18-07-2022 Jongen en de Coli feiten.

Onze jongen waren 6x afgericht, 1 voor 1 los gelaten en toen met de container mee op een africhting van 88 km. Tjonge wat kwamen ze slecht. Ik ben procentgewijs nog nooit zoveel jongen verspeeld op een africhting.

Op het oog was er niets te zien aan onze vroege jongen. Ze waren mooi vol en rond van onderen, zelfs mooi blank. Maar ze zaten bij de derde en vierde ronde jongen in 1 hok en die kregen coli. Dus gekuurd en de africhtingen van de vroege jongen stop gezet. De vroege jongen hadden al in een vrij vroeg stadium coli gehad.

De lossingsdag werd zoals voorspeld een warme dag, vooral na 12 uur. Belangrijk dus om voor 12 uur veel jongen terug te hebben. (En om vroeg te lossen, hoewel ik wist dat onze afdeling de jongen niet voor 8 uur lost) Nou wij hadden er voor 12 uur pas 4 van de 36 terug. Maar na 12 uur beginnen ze bij ons ook te vallen. We krijgen er 5 binnen het uur. Daarna is het lang wachten op een enkele jonge duif. Savond zijn er 11 terug. Op dag 2 komt er geen enkele jonge duif bij. Pas op dag 3 smorgensvroeg melden zich 2 jongen.

Ondertussen had ik al bericht gehad dat er een jonge duif zat in Nijmegen en Coevorden. Daar kwam bij Uden, Arnhem en Wijchen. Allen niet dicht bij huis.

Maar in de vereniging waren er behoorlijk wat jongen weg. Bij de 1 veel en bij de andere weinig.

De dag na de africhting heb ik de natourjongen los gehad en het was wederom een warme dag. Onvoorstelbaar maar een goede 40 jongen waren in 2 koppeltjes aan het trekken. Het eerste koppel van een goede 20 stuks kwam na anderhalf uur terug. Het andere koppel en gedeeltes na 2 uur vliegen. Zijn er ook nog 4 achter gebleven. Dan vraag je je bij jezelf af, hoe is het mogelijk dat de vroege jongen zo slecht af kwamen.

Op 25 juni was ik aan het oppassen voor de eendaagse fond bij Hans Breukers. (Die een 1ste zou vliegen in de CC op die eendaagse vlucht) Daar heb ik kennis gemaakt met een liefhebber die ik nog niet kende en niet ver bij mij vandaan woont. Hij had net als ik op dat moment coli bij de jongen en had ze vastgehouden om te kuren. Op datzelfde moment hadden mijn natourjongen ook coli. Ik hoorde dat hij ook behoorlijke verliezen had bij zijn jongen. Dat is vast geen toeval dat wij beiden veel jongen kwijt zijn. Oorzaak dus de coli. Wellicht is een coli kuur dusdanig zwaar dat ik mijn vroege jongen in een dal heb gekuurd.

Daarna gingen de africhtingen als volgt.
3 Juli africhting Hengevelde 10km ging prima.
4 Juli africhting Haarlo 21km ging slecht. 4 duiven achter waarvan er 1 zat in Doetinchem en 1 in Gendringen.
8 Juli africhting Haarlo, ging stukken beter en 1 duif achter.

De liefhebbers die hun jongen 11x of 12x hebben weg gebracht, hebben weinig verliezen. Maar ook een liefhebber die ze zelf maar 1x heeft weg gebracht maar ze wel mee heeft gehad met de containerafrichtingen, is er weinig kwijt. Een andere liefhebber die ze zelf ongeveer een 6x heeft afgericht en met alle container africhtingen heeft meegedaan is zowat een kwart van de jongen kwijt. Dit ondanks dat zijn jongen bij huis veel en lang weg trokken. Ik hoorde ook dat een liefhebber die ze wel 40x had weg gehad, veel verliezen kende. De gezondheid van de jongen op het moment van spelen is zeer belangrijk. Jammer dat je niet altijd kunt zien of er wel of geen coli onder je jongen zit.

Op de site van E-T 1 van de beste jonge duiven spelers van Nederland stond de volgende tip.
De eerste paar vluchten is het oppassen geblazen met adeno, daarom doe ik de eerste weken 1,5 dag een middel tegen adeno in het water, samen met Belgasol. Na zo’n vier weken wordt dat B.S. en Belgasol. Zo handel ik al jaren en dat gaat altijd top, aldus E-T.

