13-06-2024 Diefstal of niet?

Op 9 juni kreeg ik de onderstaande mail van het NPO

Geachte Willemsen&Sabine,

De volgende ringnummers zijn van uw lidnummer 06629001 overgeschreven naar lidnummer 20170714:

Ringnummer 2023 | 9033975 t/m 2023 | 9033975

Is deze overboeking fout/onterecht en bent u zelf in het bezit van de duif en het eigendomsbewijs (of duplicaat), stuurt u dan een mail naar info@duivensportbond.nl om hiertegen bezwaar in te dienen.

Door in te loggen op https://mijn.duivensportbond.nl/ kunt u zelf een volledig overzicht zien van ringnummers die op uw lidnummer staan.

Met vriendelijke groet,

NPO

Op zich is daar niets mis mee, want het is een standaard mail die je ontvangt als er een duivenmelker een duif van ons op zijn naam/lidnummer wil laten zetten.

Het eerste wat ik dan doe is om in Compustam het administratie pakket voor postduiven te kijken wat er bij het betreffende ringnummer genoteerd staat.

Dat is gek, er staat alleen dat de duif verdwenen is van het hok voordat de eerste enting plaats vond. Ik noteer altijd de bijzonderheden van een duif in Compustam, is ze opgevangen, door wie en in welke plaats? Nu hebben we zelfs de kleur niet ingevuld en ook niet of het een doffer of duivin is.

Dan maar eens kijken of het eigendomsbewijs nog in ons bezit is. Wouw, dat is inderdaad het geval, zie het onderstaande:

Nou lekker dan, ik heb het eigendomsbewijs en iemand wil de duif op zijn naam/lidnummer hebben staan.

Wellicht speelt mee dat de NPO dit jaar alle wedvluchten controleerde of de ringnummers die ingekorfd zijn wel op naam staan van de betreffende liefhebber.

Nu ben ik wel zeer benieuwd wie de overschrijving aan vraagt en in welke plaats de duif is beland.

Dan moet ik eerst zoeken op het verenigingsnummer 2017. Dat was redelijk snel gevonden want via de uitslagen bij Compuclub kwam ik al gauw uit bij de afdeling 2 Brabant 2000. Even het pdf bestand van een vlucht downloaden en zoeken op 2017.

Nu nog even kijken of het lidnummer 0714 ook op de uitslag staat. Even zoeken op 0714 en warempel de persoon heeft 3 duiven op de uitslag staan. Hij is lid van de postduivenvereniging in Oisterwijk. Zijn naam mooi in beeld maar die ga ik hier niet noemen.

Je moet toch wel een behoorlijke “Dombo” zijn als je een ringnummer op je eigen naam/lidnummer overschrijft zonder dat je het eigendomsbewijs hebt en dus niet de rechtmatige eigenaar bent van de duif.

Had mij even gebeld, ik kijk altijd naar het belang van de duif, als deze een tweede kans kan krijgen dan zal ik altijd daaraan meewerken. Ik stuur dan graag het eigendomsbewijs op met de stamkaart, de afstamming van de duif.

Nu heeft het lidnummer de pech dat ik mijn administratie op orde heb en zelf een blog schrijf waarop ik mijn belevingen in de duivensport beschrijf.

Zoals u kunt zien in het schrijven van de NPO kan ik bezwaar indienen, maar wat heeft dat voor een zin? Ik gun de duif graag zijn tweede kans.

Ik zou het lidnummer 2017.0714 willen adviseren om een duplicaat eigendomsbewijs aan te vragen, ik zal ook dan geen bezwaar maken.

Toen ik lid werd van De Zwarte Doffer te Beckum moest ik van al mijn duiven die op de hoklijst staan, de eigendomsbewijzen overleggen. Zo moet en hoort het.