.

Niet alle afdelingen hebben een afdelingsuitslag van de vitesse vlucht. Als er dan ook geen Noord of Zuid uitslag is, ga ik die overzichten niet vermelden omdat een afdeling soms wel 7 rayons heeft. Dat kost mij gewoon teveel tijd.

De voornamelijke Oosten wind en oplopende temperaturen zorgden er weer voor dat onze gevleugelde vrienden aan het werk moesten. Gelukkig werd er mooi vroeg gelost waardoor veel duiven weer in hun hokken zaten voordat de temperatuur op zijn hoogst was. Ook heeft onze afdeling gekozen voor een kortere vlucht. Wellicht hebben dat meerdere afdelingen gedaan.

Dan heeft Compuclub een prachtige wijziging doorgevoerd. Je kunt nu bij de Grootmeester standen ook meteen zien hoeveel duiven de liefhebber mee heeft en hoeveel duiven er op de uitslag staan en punten hebben verdient. Dus bij deze een compliment voor Compuclub.

We beginnen bij afdeling 9, die hebben een Noord en Zuid uitslag.

Blikvanger vooral Arnold Paalman door 4 duiven bij de eerste 16 te pakken in Zuid. G.A. vd Bovenkamp ook knap de 1ste en 3 bij de eerste 15 van de uitslag.

Kijk, je ziet nu ook mooi het aantal duiven (AD) en hun aantal prijsduiven (PR)

Kamp/Kippers de nummer 1, ze hebben weer een top seizoen. Nu 3 duiven bij de eerste 15 in Zuid. Deze combinatie valt al jaren op vandaar dat wij bij ze duiven hebben aangeschaft. Er zitten nu 11 rechtstreekse duiven van ze op ons kweekhok. Nu nog een goed jaar met onze jongen en we kunnen een mooie sprong voorwaarts maken met de prestaties van onze duiven.

De wind zorgt ervoor dat de eerste 12 grootmeesters aan de westkant zitten maar het maakt hun prestatie er niet minder om. Des te knapper dat Kerkemeijer uit Haaksbergen er 2 keer tussen staat met ook een Martin van Zon hok. Zijn hok is van hetzelfde bouwjaar als mijn hok. Onze timmerman was met 2 hokken tegelijk aan het bouwen vandaar.

We gaan nu naar de afdeling 10 die ook de uitslagen in 2 rayons hebben. Zeg maar een Noord en Zuid uitslag.

Eerst de Noord uitslag met het geweldige goede hok met duiven van F. Wilpstra op plek 1. Bekende namen op de plekken 2 en 3. Comb. Ottens 3 duiven bij de eerste 21.

In Zuid veel Staphorst, Rouveen en Nijeveen. De duiven van de gebroeders Leideman zitten er mooi bij maar Collendoorn lag op deze vlucht niet in de trek van de duiven. Hoe anders zou dat gaan op de eendaagse fondvlucht. Ze hebben in ieder geval wel als eerste 4 duiven op de uitslag staan.

De grootmeester standen waren nog niet bekend bij de opmaak van deze pagina of ze laten deze alleen zien per rayon afzonderlijk. (1 t/m 6)

We gaan nu naar de afdeling 11.

Nu is een keer geen Urk op de eerste plaats (wel op plek 2) maar de gebroeders Kwast en Zn uit Harlingen. Opvallend de gebroeders Homma met 4 duiven bij de eerste 10. Wel tegen net geen 9.000 duiven.

Friesland heeft geen Grootmeester overzicht waardoor ze hun leden een groot tekort mee doen.

Dus gauw naar de afdeling 1.

Voor een vroege duif moest je in Westkapelle wonen. De vereniging 1832 rolt het hele concours op. Willem Minderhoud met 10 duiven mee en zijn 5de duif staat al op plek 9. Wouw das knap en dan beginnen op de eerste plaats en 10/10.

J.P. Hengst uit Zoutelande pakt zijn duiven nog beter dan Willem Minderhoud. Zijn 8 duiven zitten gemiddeld bij de eerste 11% van de uitslag. Moet je zien wat een prijspercentages de 21 grootmeesters draaien. Op de vitesse vluchten speelt de wind en trek een grote rol, als je goed zit met je ligging kan er veel. Lig je verkeerd dan is het wachten op een andere wind voor een mooie uitslag. Het is dan even niet anders.

Nu dan de afdeling 2.

Comb. de Dooij op plek 1 en ze staan met 5 duiven bij de eerste 22.

De grootmeesters, ook hier weer de hoge punten en prijspercentages.

Dan gaan we nu naar de afdeling 3.

De nummer 1 J. Biezemans heeft ook als eerste liefhebber 2 duiven op de uitslag staan.

De grootmeesters met Karin van der Aa op plek 1. Volgens mij niet voor de eerste keer.

De afdelingen 4 en5 hebben geen afdelingsuitslag of van Noord en Zuid. Helaas alleen per rayon dus laten we het voor wat het is.

Dan nu de afdeling 6.

Waar moet je met dit warme weer anders zijn dan in Zandvoort. Dat heeft ook de duif van Frank Nebig gedacht door als een speer naar huis te vliegen.

Maar de eerste grootmeester komt uit Uitgeest. Frank Rodenburg weet al zijn 15 duiven gemiddeld bij de eerste 19% van de uitslag te draaien.

Dan nu de afdeling 7.

M. Jansen pakt de plekken 1, 2 en 5.

Doppenberg uit Nijkerk is zijn 467 concurrenten te snel af met zijn duiven.

Dan nu de afdeling 8, verdeelt in een Noord en Zuid uitslag.

De combinatie Haisch pakken 3 duiven bij de eerste 9.

De beste grootmeester komt uit Gendt, is het nu Engelen of Engel en ………

Zo een 1, 2 en 3 plek voor C den Ouden Jr. Ik zal vrijdag kijken in het Spoor der Kampioenen hoe jong deze liefhebber is. Maar om deze uitslag neer te zetten van 5.879 duiven is zeer knap.

P. Breman uit Genemuiden pakt nu de grootmeerster titel. H. Scheffel uit Elburg op plek 2 en het 1, 2, 3 Jr. lid op plek 3.

Morgen ga ik aan het werk met de eendaagse fondvluchten van het weekend. Veel verenigingen die een uitgestelde wedvlucht op de zondag hadden, slaan hun klokken pas vanavond af. Vooral in de afdeling 8. Het werden zware tot loodzware wedvluchten met veel spektakel op papier en veel opvallende liefhebbers dit in zowel in positieve zin als in negatieve zin.