16-01-2024 Eerste eitje.

Op de zondag 14 januari heeft de eerste vliegduivin haar eerste eitje gelegd.

Ik heb op de woensdag in de namiddag (3 januari) alle oude duivinnen in totaal 26 stuks bij de doffers gedaan.

Dit jaar wel wat anders gedaan dan vorig jaar want op de 2 afdelingen met elk 12 broedvakken zitten maar liefst 15 doffers in elke afdeling. Ik had geen afdeling meer over waar de overtallige doffers in konden worden gezet. Die werd bezet door duiven die geschonken werden voor de bonnenverkoop van PV de Luchtreizigers ten bate van Make-a-Wish en door de commissie bij de schenkers zijn opgehaald.

Daarom ook alle oude 26 duivinnen bij de doffers gedaan, in elke afdeling 13 stuks. Bij mij mogen de vliegduivinnen zelf een doffer uit zoeken. Wij laten zelden eitjes van de vliegduiven liggen en uitkomen. Maar de 26 vliegduivinnen hebben hun vaste broedvak of een speciaal plekje op de vloer of onder een zitvak. Het koppelen was daarom geen enkel probleem.

Maar onze vliegduiven worden niet vooraf bijgelicht en ook de kweekdoffers niet die bij mij zaten. Daarom koppel ik de vliegduiven een drie tot viertal dagen eerder dan onze kweekduiven. Sabine heeft de kweekduivinnen wel bijgelicht en de kwekers zijn op de zondag 7 januari gekoppeld. Zodoende krijgen de vliegduiven en de kweekduiven in hetzelfde tijdvak hun eitjes.

Je hoort wel eens liefhebbers trots vertellen dat ze alle koppels binnen 10 dagen op 2 eitjes hadden zitten. Nou bij ons is dat beslist niet het geval en ik maak mij er helemaal niet druk over, het duurt alleen een aantal dagen langer voordat de duivinnen beginnen te leggen.

Ik ben wel heel blij dat de kweekduiven bij Sabine zitten want ik beleef er zelf weinig plezier aan. Het is mij te koud, te nat en te donker. Ik zou de verlichting in de hokken aan kunnen zetten en ook de verwarmingsplaten. Maar die bewaar ik graag voor het vliegseizoen en beslist niet reeds nu voor het kweekseizoen met daarbij de kans dat de vormpiek in het vliegseizoen te vroeg komt wat je bij veel liefhebbers wel ziet en die daarna moeite hebben om verder in het seizoen nog de punten bij elkaar te sprokkelen.

Bovenstaand prachtige overdekte kweekboxen zouden mij wel het plezier kunnen brengen om te genieten van het kweken. De foto en accommodatie is van Kweekcentrum Van der Linde Pigeons.

Nadat de kweekdoffers weer terug verhuisd waren naar Sabine, kon ik eindelijk beginnen met de grote schoonmaak van de eerste afdeling. De kweekdoffers zaten in het kleine hokje waar vorig jaar nog een aantal kweekkoppels zaten en de jongen van de derde ronde in het ren gedeelte verbleven. Daar komen nu een 7 tal vliegkoppels op te zitten en wel 13 natourjongen van de derde ronde en 1 oude doffer waar ik gezien zijn afstamming en bouw van de duif, zuinig op ben. (Doffer van John Vasterink) Ik koppel deze gelijk met de jaarling vliegduivinnen, de B ploeg nadat de oude vliegduivinnen met de jongen van de kweekduiven zijn afgezet. Nadat ze op eitjes zitten zet ik die ook op weduwschap. Als de derde ronde jongen van de kwekers er af kunnen dan worden die wederom in het rendeel gezet van het kleine hok. Ik weet nog niet of ik dan de 7 vliegkoppels bij elkaar zet of de jongen bij de duivinnen in doe.

Het kleine hok heb ik zelf met trots in elkaar getimmerd. Schots en scheef maar geen duif die daar naar kijkt. Helaas heb ik veel spijkers gebruikt en veel te weinig schroeven. Om de broedtoren van 4 broedvakken boven elkaar van de zijwand te halen moest ik de helft van de voorzijde aan rabatdelen weg halen omdat de rabatdelen vast zaten met spijkers aan 1 broedtoren. De 2 broedtorens moesten verplaatst worden omdat er droge mest en voer tussen de torens en de achterwand kon vallen. Nadat alles schoongemaakt was heb ik de torens weer terug gezet en zo gemaakt dat er niets meer tussen de torens en achterwand kan vallen. Meteen weer de tussendeur in het broedgedeelte gezet zodat ik de duiven straks als ze op weduwschap zitten, kan rouleren zonder dat ze mekaar kunnen zien. Deze week het ren gedeelte waar nu nog een 18 tal duiven op zitten mooi schoonmaken en de roosters een panlat hoger leggen zodat de duiven geen voerkorrel kunnen pikken als die onder de roosters ligt. Ik zet dan meteen de 7 doffers in het gedeelte met de broedvakken zodat deze een vast broedvak kunnen uitzoeken. Van de andere 11 duivinnen mogen er 7 duivinnen blijven zitten en 4 duivinnen ga ik overwennen naar het grote hok waar deze worden bijgezet bij de 19 jaarling vliegduivinnen. (De B ploeg)

De volgende grote stap is dat als de duiven van de bonnenverkoop afgeleverd zijn en ook die afdeling weer duif vrij is, de grote schoonmaak kan beginnen. Ik ben er al veel te laat mee bezig, de mest van de Natour periode en eierdoppen liggen nog onder de roosters met een groot veren pak. Veel werk aan de winkel dus.

Het vele werk heeft zich uitbetaald, een prachtig voorschot van 17.500 euro mogen overhandigen aan Make-a-Wish. Bijna alle leden en zelfs oud leden van P.V. de Luchtreizigers waren aanwezig bij de overhandiging van de cheque. Wel iets om trots op te zijn.