21-07-2022 5e duifkampioen Midfond en 7e aangewezen Midfond in de CC4. (224 liefhebbers)

Onze “Special” is 5e duifkampioen Midfond geworden van de CC4 met 224 liefhebbers. Ik had er op gerekend dat er 6 van de 6 vluchten zouden tellen. Maar dat bleek een misrekening te zijn.

Ik kijk in het voorjaar nooit hoe de kampioenschappen worden vervlogen. Hoeveel vluchten er tellen of welke. Bij ons gaan als het kan alle duiven wekelijks mee de mand in. De mand selecteert en bepaalt of wij goede snelheidsduiven hebben. Na afloop van de vluchten kijken we dan wel waar we geëindigd zijn bij de diverse kampioenschappen.

Zo zijn we ook 7e aangewezen kampioen geworden in de CC4. Maar met een vaste duivin als onze “Special” die op alle midfondvluchten al een groot deel van de aangewezen punten binnen sleepte, is dat niet zo moeilijk.

Bij de onaangewezen duiven op de midfondvluchten staan we niet bij de eerste 20 liefhebbers. Dat komt omdat al onze duiven welke mee zijn ook staan voor het onaangewezen kampioenschap. Hebben we er 47 mee dan staan er ook 47 voor de CC4 uitslag. De echte fanatiekelingen die voor de kampioenschappen spelen, zetten dan maar bijvoorbeeld hun beste 10 duiven voor de CC4 uitslag. Dan hoeven ze maar 1 duif op tijd te pakken voor de onaangewezen punten. Bij 47 duiven moet je er al 5 pakken voor de punten. Ons streven is om een goede ploeg duiven op te bouwen, welke allen staan voor de punten en daarmee ook eventuele kampioenschappen kunnen winnen.

Zelfs in de vereniging zie je al liefhebbers die niet al hun duiven zetten voor de verenigingsuitslag. Bijvoorbeeld een liefhebber heeft er 25 mee en zet alleen zijn beste 10 duiven voor de uitslag. De overige 15 tellen niet mee. Heeft hij daar een duif van voorop dan heeft hij pech gehad want die telt niet. Het jammerlijke is wel dat er 5 prijsduiven minder zijn in de uitslag omdat zijn 15 duiven niet mee tellen. (15:3) Voor mij mogen ze de regeling betreffende minder duiven zetten in de vereniging meteen af schaffen. Ik vindt dat alle ingekorfde duiven in een vereniging moeten meetellen voor de uitslag. Maar ja dat is mijn eigen mening.

Zo hebben we vorig jaar besloten om al onze jongen in 2022 een kans te geven om zich te bewijzen. Dus ook de jongen welke dagen te laat terug kwamen van Duffel.

Nou we hebben het geweten. Als u mijn blog wekelijks volgt dan weet u het wel. Elke week komen vooral de natourdoffers en jaarlingen als laatsten terug van de wedvluchten. Deze duiven moesten eerst meer ervaring op doen om op de uitslag te kunnen staan. Pas op de laatste midfond vlucht laten ze zich wat meer van voren zien. Het heeft ons prijspercentage aanzienlijk naar beneden gehaald. Vaak staan de laatkomers (andere dag of dagen) onderaan onze lijst van aankomsten.

We hebben 1 jaarling duivin die tot nu toe onze 15e beste duif is met 7 prijzen van 12x mee. (21-939) Ook de 21-918 duivin komt er aan. Velen zijn echter door de mand gevallen. Maar de 13 jaarlingen welke nu nog aanwezig zijn, hebben nu voldoende ervaring op gedaan om op de natour vluchten te kunnen presteren. Er gaan er ongetwijfeld nog wat meer door de mand vallen.

Ook heel opvallend is dat onze “Roxy” nog steeds aanwezig is. Het was een laat jong van vorig jaar en ze was te laat om op de natour mee te kunnen. Ze is geboren bij Sabine en daar uitgewend en we hebben haar in de winter afgericht.

Ze is nu 11x mee geweest en heeft 1 prijs behaald. Maar ze was als onervaren duif tientallen mede hokgenoten te slim af. De ervaring heeft ze nu als overgewende duivin, nu de prestaties nog.

Al met al hebben we flink geïnvesteerd in onze onervaren duiven om ervaring op te doen. Dat zal zich een keer gaan uitbetalen. We gaan het zien.

Wel was dit het laatste jaar om zo te werk te gaan. Voor nu telt weer, 1x een dag te laat mag maar bij 2x een dag te laat is het niet verantwoord om de duif in de vliegploeg te laten zitten.

Tevens hebben onze duiven te weinig top gespeeld. Ik denk dat het mede komt doordat wij zowel de doffers als duivinnen spelen. Voor volgend jaar zit ik er aan te denken om met alleen de duivinnen te gaan spelen zodat deze altijd bij thuiskomst de doffer aantreffen. Ik heb dan ook de tijd om ze 2x daags los te laten. Dat zal dan meer vroege prijzen moeten gaan opleveren. Volgens mij hadden we op alle vluchten van dit jaar een duivin voor op.

Maar voor een goed seizoen moeten de jongen veel ervaring hebben opgedaan. Dat is onze valkuil. De coli gooide roet in het eten met de jonge duiven vluchten. Ik heb nu de jongen weer goed aan de voerbak, maar het herstel gaat nog wel even duren. Volgende week gaan de jongen weer los en kan ik aan het vliegen bij huis wel zien hoe ver ze zijn met hun conditie. Pfffff jonge duiven bij mij is een lastig verhaal met veel tegenslagen. Maar ook die gaan we weer overwinnen.

Soms moet je je geen zorgen maken, niets afvragen en niet twijfelen, maar gewoon vertrouwen dat dingen goed zullen komen …