18-08-2023 Mettet 264 km. Aangewezen duif voorop.

De vlucht van de jonge duiven voor de zaterdag naar Dizy le Gros (353 km) is ingekort en wordt nu vervlogen op de vrijdag. In verband met het weer is het hitteprotocol van kracht vanwege de verwachte hoge temperaturen.

Onderstaand de weersverwachting voor vrijdag 18 Augustus.

Nu maar hopen dat onze duiven op tijd gelost kunnen worden zodat ze voor de hoge temperaturen weer terug zijn op hun hok.

We hebben 10 jonge duiven uitgezocht en ingekorfd. Het zijn 3 duivinnen, 1 duivin op eitjes van ongeveer 14 dagen, 1 duivin die verlieft is op een doffer en nog 1 duivin die nog nooit op tijd terug is gekomen om op de uitslag te staan. Dan blijven er 7 doffers over die ook mee zijn. Alle overige vroege jongen gaan vanaf de volgende week mee op de natourvluchten.

Deze 10 jongen zijn de enigste jongen die dit weekend worden ingekorfd. Warmte en een oostenwind is vooral funnest voor jongen die nog veel moeten leren. Gelukkig hebben de 10 ingekorfde jongen al een viertal of vijftal wedvluchten gehad maar het zal vast geen makkelijke vlucht worden.

In de vereniging waren er door 10 liefhebbers in totaal 169 jongen ingezet. In de CC4 zijn er door 58 liefhebbers 1.183 duiven ingekorfd. Vorige week hadden we nog 72 deelnemers.

Ik zag een heel leuk filmpje voorbij komen van een jonge doffer en hoe deze gemotiveerd wordt. Kijkt u maar eens.

In verband met mist kan er helaas niet vroeg gelost worden. Ik verwacht pas tegen het middaguur of zelfs later een lossing.

OPMERKELIJK staat op de afdeling 9 site.

Update:

Op last van de NPO moeten wij de voor morgen geplande losplaats Dizy le Gros inkorten. Volgens de NPO wordt het morgen te warm en schrijft het hitteprotocol dan een kortere vlucht voor. Onderbouwing dat het morgen te warm wordt hebben wij helaas van de NPO niet ontvangen. Onder protest zijn wij als afdeling dan ook akkoord gegaan met het inkorten van Dizy le Gros. De jonge duiven zullen nu morgen op het parkeerterrein van het circuit in Mettet worden gelost.

Lol, onderbouwing dat het morgen te warm wordt hebben wij helaas van de NPO niet ontvangen. Diegene die deze tekst heeft gemaakt heeft wellicht last van een zonnesteek gehad. Kijk naar de diverse weerstations of op de NPO site naar de weerinfo.

De duiven zijn gelost om 12.45 uur.

We konden mooi zien aan de kloktijden op de voorhand dat we voor een hele vroege duif om 16.30 uur een duif moesten hebben.

Op 16.35 zien we twee duiven overkomen daarna gevolgt op 16.39 uur door een viertal duiven. Daarna komt de app van John Vasterink binnen dat hij een duif heeft om 16.40 uur. Wij moeten wachten tot 16.58 uur als er plotseling een duif land op het dak van ons zwembad. Wellicht kwam hij van de westkant want we hebben de duif niet zien komen. Ik was al blij om een duif te mogen klokken en dan ook nog onze derde getekende duif. Om 17.06 komt ook de tweede duif aangevlogen. Dus de blijdschap dat er nu al twee duiven zijn neemt alleen maar toe, mede door het warme weer en dat het zoals verwacht een zeer lastige vlucht is geworden.

Maar we moesten ook inkorven voor de eerste natourvlucht dus duiven pakken, wat eten en nog wat duiven verzorgen en op naar het lokaal. Daar hebben we de natourduiven ingekorfd en de verenigingsuitslag gemaakt van Mettet.

Wij staan in de vereniging op de plekken 18 en 28 van de 56 prijsduiven. In de tussenstand van de jonge duiven staan we bij het onaangewezen kampioenschap nog op plek 2 na John Vasterink. Dat had ik mij vooraf nooit kunnen bedenken.

Toen ik naar het duivenlokaal vertrok waren er 4 jongen terug van de 10 maar bij thuiskomst waren er 2 jongen bijgekomen zodat er nu 6 van de 10 terug zijn.

Veel verenigingen slaan de klokken pas op de zaterdagavond af zodat ik daarna de uitslagen pas kan vermelden.

Voor 10 uur op de zaterdagmorgen hebben we 2 jongen mogen verwelkomen vanuit Mettet.

Nummer 9 de 23-990 was zondagmorgen terug.