13-04-2023 Tijdrace Neede 18 km.

Vanmorgen was het bui naar bui maar in de middag zou het weer veranderen en de voorspelling was dat het droog weer zou worden.

Ik wilde graag nog een keer met de duivinnen gaan africhten, niet voor onze oude duivinnen, maar speciaal voor de jaarlingduivinnen die als jonge duif alleen de natour vluchten hebben gevlogen.

Dus om 14 uur maar begonnen met het openzetten van de broedvakken bij de doffers. Die stonden half gesloten. Nu kon ik makkelijk de 24 doffers opsluiten in hun broedvakken. Daarna hun afdelingen even schoon gemaakt.

Toen de duivinnen in het donker gezet en deze in de 3 mandjes gedaan. Bij het pakken van de duivinnen trok er nog een enorme hagelbui over Hengelo. Het kabaal op de golfplaten was behoorlijk hard en de wereld zag even wit van de hagel. Maar gelukkig was dat door de temperatuur van 9 graden weer zo verdwenen. Dat was ook de laatste bui voor vandaag.

Om goed 15 uur ben ik met de 38 duivinnen vertrokken naar Neede. Iets verder dan de Natuurobservatietoren De Needse Berg die staat op het hoogste punt in Neede, heb ik de auto zo neer gezet dat de achterklep van de harde wind af stond.

De losplaats zichtbaar op de bovenstaande afbeelding.

Met een stevige ZW wind heb ik vanaf 15.50 uur elke minuut via de atoomklok een duif gelost en genoteerd hoe laat ik welke duivin gelost heb.

Gelukkig was Sabine er om de duivinnen binnen te roepen en te ontvangen. Wij hebben 38 duivinnen die gekoppeld hebben gezeten met 24 doffers. Dus 14 doffers hebben bij ons twee duivinnen gehad op hetzelfde broedvak. Sabine heeft een mooi filmpje gemaakt hoe het er in het hok aan toe ging. De duivinnen waren nog niet allemaal terug want dan hadden we meer duivinnen moeten zien in 1 broedvak.

De motivatiebak voorkomt zo het vechten van twee duivinnen onderling want er kan altijd 1 duivin hoger gaan zitten op de motivatiebak. Rechts onderin zie je dat.

De eerste duivin haalde een snelheid van maar liefst 1800 meter, dat is 108 kilometer per uur. Ze deed er 10 minuten en 10 seconden over de 18 kilometer.

Onderstaand de tijdrace lijst.

Toen ik nog niet eens halverwege op de terugweg naar huis was, waren reeds alle duivinnen gearriveerd. Ik heb er alle vertrouwen in dat onze tweede duif een hele beste wordt, ondanks het feit dat ze 110 dagen een ander hok heeft gehad. Ze is uit zichzelf weer terug gekomen.

Ze hebben een mooie africhting gehad en morgen gaan ze mee met de container voor de africhting vanuit Kalkar wat voor mij een afstand is van 63 kilometer.