04-08-2020 Afr. Jongen (7) Halle 39 km.

Onze jonge duiven hebben vandaag een prachtige africhting gehad.

Om 9 uur ben ik samen met Jan vertrokken uit Hengelo met 78 jonge duiven. Ik wilde graag om 10 uur beginnen met het lossen van de jonge duiven in Halle wat 39 kilometer is door de lucht naar het mooie Van Zon hok waar de jongen in verblijven.

We waren om 9.55 uur op de plek van lossing en konden dus mooi om 10 uur beginnen met het los laten van het eerste jong. We hebben elke minuut 1 jonge duif los gelaten dus we zijn er 78 minuten druk mee geweest. Ik noem dan het ringnummer van de jonge duif op en Jan zet de lostijd op de lijst waar alle jongen op staan en houdt de klok met de tijd in de gaten en geeft mij een seintje wanneer de duif los kan.

Jan met de administratie

Het weer was geweldig, mooie blauwe luchten met prachtige wolken en 18 tot 21 graden. Weinig wind uit het Noordwesten of Westen.

Ik noem de losplaats altijd de hakbijl, omdat deze daar staat en dienst doet als zonnewijzer. Onderstaand de foto.

De hakbijl met de prachtige lucht.

Sabine zou thuis de jongen opwachten en binnen roepen. Dat zou de eerste keer zijn dat de jongen bij thuiskomst ook worden binnen gehaald. Toen Sabine om 11.23 uur bij het mooie Van Zon hok aanwezig was, waren er reeds 28 jongen aanwezig.

Om 11.22 uur staan er reeds 28 jonge duiven op de klok.

De jongen kwamen heel mooi naar huis. Sabine appte ons steeds hoeveel er weer terug waren. Bij thuiskomst waren er reeds 60 jongen terug. Daarna kwamen ze ook mooi af en om goed 14 uur hadden we er 75 van de 78. De laatste drie moeten nog komen maar hebben schijnbaar hun Tom Tom niet in orde. Wellicht is dat probleem morgen verholpen en komen ze nog terug. Er zit wel 1 jong bij die van de africhting van Neede ook niet dezelfde dag terug was.

Sabine houdt in excel bij welke duiven de snelste tijd mochten noteren. Zie de onderstaande lijst.

De snelste duif deed er ruim 28 minuten over.

Ook staat achter elke duif wat zijn of haar ouders zijn. We hadden 22 kweekkoppels en elk koppel heeft een eigen kleur. Zo kunnen we mooi vlot zien dat de duiven op de plekken 1, 7 en 11 uit dezelfde ouders zijn. Sabine maakt van elke wedvlucht of africhting met de vertrek tijden en aankomst tijden een overzicht zoals bovenstaand te zien. Aangezien Sabine de kwekers onder haar beheer heeft is het belangrijk om zoveel mogelijk inzicht te krijgen in de kweek koppels. Presteren de jongen goed, uit welke koppels blijven de jongen weg etc. Doelstelling is om zoveel mogelijk goede kweek koppels samen te stellen zodat het prestatie niveau een mooie boost krijgt en we straks mee kunnen gaan doen voor de kampioenschappen.

Al met al een prachtige africhting en zeker geslaagd. Jongen kwamen mooi vlot naar huis en hebben mooi geleerd. Nu krijgen we twee weken zeer warm weer waardoor we niet kunnen africhten. We wachten dus maar geduldig totdat het weer en de temperatuur weer wordt zoals vandaag.