18-09-2021 Rui en planning t/m 31-12-2021.

De duiven zijn bij mij na de laatste vlucht van het afgelopen weekend niet meer los geweest.

Ik ben druk geweest om de hokken gereed te maken voor de rui en winterperiode. Zo heb ik de broedvakken leeg gemaakt, de nesten verwijderd, alles schoon gemaakt en de vakken op half gezet. Zo kunnen er nu twee duiven zitten en is het makkelijk schoon te maken.

Zo ziet het er nu uit.

Maar het afgelopen winter heb ik behoorlijk veel last gehad van ornithose bij mijn duiven. Daarom had ik reeds bij 3 afdelingen van de 4 het gaasgedeelte van het rendeel/daghok dicht gemaakt met polycarbonaat plaat. Nu dus ook het laatste rengedeelte met gaas dicht gemaakt. Zoals ik eerder schreef daarom ook nachtdeuren gemaakt van windbreek gaas. Deze vooral gebruikt tijdens de natour vluchten bij warm weer. Zie het onderstaande.

Overdag of zelfs snachts kan ik de hordeur gebruiken bij de nachthokken, waardoor er extra zuurstof in de nachthokken komt. Ik was vooral bang dat het er veel te warm in zou worden met hoge temperaturen waardoor de prestaties minder zouden worden.
Nu het 1ste deel ook dicht gemaakt met doorzichtig polycarbonaat plaat. Deur gedeelte. Heel opvallend hoe lekker de duiven het vinden door massaal op de roosters te gaan liggen achter de nieuwe plaat. Wellicht denk U nu, hij heeft ze eerst in bad gehad maar dat is niet het geval.

Eigenlijk is dit tegen de principes van een Van Zon hok in. Maar bij mij is het probleem dat mijn hok in een ommuurde ruimte staat waardoor er niet altijd voldoende trek zit onder de golfplaten. De duiven presteren er prima op maar ik denk dat ik nog wat te winnen heb in deze. Als Martin van Zon naar Hengelo komt dan zal ik hem om raad vragen. Zo kan ik eventueel de muur aan de achterkant van het hok verlagen of aanvullende mechanische afzuiging aanbrengen. Wellicht heeft Martin van Zon nog wat andere opties. