14-04-2023 Onze verwarmingsplaten en meten is weten.

Nu ik deze blog schrijf is het de donderdag 6 April.

We hebben nu al een aantal weken de verwarmingsplaten in ons vlieghok aan staan van 19 uur tot 9 uur smorgens. Dat is tevens de verduistertijd van onze jongen. Dan is het makkelijk om meteen de verwarmingsplaten van stroom te voorzien.

Er zijn drie opmerkelijke punten. Ik zal beginnen met onze jonge duiven.

  • Er zitten nu 56 jongen van de eerste en tweede ronde in afdeling 4 en we zetten geen jongen meer af in deze afdeling. Vorig jaar waren dat echter een goede 90 jongen van 4 ronden. Vorig jaar en dit jaar worden onze jongen verduisterd van 19 uur tot 9 uur. Maar dit jaar heb ik behoorlijke problemen bij de jongen van ornithose. Natte neuzen, ontstoken ogen en rode kelen. Ook af en toe een nies te horen. Eerst heb ik het aangezien en zijn er een aantal jongen individueel behandeld met oogzalf of een orni tablet. Maar het probleem stopte niet en werd erger. Vorig jaar had ik dit beslist niet, er zat wel eens een jong met een smerig nepje die niet wit genoeg was, maar dat ging vanzelf over. Uit de metingen van de temperatuur blijkt dat het hok van de jongen snachts een stuk warmer wordt dan van de afdelingen waar de schuiven van open staan. Maar in die afdelingen zitten minder duiven (38, 13 en 14 duiven) Zelf denk ik dat het dichtschuiven van het plafond bij de jongen minder trek van de lucht naar buiten veroorzaakt. Reden is ongetwijfeld dat er achter het vlieghok een hoge muur staat. Wel met een pad van ongeveer 50cm er tussen. Conclusie is dat ik op 5 April de verwarmingsplaat bij de jongen heb uitgezet. Tevens begonnen met 4 in 1 mix van Belgica de Weerd en een paar dagen ornispeciaal van Belgica de Weerd. Ik was ook niet tevreden over de mest, die is mij te groen. Beslist geen coli mest maar ook niet naar wens. Dus ik voer wat lichter en heb het energievoer voor nu even verwijderd uit de voersamenstelling van de jongen. Ook laat ik nu snachts de schuiven iets verder open staan. Zeg maar ongeveer 10 centimeter. Ik verwacht dat hiermee het probleem verholpen wordt. Het verwarmen van afdeling 4 kan wellicht wel maar dan met de schuiven geheel open. Onderstaand een foto (vierluik) van de muur achter het hok.
  • Onze vliegduivinnen genieten zichtbaar van de verwarmingsplaat. Vooral toen er maar 21 vliegduivinnen in hun afdeling zaten, lagen er smorgens om goed 9 uur als ik het duivinnenhok ga schoonmaken, al meerdere duiven op de verwarmingsplaat te genieten. De meeste andere duivinnen zaten dan op de houten roosters in plaats van hun zitvak. Nu de duivinnenploeg compleet is en er 38 duivinnen in de afdeling zitten met maar 37 zitvakken gebeurt dat niet zo vaak meer. Ze weten vast dat hun zitvak bezet wordt als ze deze gaan verlaten. Een mooi stukje motivatie voor onze vliegduivinnen. Afdeling 3 waar de vliegduivinnen in verblijven is een tussenafdeling. De luchtvochtigheid is er altijd minder dan in de afdelingen aan de buitenzijden.
  • Dan onze eerste afdeling, daar waar 12 broedvakken in zitten met nu nog een 14 tal doffers. Dit is de afdeling die net naast onze slaapkamer begint, dus tegen de uitbouw van ons huis aan staat. Er zit nog 5 centimeter tussen het hok en de muur van de slaapkamer. Daar komt de minste zon van alle afdelingen. Dat zien we goed in de temperatuur van afdeling 1 terug. Dat scheelt wel een graad of 2 tot 4 met de andere afdelingen. Zelf had ik niet verwacht dat het verschil zo groot zou zijn.

Ik heb nog steeds de optie achter de hand om mechanische afzuiging aan te brengen. Maar eerst dit jaar aankijken hoe het verder gaat met onze verwarmingsplaten en of de prestaties van onze duivinnen in het voorjaar beter worden. De voortekenen bij de duivinnen zien er goed uit.

Als Martin van Zon bij ons op bezoek komt, dan gaan we overleggen of de verluchting goed is en/of er nog verbeteringen aan te brengen zijn. Wordt dus vervolgt maar nu eerst zien dat we in 2023 mooie prestaties gaan neerzetten op ons Martin van Zon hok.

UPDATE: 14 April

Het probleem met de jongen is opgelost, geen ornithose verschijnselen meer. De jongen zien er strak uit, mooie kleine koppen en witte neuzen. Ze beginnen nu ook bij huis te vliegen. Weer wat geleerd zullen we maar zeggen.

Martin van Zon heeft gebeld en de orni problemen staan los van de verwarmingsplaten. Als ik de schuiven op verduisteren zet dan ontstaat er aan de achterzijde van het plafond een opening voor de verluchting. Martin denkt dat een andere duif de orni heeft meegebracht. Maar binnenkort komt hij op bezoek.