16-06-2021 Een normale week?

Zaterdag:

Onze vluchtdag van vorige week. Ik begin met de zaterdag want heb nog niet benoemd in mijn blog dat ik s’morgens voordat de duiven kwamen, alle droge mest onder de roosters heb verwijderd van de drie afdelingen van de vliegduiven. Al met al wel een 200 liter droge mest. Mijn 240 liter groene container zat in ieder geval vol. Tevens de binnen afdelingen gespoten met Ardap wat de muggen en al het andere vliegende insecten uit het hok moet houden.

Zondag:

Op de zondag gaan al onze duiven in bad en komen ze niet los. Ook had ik een afspraak staan met een liefhebber uit Den Ham om een jonge duif op te komen halen omdat hij een bon voor een jonge duif van ons had gekocht. Hij kreeg een jonge duif uit onze 208.

De liefhebber vond het een mooie jonge duif en bij zijn vertrek heb ik even zijn mooie duivenaanhanger bewonderd van Geraldy met 18 mandjes.

Deze mooie aanhangwagen met mandjes had hij bij zich.

Hij had voorafgaande het bezoek bij ons meteen zijn jongen afgericht op een 20 kilometer.

Maandag:

Op de maandag heb ik voor jullie een filmpje en foto,s gemaakt van de mest van onze jonge duiven. De coli heerste onder onze jongen die met de natour mee moeten. Onze vroege jongen hadden al coli gehad, maar zitten wel in hetzelfde hok als de natour jongen. Ik was niet tevreden over het eerste middel wat ik 4 dagen heb gebruikt. Steeds weer kregen andere jongen slechte mest. Dus ik ben overgestapt op een middel wat mij zeer goed bevalt. Die heb ik ook 4 dagen verstrekt. Onderstaand het medicijn.

Hier ben ik zeer tevreden over, er zit geen baytril in maar wel een andere antibiotica.

Jongen met een groene ring zijn onze vroege jongen, met een gele de natour jongen. Jongen met een smerige nep moeten uit zichzelf herstellen.

De jongen heb ik dagelijk los gehad ondanks de coli. (Behalve de zaterdag en zondag, dan komen er geen jongen los) Het binnenroepen was geen enkel probleem, dus ze hebben het niet echt erg gehad. Maar mijn jongen vlogen op de maandag en dinsdag bijzonder goed bij huis. Een mooi koppel vroege jongen was een uur aan het trekken. De andere jongen hebben nauwlijks stil gezeten in de 2,5 uur dat ik ze los had. Zelfs na het binnenroepen en voeren van onze jongen zijn er nog een aantal terug gekomen. Dat herhaalde zich op de dinsdag.

Dinsdag:

Op de dinsdag kwam er een jaarling duivin terug van afgelopen zaterdag. Ze had niet binnen gezeten. Ik heb haar bij de jongen in gedaan, daar mag ze aansterken en het aanpappen met een jonge doffer. Wellicht kan ze dan met een paar weken weer mee.

S’middags is het andere jong van de 208 opgehaald door liefhebbers uit Deventer die ik ruim 20 jaar geleden heb gezien. Het was zeer gezellig om oude bekenden weer te ontmoeten.

Bij het binnenhalen van mijn 29 vliegduivinnen, bleek dat er maar 28 aanwezig waren. Wachten, wachten en wachten maar nummer 29 kwam niet opdagen. Pfff verongelukt of gepakt door de roofvogel. Het bleek onze 20-591 te zijn. Een betrouwbare duivin die niet vaak mist, we hadden haar ook al een keer voorop ons hok gehad. Haar nestligger de 20-590 was vorig jaar onze 2de beste duivin en kwam gewond terug van een vlucht. Ze was gepakt door de roofvogel.

De 20-590 met haar verwonding, afgelopen zaterdag was ze weer mee en pakte weer haar prijs mee.

De 20-591 was vorig jaar onze 3de beste duivin. Mooi balen omdat we ook reeds de 20-548 hadden verloren welke vorig jaar een 2e prijs speelde in de CC. Er is maar 1 conclusie mogelijk en dat is dat we beslist een goed jaar moeten hebben met de jongen om ervoor te zorgen dat we volgend jaar een betere ploeg vliegduiven hebben.

Woensdag:

Op de woensdag kregen we ons klokje weer terug met een 98 chipringen voor de jonge duiven en 1 oude doffer die zonder chipring terug kwam. Ewoud, hartelijk dank voor het chippen.

Tevens kregen we te horen dat onze midfondvlucht pas op vrijdag gekorfd zou worden in de plaats van op de donderdag. Reden is het hitteprotocol wat in werking werd gezet voor de vluchten op de zaterdag. Ook gaan onze duiven naar een kortere losplaats, in ons geval Arlon wat voor mijn duiven een 295 kilometer is.

S’middags samen met Sabine de kwekers gescheiden. Alle kweekdoffers meteen voorzien van twee druppels tegen de luis. Tevens ben ik zelf begonnen bij de doffers met een vierdaagse geelkuur zodat ze geelvrij de rui in gaan. Tijdens de kweek (sommige koppels 4 ronden waarvan 1x overgelegd) is er niet behandeld voor het geel.

Donderdag:

Het is nu donderdag als ik dit schrijf. De jongen hebben nu voor het eerst vitaminen over het voer gehad. De dierenarts adviseerd dat na de keur met coli plus mix. Dat staat ook op het potje.

De duivinnen mochten na hun training weer even samen zijn met hun doffers. Ik heb de duivinnen na een 10 tot 15 minuten weer weg gehaald bij de doffers. Het zal zaterdag op de uitslag vast een plekje schelen.

Planning is dat wij morgen al onze vliegduiven gaan mee doen met de wedvlucht. De duivin welke dinsdag kwam gaat niet mee. Ook heb ik bij de duivinnen wat duivinnen die bij elkaar kruipen (4 koppels nu), het kan zijn dat ik daar ook wat van thuis hou omdat ze leggen moeten. En dan is het maar hopen dat ze mooi vroeg kunnen lossen zaterdag zodat ze voor de grote hitte welke zaterdag voorspeld wordt, weer thuis zijn. We gaan het zien.

Een duif met een jonge pup. Een plaatje op zich.