Pas op, het herstel na een coli besmetting duurt een drietal tot zes weken. Voorzichtigheid met het africhten en inkorven van uw duiven is geboden. Ik weet er nu ook van en had niet verwacht dat mijn vroege jongen, opnieuw wat van de coli besmetting mee zouden krijgen.

Samen met Sabine afgesproken dat we volgend jaar maar 3 ronden gaan kweken van onze kweekduiven en niet 4 ronden zoals dit jaar.

De eerste eitjes van de kwekers verleggen we onder de vliegduiven zoals elk jaar. De tweede ronde brengen de kwekers zelf groot. Deze beide ronde jongen met weinig leeftijdsverschil gaan in 1 afdeling. Er worden dan geen jongen meer bijgezet. De derde ronde jongen komt in het kleine kweekhokje te zitten bij mij, daar kunnen er mooi een stuk of 25 jongen zitten. Alleen even een mooie spoetnik aan het hok bevestigen en klaar is kees. Het aantal kweekkoppels bij mij zal worden terug gebracht tot een aantal van 3 tot 4.

Het hok van de vliegduivinnen stond leeg want die zijn mee geweest naar Dizy. Bij thuiskomst mochten ze bij de doffers verblijven en daar een nestje bouwen. Dus samen met Sabine de jongen op geslacht op een afdeling zetten. De jonge duivinnen in afdeling 3 en de jonge doffers in afdeling 4. Ik heb dan 2 ploegen jongen om los te laten. Maar bij de vliegduiven nog maar 1 ploeg in de plaats van twee. Kost mij geen extra werk. Gaan we de jongen africhten en spelen op de deur.

Ik denk dat dat spelletje mij wel ligt.

Op de donderdag even de klok op training gezet bij het binnenhalen van onze jongen. Er waren er nog 55. De eerste natour africhting is op 6 augustus en de tweede op 15 augustus inkorven. Dus we gaan africhten en nog eens africhten. We hebben nog een aantal kleinere jongen lopen, maar aangezien we vlak bij huis beginnen met het africhten gaan die mooi mee. Kijken wat de natour ons gaat brengen.

Onderstaand een lijst van de natourjongen op leeftijd. De lijst is van 13 Juli.

Update: Bij ons is de coli goed uitgebroken. (Zowel bij de vroege als late jongen) Zelfs 6 dode jongen tot gevolg en dat heb ik de laatste jaren niet meer meegemaakt. Dat verklaart ook het goede vliegen en wegtrekken afgelopen woensdag bij huis van onze natour jongen. Meestal zit er voor een coli uitbraak een soort vliegkoorts reactie, waardoor de jongen als gekken gaan vliegen. We zijn nu aan het kuren tot en met donderdag. Ik hou de jongen vast. Wel lastig dit want de natourvluchten komen er aan en ik zal dus pas goed kunnen africhten in de laatste paar weken voor de aanvang van de natour.

Dit jaar hadden onze vroege jongen de paramyxo rota enting gehad en de parathypus enting. Dit mocht de vroege jongen helaas niet weerhouden van een coli besmetting. De late jongen hadden alleen de paramyxo rota enting gehad.

We gaan verder op zoek, behalve de ronden jongen in aparte hokken zetten, wat te doen om een eventuele coli besmetting te voorkomen. Zal een lastige zoektocht worden want veel liefhebbers worstelen hier mee.

Ik spreek liefhebbers die hun jongen 3x hebben laten enten of zelfs 4x. Deze liefhebbers hebben weinig last van coli en als ze al last hebben dan heel licht. Ik zit nu te denken om de jongen anders te gaan voeren zodat de basis weerstand verhoogd wordt. (E-T basis voer) Bij mij in de vereniging zit een liefhebber die zijn jongen wel mooi gezond heeft en op de eerste vlucht meteen de 1ste en 2de van de afdeling wint, met voorsprong van meer dan 15.000 duiven. Daar ga ik wat informatie vergaren. Wellicht daarbij nog wat in het water, geen medicatie, maar een natuurmiddel welke het biologisch evenwicht in de darm en spijsverteringskanalen ondersteunt en extra weerstand bij de duiven opbouwd.

Nog genoeg te doen dus.