13-06-2023 Blikvangers 2. (Eendaagse Special 10/11 Juni)

Tja waar moet ik beginnen zoveel valt er te vertellen over de tweede eendaagse fondvlucht van het afgelopen weekend.

De temperaturen zouden in het weekend boven de 30 graden uitkomen. In Frankrijk ontwikkelde zich een storingsgebied/zone.

Zo heeft onze afdeling op het laatste moment besloten dat men naar Sermaises kon rijden met de duiven omdat de storingzone net iets zuidelijker zat, anders was het een andere losplaats geworden met een iets kortere afstand. Achteraf was het een juiste keuze zo zou blijken.

De afdelingen 6 (Noord Holland), 9 (Oost Nederland), 10 (Noord Oost Nederland) en 11 (Friesland) hadden hun losplaatsen aan de goede kant van de storingszone liggen waardoor er mooi op tijd gelost kon worden. Alle andere afdelingen 1, 2, 3, 4, 5, 7 en 8 hadden de pech dat ze niet konden lossing in verband met de storingszone boven Frankrijk. Zoals ik al aangaf hadden al die afdelingen dat vooraf kunnen zien. Op de vrijdagmorgen om 6 uur wanneer de wagen van afdeling 9 op de laatste parkeerplaats staat voor Parijs heeft de convoyeur net bericht gekregen dat ze naar Sermaises kunnen gaan, de eerder verwachte bewolking komt later dan eerder aangegeven. Trouwens grote complimenten voor de afdeling 9 die ook de leden een inzicht geeft in de container die onderweg is naar Sermaises betreffende de temperatuur, CO2, fijnstof en luchtvochtigheid die constant gemonitord zijn. Zie de facebook pagina van afdeling 9. Ook de vlucht voor aanstaande zaterdag is met 100 kilometer ingekort, geen 450 kilometer vliegen maar nu 350 kilometer voor ons. TOP GEDAAN.

De eendaagse fondvluchten die op de zaterdag gelost zijn, werden echt pittige fondvluchten. Maar wel eerlijke vluchten.

Op de zondag lossen de afdelingen 5, 7 en 8 hun duiven ondanks het negatieve advies van de IWB (Instituut Wedstrijd Begeleiding). Dit werden hele lastige vluchten met op vluchtdag nog heel veel lege plekken op de hokken. Bij Eijerkamp hadden ze 60 duiven mee naar de eendaagse fondvlucht. Op de dag van lossing wisten op dit tophok maar 19 duiven hun hok te bereiken. Ik heb begrepen dat er van veel liefhebbers nog veel duiven onderweg zijn en dat er ook veel goede duiven afwezig zijn. Laten we hopen dat er nog wat gaan nakomen.

De afdelingen 1, 2, 3 en 4 stonden in Chateauroux en konden niet lossen. Het advies van de IWB was om terug te rijden naar huis. Op de NPO lossingsite staat echter de duiven komen naderbij.

Afdeling 1 lost hun duiven om 13.15 uur in Quievrain. Het vluchtverloop was zeer slecht. Op de afdelingsite staat nu: Helaas zijn we gisteren getroffen door een extreem verloop van onze vlucht vanuit Quievrain. We zullen met betrokken partijen een onderzoek instellen naar de mogelijke oorzaken van dit slechte verloop. Tot zover de afdelingsite.

Afdeling 2 lost hun duiven om 13 uur in Quievrain, voor de liefhebbers ongeveer een afstand van 115 tot 160 kilometer. E-T schrijft in zijn blog over het verloop van deze lossing. Klik hier voor zijn blog.

De afdelingen 1 en 2 rijden zeer ver terug en lossen op het heetst van de dag hun duiven op een kleine afstand. Het verloop is zeer slecht, lees de blog van E-T. Ik vraag mij af hoe laat de wagens aankwamen op hun nieuwe lossingsplaatsen en hoe lang men heeft gewacht met het lossen van de duiven en wanneer de duiven voor het laatst van water zijn voorzien.

Afdeling 3 lost om 11.30 uur in Roye, op een afstand van 250 tot 320 kilometer. De laatste prijsduif van de vereniging uit Nuland haalt 508 meter per minuut. Dan is 33% van de duiven terug maar de kloktijd van de laatste prijsduif is 21.10 uur. Pfffff net op de dag van lossing het aantal prijsduiven terug.

Afdeling 4 lost om 09.45 uur in Sens, op een afstand van 335 tot 400 kilometer. Hier een heel ander beeld, de laatste prijsduif zit op 1.001 meter en dat is best goed te noemen. De meeste verenigingen sluiten ver boven de 1.000 meter per minuut maar ik zag ook 1 vereniging die pas sluit op 709 meter per minuut. (Bunde)

Conclusie is dus dat hoe vroeger men lost (afd 4) hoe beter het verloop, ondanks de afstand die de duiven van afdeling 4 moesten overbruggen. Hoe later men lost hoe slechter de vlucht, ook al is het maar op een afstand van 150 kilometer. Warmte/hitte, dorst en rust zijn de kernwoorden. Hoe warm was het in de containers, met welke temperatuur zijn de duiven gelost, wanneer konden ze voor het laatst water drinken en hoeveel rust hebben de duiven gehad voordat ze op de vleugels mochten na de terugrit vanuit Chateauroux.

