13-05-2023 Dizy le Gros 353km.

We hebben donderdagavond 35 duivinnen mee gedaan naar de wedvlucht vanuit Dizy le Gros. (Frankrijk)

In de verening zijn 433 duiven mee die zijn ingezet door 17 liefhebbers. In de CC zijn er door 124 liefhebbers 2.616 duiven ingezet.

De 22-996 die vorige week gewond terug kwam heb ik thuis gelaten. De duivin had deze week weinig zin om te vliegen. Een weekje thuis zal haar vast goed doen.

Afgelopen maandag heb ik 4 duivinnen gekoppeld. Zoals ik eerder schreef waren 3 van deze duivinnen zich aan het aanparen met een andere duivin. We hebben gekeken welke duivinnen er van de drie aangepaarde koppels duivinnen mee kunnen naar de eendaagse fondvluchten en die dus bij hun doffers gezet. De vierde duivin is onze Roxy die geboren is als laat jong (2021) bij Sabine en niet meer bij de vliegjongen in kon omdat ze te laat was voor de natourvluchten. Sabine heeft haar heel dat winter los gehad en we hebben haar in het winter afgericht. In het voorjaar van 2022 is ze verhuisd naar het vlieghok en overgewend. Als jaarling is ze dus pas ingevlogen. Omdat bij haar de echte motivatie ontbrak als weduwduivin nu dus opnieuw gekoppeld met haar doffer. Achteraf een goede timing om maandagavond de duivinnen te koppelen want van de 3 duivinnen zaten er dinsdag al 2 duivinnen op hun eerste eitje. Voor dit moment is het probleem opgelost bij de duivinnen en zijn er geen duivinnen meer die met een andere duivin liggen aan te paren.

Op woensdagmiddag hebben we weer alle duivinnen van 2021 en 2022 gepakt en weg gebracht naar Hengevelde (10 km.) voor een lapvluchtje. Het was zwaar bewolkt met af en toe iets blauw in de lucht. Wel een dreigende lucht met op afstand buien. Ook nu weer elke 2 minuten een duif los gelaten. Onderstaand het overzicht van hun vliegtijden.

De 22-957 was terug om 18.16.48 uur. Roxy de 21-996 kwam zeer hoog aanzetten, ze zat zo hoog dat Sabine dacht dat het een zwaluw was. Maar toen begon ze geweldig hard te vallen om maar naar haar doffer te kunnen. Laten we hopen dat het haar motiveert om zaterdag ook mooi op tijd naar huis te komen.

Vreemd, de Belgen lossen op dezelfde tijd in Dizy le Gros als onze afdeling 9 met zeer goed zicht en windstil.

Zal deze duif zijn losgekomen of is het er 1 van de africhtingsvlucht vanuit Tienen. Zeer gek dit.

Onderstaand de lijst van aankomsten van onze duiven.

De 19-549 was zondagmorgen 8.36 uur terug.

De 20-511 was zondagmorgen 9.26 uur terug.

Daar zijn we blij mee want beide duivinnen stonden bij ons bij de eerste 6 aangewezen duiven en hadden dit jaar nog niet gemist. Met een noordoosten wind vliegen de duiven behoorlijk laag en is de kans op verwondingen een stuk groter, dus opluchting dat ze beiden ongeschonden terug zijn.

De 2, 3 en 5 duif zijn afgericht naar Hengevelde. Ik ben er blij mee dat de jongere duivinnen zich nu ook laten zien. De 4 gekoppelde duivinnen brachten het er nu minder van af. Ze staan op de plekken 13, 24, 28 en 31. Niet best dus maar hun tijd komt nog. We missen helaas nog 3 duiven maar hebben er vertrouwen in dat deze morgenvroeg gaan komen.

Bovenstaand de verenigingsuitslag. De duivinnen kwamen mooi af maar ik had graag iets eerder een duif willen hebben. De eerste prijs in de vereniging is voor John Vasterink. John van harte proficiat.

De CC uitslag, daar hebben we 17 prijsduiven van de 35 gezette duiven. Onze 4e duif “Special” en de 8ste duif waren onze aangewezen duiven.

Onze vijfde duif de 22-957 was een geweldige verrassing. Twee weken geleden kwam ze als laatste duif terug op de maandagmiddag 12.15 uur van een zondagsvlucht. Vorige week was ze onze 34 duif van de 36 duiven die we mee hadden. Afgelopen woensdag van de africhting was ze weer onze laatste duif. Voor het inkorven had ik tegen Sabine gezegd dat als ze nu weer terug komt als laatste duif, dat Sabine haar zou krijgen. Ze komt uit haar projectkoppel vandaar. Maar nu ineens onze vijfde duif op het hok. Ik ben benieuwd of ze dat de volgende week nog een keer wil herhalen. Ik moet er wel bij vertellen dat ze nu voor het inkorven er redelijk mooi uitzag.

Eigenlijk ben ik niet tevreden, onze duivinnen worden steeds mooier. Ze lopen op maar ze zijn nog niet waar ze wezen moeten. Het borstvlees wordt steeds blanker, steeds minder schilvers, ze zijn voller en voelen harder aan. Vandaar dat ik een vroegere klassering in de CC uitslag verwacht had. Niet dus. Maar de duivinnen kwamen wel mooi naar huis en net niet de helft zit in de uitslag. Van de 124 liefhebbers zijn we de 19 Grootmeester in de CC. Donderdag mogen de duivinnen weer mee naar Chalons en Champagne 405 kilometer. De weervoorspelling voor de volgende week zaterdag is ongeveer hetzelfde als op deze vlucht. Noordoosten wind met een windkracht 2 en 3. Dus dan zullen de duivinnen weer hun best moeten doen met een kopwind. Dan wordt het geen 5 uur vliegen maar 6 uur vliegen. Dus we gaan onze vliegduivinnen deze week goed verwennen, morgen eerst een lekker bad zodat ze zich mooi schoon kunnen wassen.

De duivinnen van 2021 en 2022 onder aan de lijst. We zijn druk bezig om daar verandering in aan te brengen.