18-08-2020 Kalkar 63km.

Vandaag een prachtige africhting gehad met de duiven container naar Kalkar. De jongen werden mooi op tijd gelost om 8.30 uur met prachtig weer. Mooie blauwe luchten met witte wolken en een voornamenlijk Westen wind. Het mooie is dat er reeds 73 jongen terug zijn van de in totaal 75 jongen welke we mee hadden. Daar zijn we zeer tevreden over en de goede voorbereiding met het 1 voor 1 lossen heeft daar zeker aan bijgedragen.

Maar nu eerst terug naar gisteren. Samen met Sabine zijn we begonnen om 17.30 uur alle jongen in de mandjes te pakken. We hadden deze in 25 minuten in de mandjes zitten. Daarna samen de jongen naar het verenigingsgebouw gebracht waar we de jongen hebben overgepakt in de ruime boxen/manden welke in de container geschoven kunnen worden. In verband met het hitte protocol gingen er maar 23 duiven in de boxen in de plaats van 25 duiven. Sabine heeft een groot deel van de jongen overgepakt in de boxen en mooi kunnen zien hoe de tellers werken zodat je kunt zien hoeveel duiven er in een box zitten. Tevens Sabine de ruime kantine laten zien met de mooie foto,s en tussenstanden of eindstanden van de verschillende speldiciplines.

Zo worden de lege boxen uit de container gehaald en de volle met duiven er weer in geschoven.

Daarna zijn we vlot naar huis gegaan want we hadden de grote schoonmaak van het hok van de jongen op het programma staan. Onder de roosters hebben we alle droge mest weg gehaald en opnieuw een laagje kattenbak vulling eronder gestrooid zodat het er mooi droog blijft. Sabine pakte de emmers met droge mest aan en deed deze in de groene container. We werden nog gestoord door een geweldige hoosbui zodat we even moesten wachten om niet drijf nat te worden. Net voor het donker werd was de klus geklaard en konden we vandaag de jongen opwachten met de wetenschap dat ze weer een geweldig schoon hok hebben tot onder de roosters aan toe. Volgende week als de groene container weer leeg is dan gaan we afdeling 4 op dezelfde manier aanpakken en schoon maken.

Vanmorgen vroeg de waterbakken van vers water voorzien en de jaarlingen afdelingen schoon gemaakt en nog wat gevoerd. Daarna twee bussen voer (1 kilo per bus) voor de jongen klaar gemaakt want Sabine zou samen met Maurice reeds om 8.30 uur komen om de jongen binnen te roepen. We dachten dat er om 9.15 uur duiven moesten kunnen komen. Daarvoor zagen we reeds 1 duif en daarna 2 duiven uit het noorden weer het zuiden in vliegen. Achteraf waren dat al duiven van Kalkar welke reeds te ver waren gevlogen. Onze eerste duif kwam van de goede kant om 9.15 uur aanzetten maar bleef lang rond vliegen. Hij wachte op duif nummer twee en deze lopen om 9.19 beiden naar binnen. Daarna komt er een groepje van een stuk of 10 duiven ook uit de goede kant aanzetten en het gros daarvan is van ons. Daarna komen ze mooi af en vooral de laatste 30 jongen hebben veel geleerd doordat ze meestal 1 voor 1 naar huis kwamen. Tijdens het oppassen kwamen ook Jan en Greetje de jongen oppassen wat goed lukte omdat de jongen mooi bleven komen. Ik had gehoopt er minimaal 70 terug te krijgen maar het zijn er nu reeds 73. Daar zijn we zeer tevreden over. We missen 1 duif met een verhaal, een prachtige duivin welke helaas terug kwam van het bij huis los laten met een gebroken poot. Sabine heeft haar mee genomen en apart gezet en perfect verzorgd totdat de poot genezen was. Daarna is ze weer bij onze jongen in het hok gezet en weer meegenomen met de africhtingen van de jongen. Dat had natuurlijk onze aandacht en ze deed het prima. Nu is ze er niet en dat hadden we gezien haar prestaties op de africhtingen niet zien aankomen. Hopenlijk komt ze morgen nog terug samen met de andere achterblijver.

Al met al was het een prachtige duiven dag en heeft Sabine weer veel werk verzet. Het binnen halen van de jongen maar ook de excel overzichten maken en het noteren van de koppels van de jaarlingen. We hopen dat het zaterdag net zo,n mooie dag wordt dan vandaag en dat vrijdag de jongen dan weer mee kunnen. Ook zullen we dan onze jaarlingen gaan spelen die nu niet mee konden naar Kalkar omdat alle duivinnen nu hun eitjes aan het leggen zijn. Deze zijn speciaal voor de Natour gekoppeld zodat ze een week of vier op mooie nest standen zitten om op te kunnen inkorven. Waardoor ze wellicht mooi op tijd naar huis toe komen.

De lijst met aankomsten, ringnummers, ouders en koppelnummers. In volgorde van aankomst tijd. De duiven zonder moeder of vader hebben we gehaald bij H. Klein Nijenhuis.