15-05-2023 Blikvangers (13 Mei)

Vandaag alle Blikvangers in 1 blog.

Op de afgelopen zaterdag hadden de noorderlijke afdelingen prachtige vluchten. Helaas nam de wind toe vanaf een uur of 11, de noordoosten (kopwind) ging van windkracht 2 naar 3 waardoor de kortste afstanden in het voordeel waren. Veel andere afdelingen hadden de pech dat hun duiven verderop in Frankrijk zaten waar het geheel bewolkt was en men moest wachten op de opklaringen die uit het noordoosten moesten komen. Dus veel verlate lossingen net voor 12 uur. Duiven moesten nu de sterkere kopwind maar ook de oplopende temperaturen trotseren. Gelukkig was het Zondag ook prachtig weer waardoor veel laatkomers zonder problemen hun hok konden bereiken.

In de afdeling 9 gaat de winst naar Didam, A.P.C. Meulenbeek. Dat op de korte afstand. Twee combinaties hebben hun duiven de laatste weken al zeer goed aan de gang. Eijerkamp-Paalman en Falckenborg-Nijhof. Arnold Paalman pakt als eerste drie duiven op de plekken 4, 5 en 6. Liefhebbers uit Lochem vertelden mij al, Wim heb je de Paalman show al gezien. Lol. Wel zeer knap van Arnold Paalman zijn duiven, dat hij op de middenafstand nu al 4 tot en met 6 kan pakken. Ik voorspel dat Arnold minstens 1 NPO overwinning gaat pakken dit jaar. De eerste duif van Noord staat op plek 11. Kamp/Kippers waar wij duiven van hebben op plek 14. Heren allen proficiat.

Best knap dit de Grootmeester zit op de lange afstand en is P. Klokkers uit Langeveen.

Hij pakt 8 prijsduiven van de 10 ingezette duiven maar wel allemaal bij de eerste helft van de prijsduiven. Wel allemaal oude duiven.

In de afdeling 10 is het weer de gebroeders Leideman. Nu voor de derde week achter elkaar. Ze zitten wel op de korte afstand maar je moet het maar doen.

Nu zijn er 12 liefhebbers die beter presteerden dan de gebroeders Leideman. Koopman staat op plek 16 en komt er aan met zijn duiven. Hij had heel de ploeg weer mee 260 stuks. Maar op de 1ste plek staat de combinatie Ottens uit Anderen met een mooie voorsprong op nummer twee.

De combinatie Ottens hadden 17 duiven mee en pakken 16 prijsduiven. Zeer knap en een prachtige prestatie.

In de afdeling 11 was wellicht de aantrekkende wind anders dan aan de oostgrens. Daar opvallend veel duiven op de grotere afstanden. Harkema, Drogeham, Klootstertille en Drachtercompagnie allemaal plaatsten dicht bij elkaar. Toch zit R. & J. Brands uit Urk er voor. Ik zeg altijd op de korte afstand kun je altijd vroege duiven pakken, dat valt mij altijd weer op zelfs met een harde staatwind. Veel top liefhebbers bij de eerste 18 duiven.

Hier gaat Gaatse Bosma uit Kootstertille met de eer strijken.

Gaatse Bosma had er 38 mee en pakt 29 prijsduiven met 2 jaarlingen voorop. Zoals u kunt zien stond het concours een uur en 10 minuten open.

Gebroeders Scheele v Hoeve op plek 1. H.M. Calon op plek 2 en 3. Opvallend veel jaarlingen in de kop van de uitslag. Combinatie Houmes en Zn 5 duiven bij de eerste 15. Pffff 51 mee en 41 prijsduiven, ook zeer knap.

De combinatie Houmes en Zn pakken dan ook de Grootmeester titel.

Zo doe je dat, de laatste prijsduiven onder de 1.000 meter per minuut in Zeeland.

In afdeling 2 zit alles mooi verspreid.

P. Jacobs uit Sprundel is daar met net geen 100 punten voorsprong de Grootmeester en vluchtwinnaar. Een dubbelslag dus.

Er zijn ruim 5.000 prijsduiven en op plek 3.154 heeft P. Jacobs er al 10 terug van zijn 11 ingezette duiven. Allen doffers is er te zien.

In afdeling 3 een verlate lossing. Chr. Verspaandonk pakt de vluchtoverwinning met maar 8 duiven mee. H. Barten 3 duiven bij de eerste 18.

H. Barten pakt met 23 duiven mee en 19 prijsduiven de 1e plaats bij de Grootmeesters.

Zeer knap met drie jaarlingen voorop.

In de afdeling 4 hebben de eerste 3 liefhebbers allemaal 13 prijsduiven. Opvallend veel hokken met 2 of 3 duiven in de top van de uitslag. Helaas geen Grootmeester standen bekend in deze afdeling.

In afdeling 5 zijn maar liefst 34.317 duiven, ingezet door 1161 liefhebbers. Dat is net geen 30 duiven per liefhebber gemiddeld. Vereniging 1735 in de top van de uitslag. Ook hier een verlate lossing.

G. Starreveld is 1160 liefhebbers te snel af met zijn duiven voor de titel beste Grootmeester.

Met meer dan 11.000 prijsduiven heeft G. Starreveld er op plek 7587 al 28 duiven op de uitslag staan van de 33 duiven welke hij had ingezet. Zeer knap. Bij zijn eerste 6 duiven zitten 5 duivinnen.

Kijk in de afdeling 6 allemaal verschillende liefhebbers bij de eerste 18 duiven van de uitslag. Hier ook weer een verlate lossing. Zeer knap dat een viertal liefhebbers uit Den Helder op de grootste afstand nog in de top 18 kunnen zitten. Hun duiven moeten ruim drie kwartier langer vliegen dan de eerste duif van het concours.

Lex Udo is de Grootmeester van deze vlucht. Ik kwam hem al eerder tegen. P. Crans tweede met zijn duivinnen.

Lex Udo had 20 duiven mee en pakt 15 prijsduiven.

Opvallers R.C. Bakker en de combinatie van Rooij. Twee hokken die we al jaren in de top zien staan. De eerste 2 duiven beiden de 1 getekende duiven..

Het Grootmeestersoverzicht van de afdeling 7. Arie van Oostenbrugg is de winnaar van 13-05.

Met 10 duiven mee en 7 prijsduiven is hij de Grootmeester. Ook hier alleen oude duiven bij hem op de uitslag.

De uitslag van afdeling 8. Geen gunstige wind voor Brummen. (Op plek 53) Dan kunnen je duiven nog zo goed zijn maar je kunt geen teletekst pakken. Afdeling 8 is een zeer grote afdeling in de breedte dus de trek van de duiven maakt de uitslag. Maar dat doet niets af van de prestaties van de bovenstaande topduiven. Je moet ze maar hebben.

Gerard van den Berg uit IJsselmuiden is de Grootmeester.

Hij had 23 duiven mee en pakt 18 prijsduiven.