14-08-2022 Hittegolf, africhting Natour, Ernst ten Vaanholt ontvallen.

We hebben een officiële hittegolf te pakken. Alle vluchten afgelast. Niets mis mee. We hebben er zelf weinig last van want we beschikken over een overdekt zwembad en airco in het woonhuis. Net een volle maand terug 27 zonnepanelen gekregen, die profiteren nu volop van de zon. Ben er blij mee want onze maandlast aan energiekosten gaat daarmee aanzienlijk naar beneden.

Ik schreef eerder over onze energiekosten. We betalen nu voor stroom 44 cent per kilowatt (was 10 cent) en voor Gas 1,75 euro per m3. (was 0,74 euro)

Het is voor ons zelfs na ruim drie jaar wonen in Hengelo nog zeer onwerkelijk om een eigen overdekt zwembad te hebben. Wat een luxe. Veel lezers zouden van hun stoel vallen als ze zien wat de aankoopprijs was van ons huidige woonhuis met zwembad.

Door het raam aan de linkerzijde zie je ons van Zon hok. Rechts daarvan het witte gedeelte ons kleine kweekhokje waar volgend jaar de 3e ronde jongen van de kwekers gaan verblijven.

Zaterdag nog even gekeken naar de lossingen in Duitsland via het kaartje op de NPO site onder aan de pagina van vluchten, wie lost waar en hoe laat. Wat mij opviel was dat veel lossingen na 8.00 uur plaatsvonden. Nu is Duitsland een heel ander land dan Nederland met zijn vele hoogte verschillen. Dus ik kan zelf niet beoordelen waarom er niet eerder werd gelost. Dat de vluchten met de jonge duiven daar goed gingen, betwijfel ik gezien de vele jonge duitse aanvliegers bij ons. Dit keer zijn het ook prachtige jonge duiven in de hand dus beslist geen rotzooi. Vreemde duiven worden door ons weer opgevoerd en als ze hersteld zijn weer losgelaten. Soms komt een duif wel terug maar dan proberen we het gewoon nog een keer. Uiteindelijk gaan ze wel weer terug naar hun eigen hok.

Maandagavond mogen we inkorven voor de africhtingsvlucht van Boxmeer wat voor mijn duiven 88 kilometer vliegen is. Bij ons gaan alle oude vliegduiven mee. Die zitten nu een dag of 6 te broeden en hebben beslist de trainingvlucht nodig om in het aanstaande weekend bij de eerste Natourvlucht goed uit de startblokken te komen. Maar de hittegolf is wel op zijn retour, maar voor de dinsdag zijn de voorspellingen dat het nog 29 graden wordt. Om 9 uur 23 graden en om 10 uur al 25 graden. Onze afdeling lost niet vroeg in verband met inversie. Niet voor 8 uur zegt men altijd. Dus ik zie de bui al weer hangen voor onze jonge duiven. Met een ZW wind met windkracht 2 of 3 moeten de jongen snel afkomen en de jonge die dat niet gaan doen (die te ver vliegen) zullen nog veel last hebben van de hitte. Dus als het zo blijft gaan onze jongen niet mee en sla ik deze africhting over.

Wat is dan wel het plan met de jonge duiven. Simpel ik breng ze zelf weg op de dinsdagmorgen en donderdagmorgen naar een afstand van 30 kilometer. Zaterdag wordt het 23 graden, mocht onze afdeling niet vroeg lossen dan hebben onze jongen de hele dag de tijd om thuis te komen. De duiven worden dan gelost in Beek en Donk wat voor de duiven 112 kilometer vliegen is. Ik zal er dan beslist minder verspelen dan op de africhting van dinsdag.

Ernst met een puntzak patat als hij een dagje uit had. Blijer kon je hem niet maken vertelde zijn vrouw Truus mij.

Ernst ten Vaanholt is ons plotseling ontvallen op 28 juli. Hij was jarenlang een bestuurslid in zowel de kring als de vereniging. Ook zat hij jaren in de vervoerscommissie. Het was een geweldige schok want niemand zag dit aankomen.

Hij was van kinds af aan al weg van duiven, eerst samen met zijn vader en later zelfstandig. Tevens was Ernst naast haar man ook mantelzorger voor Truus.

Truus heeft ons gevraagd om de duiven en duivenspulletjes op te ruimen en te gaan verkopen. In ons eerste jaar in Hengelo hebben wij van onze beste kwekers 16 jongen gekweekt voor Ernst. Daarnaast had hij duiven van John Vasterink waaronder nog 3 rechtstreekse, van J. Valk uit Joure, van Henk Scheuten en H. Timmers uit Hengelo.

We zijn eerst maar gaan tellen hoeveel duiven er nog aanwezig waren. (14 ouden en 16 jongen) Ernst had zijn oude duivenbestand al winterklaar gemaakt. Daarna alle ringnummers genoteerd en de ouders erbij gezocht. Gelukkig had Ernst zijn administratie prima op orde. Binnenkort gaan we zijn duivenmanden en toebehoren op de foto zetten en dat mailen naar de leden van onze vereniging om te vragen wie er interesse heeft in de spulletjes. Daarna zal zijn Unikon klok, antennes en etc worden aangeboden via duivenmarktplaats. Veel kleinere spulletjes zoals de waterbakken, potjes, broedvakken etc zetten we bij onze vereniging neer in de weggeef hoek. Iedereen kan daar zijn overtollige spulletjes neer zetten waar een ander lid van de vereniging weer gebruik van kan maken. Zo wordt het een en ander hergebruikt en besparen we de kosten om het weer opnieuw te moeten kopen. We zijn er druk mee, maar hebben dat er graag voor over om Truus te ontlasten. Ernst zal er zeker blij mee zijn. Wij wensen Truus veel sterkte in de aankomende tijd.