15-06-2024 Saulieu 583 km, Charleville 315 km. TRAGISCH NIEUWS !!!!

In 2 manden vd Zwarte doffer op Saulieu zijn alle duiven dood gebeten door een marter.

Pffffff ik ga ervan uit dat al mijn 10 duiven gesneuveld zijn. Hier kun je weinig aan doen. De deuren staan snachts op een stand voor ventilatie, hij is door de drinkgaten in de mand gekropen. Ik heb mijn beste duiven mee zoals u onderstaand kunt lezen.

De Vitesse vlucht ging bij ons bijzonder goed. Mooie vroege duiven, zie de onderstaande meldlijst.

We weten niet welke duiven er dood in de manden lagen. Van de 62 ingekorfde duiven zijn er 48 dood. Ik ga dus duiven oppassen van de eendaagse fondvlucht zonder te weten welke duiven het overleeft hebben. Ik heb 3 mogelijkheden:

  • Er komt geen duif meer naar huis.
  • Er komt nog 1 doffer naar huis.
  • Er komen 9 duivinnen naar huis.

Van de 3 manden zijn er 2 manden getroffen door het tragische nieuws.

Helaas er komen geen duivinnen naar huis die zitten bij de slachtoffers. Zwaar kloten.

Al mijn ingekorfde duiven voor de eendaagse zijn het slachtoffer geworden van de marter in de duiven container op de losplaats.

Alleen de restmanden met 12 doffers en 2 duivinnen hebben de aanslag overleeft. Helaas hebben 6 liefhebbers van de 9 die mee hebben gedaan, al hun ingezette duiven verloren.

Het duurt minstens 2 jaar of meer om weer een mooie dagfond ploeg op te bouwen. Gelukkig waren er meteen liefhebbers die de getroffen liefhebbers willen helpen met de nieuwe opbouw van hun eendaagse ploeg. Dat doet een mens en vooral de liefhebbers van De Zwarte Doffer uit Beckum veel goeds om een klein lichtpuntje te zien op deze zeer zwarte dag.

Ik heb zelf best nog wat duiven achter de hand want ik had er 61 mee naar de Vitesse en nog 2 thuis zitten. Maar vooral voor de getroffen kleine liefhebbers is het een ramp.

De Zwarte Doffer te Beckum zal geen uitslag maken van de eendaagse fondvlucht. Ook zijn de eendaagse fondvluchten geschrapt uit het generale kampioenschap. Tevens zal er dit jaar niet meer in Beckum worden ingekorfd voor de eendaagse fondvluchten vanwege het feit dat er niet genoeg inkorvende liefhebbers zijn. TRIEST maar het zijn de feiten.


Onderstaand de klassering van mijn duiven in de verenigings uitslag:

Onderstaand de CC4 uitslag:

Onderstaand de Noord uitslag:

Onderstaand de Afdelings uitslag:

Na twee weken in de top 10 gestaan te hebben van de afdeling nu op plek 14. Daar was ik aan het begin van de middag nog blij mee, niet wetende dat alle 10 duiven van de eendaagse fondvlucht gesneuveld waren.


We hebben dit weekend 2 vluchten op het programma staan, een eendaagse fondvlucht van 583 kilometer uit het Franse Saulieu en een Vitesse vlucht uit Charleville van 315 kilometer.

De Vitesse vlucht zou oorspronkelijk worden vervlogen vanuit Mettet met een afstand van 263 kilometer voor mijn duiven.

Onze afdeling heeft deze aangepast en de aanpassing mooi op tijd gedeeld met hun leden. Het afdelingsbestuur heeft geleerd van alle kritiek van het afgelopen weekend door het niet tijdig communiceren met hun achterban. Zie het onderstaande bericht.

Beste bestuurder,
Voor de vitesse stond Mettet voor morgen op de planning. Helaas kunnen we daar niet terecht. Bierges is wel erg kort bij met de verwachte harde zuidwesten wind en in Marche-en-Famenne is de bodemgesteldheid zo slecht door de overvloedige regenval van de laatste tijd, dat we daar onze containers niet aan durven wagen. Charleville-Mézières is het alternatief geworden.
Vriendelijk sportgroeten,
Bestuur afdeling 9

Voor Saulieu heb ik op de donderdag avond 10 duiven ingekorfd. Het zijn 9 duivinnen en 1 doffer.

In de vereniging waren er 9 liefhebbers met 62 duiven. In de CC4 zijn er door 52 liefhebbers 483 duiven ingezet. Opvallend is dat minder dan 50% van de liefhebbers de eendaagse vlucht speelt.

Ik heb in Hengelo 2 jaren de eerste eendaagse fondvlucht gespeelt met duiven die ik niet aan de gang had. Dit om te kijken of ze op de grotere afstanden beter zouden gaan presteren. Dat was niet het geval maar meerdere duiven herpakten zich na de eendaagse fondvlucht en gingen hun prijzen pakken.

Arnold heeft mij al eens verteld dat je met je beste duiven naar de eendaagse fondvluchten moet gaan. Nu ik heb zijn raad opgevolgd en de betere en vooral de ervaren duiven ingezet. Zo is de duivin die de vorige week de 1ste speelde in de CC4 nu als eerst getekende mee. Hopelijk wil ze nog 1 keer op herhaling gaan met haar geweldige prestatie. Ook de 19-461 duivin is mee, die heeft al 2x een eerste prijs gevlogen. De doffer van Hennie klein Nijenhuis is ook mee met al 2x een eerste prijs op zak. De derde en vierde duif van de afgelopen week zijn ook weer mee. Ik hoop dat de duiven gelost worden en ben dan zeer benieuwd naar het resultaat.

Op de vrijdag avond heb ik voor de Vitesse vlucht vanuit Charleville 61 duiven ingezet. Het zijn 29 doffers en 32 duivinnen. Er zitten nog 2 duivinnen thuis, 1 gewonde duivin en gisteren is er een schimmel terug gekomen de 23-028 een natour jong van vorig jaar. De schimmel was prachtig verzorgd en kon zo weer de mand in. Mocht de opvanger dit bericht lezen dan hartelijk dank voor de verzorging van de prachtige schimmel duivin. Ze krijgt bij mij een tweede kans.

In de vereniging werden er door 14 liefhebbers in totaal 197 duiven ingekorfd. In de CC4 waren dat 103 liefhebbers met 1459 duiven.

We zullen in het weekend geluk moeten hebben met de buien, hopelijk zijn er tijden dat ze niet zo actief zijn waardoor onze duiven gelost kunnen worden. De wind is zuidwesten waardoor er snelheden van 100 kilometer per uur gehaald moeten kunnen worden. De buien worden vooral voorspeld aan de westkant van Nederland.

De afgelopen week nog 2 duiven uit de vliegploeg gezet, de duivin met het vleugelprobleem van de voorgaande vlucht en een doffer die niet op tijd wilde komen.

In de loop van de avond in Saulieu gearriveerd. Doordat we meer duiven kregen dan verwacht moesten we een extra container inzetten. Dit is weer keurig geregeld door onze transporteur al met al.kwamen we iets later weg dan normaal. Onderweg onze verplichte rust gehouden en de duiven voorzien van water. Na de verplichte rust hadden we nog 425 km voor de boeg we hebben gereden tot 17:30 toen moesten we toch een pauze maken en hebben daar de duiven gevoerd en voorzien van water op de parking. Nadat de duiven in alle rust konden eten en drinken zijn we om 19:15 weer verder gereden en zijn zo rond 22:00 uur gearriveerd de duiven weer voorzien van water en kunnen zich nu opmaken voor de nachtrust.