Na dit lange voorwoord gaan we beginnen met afdeling 9.

In Zuid was de overwinning nu voor de vierde keer op rij voor Arnold Paalman. Als je bedenkt dat hij dit naast zijn baan bij Eijerkamp, dit erbij doet, dan verdient dat alle respect. Als ik Jan Hooijmans was dan was ik al bij Arnold geweest om hem vast te leggen als hokmanager in België. Als Arnold tijd heeft om hele dagen een hok met duiven te verzorgen dan kan hij zeker het hok met zijn prestaties naar een zeer hoog niveau tillen tot aan de nationale top aan toe. Nu heeft hij 3 duiven bij de eerste 12 duiven zitten en dat met maar 15 duiven mee.

De grootmeesters van Zuid.

De overwinning is voor de combinatie Derksen vd Keuken. Ze winnen met ruime voorsprong ook de 1 NPO op deze vlucht.

De combinatie Seelen hebben maar 4 duiven mee maar pakken 3 duiven zeer vroeg. Dit was ook opgevallen bij één van mijn lezers, hij schreef het onderstaande: N.B. Die Comb. Seelen uit Borne maken wel een heel fantastische uitslag op de zware dagfondvlucht van jullie gisteren (4/4 en 3 pure kop). Hebben die al een bonnetje geschonken ? (😉, zou ik wel willen kopen) Helaas hebben ze nog geen bonnetje of duif geschonken voor de verkoop van Make a Wish, maar wat niet is kan nog komen. Goede duiven hebben ze zeker.

We gaan nu naar de afdeling 10.

Wouw, de gebroeders Leideman pakken 6 duiven bij de eerste 10 van Zuid afdeling 10. Liefhebbers uit Staphorst staan er met 3 duiven tussen. Dus ook op de eendaagse vlucht kunnen de gebroeders Leideman uitblinken. Wat een verschil met hun eerste eendaagse vlucht. Koopman zijn trein komt ook op gang maar dan heeft Leideman al 6 duiven die sneller vliegen.

In Noord is het De Jong & vd Veer die de eerste plek pakken voordat het geweld aanvangt van Hilbrands en Zoon die 2 en 3 zitten maar 5 duiven hebben staan bij de eerste 22 duiven van de uitslag. Zeer knap.

De grootmeester standen zijn van Noord en Zuid samen. Kijk, 7 kleine inkorvers voorop.

Dan gaan we nu naar de afdeling 11 en dan ook hun Noord en Zuid uitslag.

W. Visser weet al het geweld uit Urk te kloppen. Veel getekende duiven voorop. Ik zag ook dat Urk nog 2 verenigingen heeft. (421 en 432) A van Urk nu met 1 duif mee en de 11 prijs van Zuid afdeling 11.

In Noord van afdeling 11 op de eerste 13 plekken ook 13 verschillende liefhebbers. Elzinga uit Harkema hebben een groot aantal duiven mee.

Dan gaan we nu naar de laatste afdeling die op de zaterdag zijn duiven kon lossen, de afdeling 6.

S. Bierlee uit Assendelft op de eerste plek. Bij de eerste 24 duiven zitten 14 duivinnen.

Wouw, de Noord uitslag ziet er heel anders uit. N. Ory uit Heiloo zet een top uitslag neer met de plaatsen 1, 2, 3, 5, 7, 13, 23 en 24. Grotere afstanden en lagere snelheden, de laatste loodjes wegen het zwaarst. Kijk maar naar de snelheid van nummer 24 in Zuid en Noord. Nu maar 11 duivinnen bij de eerste 24 duiven van de uitslag.

De grootmeesters ook nu weer van Zuid en Noord gezamelijk met de kleine inkorvers aan kop. J. Duindam met kop en schouder vooraan.

Nu gaan we naar de zeer moeizame eendaagse fondvluchten kijken, die op de Zondag gelost werden. (Afdelingen 5, 7 en 8)

Eerst de afdeling 5 die opgesplitst is in 3 delen. (Midden, Oost en West)

We beginnen met het Midden rayon. D. Mank uit Langeraar de overwinnaar. R. IJpelaar de eerste met 2 duiven op de uitslag.

Snelste duif 1212 meter. Boven de 1000 meter halen 205 duiven. Laatste prijsduif heeft 706 meter. Het concour staat 4 uur en 37 minuten open.

Op de afbeelding de grootvader van de eerste duif van W. Mudde. Een Havenith doffer via Martin van Zon.

Rayon Oost, de kleine inkorver W. Mudde voor G & S Verkerk die de tweede plek bezet. Maar heel opvallend dat Bas Verkerk niet eens zijn eigen percentage (33%) prijsduiven kan pakken. Nu 76/22 dus onder de 33%. Ook op plek 13 Willem de Bruijn ver onder zijn eigen percentage prijsduiven. Nu 52/11 dus maar net 20% Op plek 23 zien we Verkerk-Verkerk, ook hier weer hetzelfde 55 duiven mee en maar 16 prijsduiven dus net geen 30% Altijd pakken deze 2 liefhebbers heel veel prijsduiven waardoor er weinig overblijft voor de kleinere liefhebbers. Nu is het een keer andersom en worden deze twee grote professionele hokken volledig ingepakt door veelal de kleinere (gespecialiseerde) inkorvers/liefhebbers. Kijk verderop maar bij de grootmeesters. Het is best wel eens goed dat ze een koekje van eigen deeg krijgen zodat ze goed beseffen wat ze elke week zelf aanrichten als ze zelf hele hoge prijspercentages draaien.

Snelste duif 1194 meter. Boven de 1000 meter halen 155 duiven. Laatste prijsduif heeft 721 meter. Het concour staat 4 uur en 49 minuten open.

Jozien Wijnties in West op de eerste plek. Marlien van den Bos pakt 3 duiven bij de eerste 16 prijsduiven.

Snelste duif 1209 meter. Boven de 1000 meter halen 242 duiven. Laatste prijsduif heeft 795 meter. Het concour staat 3 uur en 43 minuten open.

Dan nu de grootmeesters van afdeling 5.

Kijk, het zijn heel veel kleinere inkorvers die de prijsduiven weg kapen voor de grote tophokken. 11 liefhebber meer dan 500.000 punten. Zeer knap om hierbij te staan.

Dan gaan we nu naar de afdeling 7.

Ook in Zuid van de afdeling 7 twee tophokken die niet hun deel van de prijsduiven weten te pakken. C. Hardeman, mooi op plek 1 maar 70/22 is onder de maat, net 30%. Ook opvallend Jan Hooymans 108 duiven mee en maar 35 prijsduiven. Dat is net onder de 33%.

Snelste duif 1206 meter. Boven de 1000 meter halen 162 duiven. Laatste prijsduif heeft 754 meter. Het concour staat 4 uur en 20 minuten open.

Ook hier weer veel kleinere inkorvers met zeer hoge prijspercentages voor in de uitslag. Best knap op de plekken 9 en 10 als je wat meer duiven mee hebt om er dan ook bij te staan.

Van afd 7 Noord op de eerste plek het zeer goed spelende hok G. en H. Calis. H. Kaars op de plekken 2 en 3.

Snelste duif 1205 meter. Boven de 1000 meter halen maar 53 duiven. Laatste prijsduif heeft 729 meter. Het concour staat 4 uur en 52 minuten open.

Willem van Dam eerste met ruime voorsprong op de combinatie Hartog.

Dan gaan we nu naar de laatste afdeling en dat is de afdeling 8.

De eerste plek is voor A. Klaassen uit Ochten. De tweede plek voor Lotte Eijerkamp, maar hoe is het mogelijk dat ook dit tophok hun prijspercentage van 33% niet kan pakken. Ze pakken maar 11 prijsduiven van de 35 gezette duiven.

Snelste duif 1163 meter. Boven de 1000 meter halen maar 53 duiven. Laatste prijsduif heeft 579 meter. Het concour staat 7 uur en 24 minuten open. Er staat 1 duif op de uitslag die de volgende ochtend geklokt is.

W. Scholten uit Wapenveld de nummer 1 en ook de eerste NPO van de afdeling 8. W. Scholten heeft voor ons 100 jarig jubileum en verkoop tbv Make a Wish een bon geschonken. Gerrit Jan Beens heeft 3 duiven bij de eerste 17 prijsduiven zitten.

Snelste duif 1200 meter. Boven de 1000 meter halen 95 duiven. Laatste prijsduif heeft 560 meter. Het concour staat 9 uur en 10 minuten open. Er staat 64 duiven op de uitslag die de volgende ochtend geklokt is.

De grootmeesters van de afdeling 8. Lol, ook hier heel veel kleine inkorvers bij de top 21.

Zo dat was het, veel opvallende zaken. Van dit soort weekenden moeten we er niet teveel hebben. Het is te hopen dat de afdelingen die niet geluisterd hebben naar het advies van de IWB lering zullen trekken van hun gemaakte fouten.

Hopelijk gaan er nog veel duiven nakomen die nu nog onderweg zijn. De liefhebbers in het Zuiden van het land zullen vast de aanvliegers goed verzorgen en loslaten als ze voldoende hetsteld zijn. Dat hopen de zuiderlingen ook van de Belgische en Franse liefhebbers.

Vanavond, dus dinsdagavond inkorven voor de wedvlucht vanuit St. Vincent. Ook deze vlucht zal door de temperatuur en de wind een zeer pittige vlucht worden. Probeer uw kansen te delen en zet niet al uw duiven mee op St. Vincent zou ik zeggen.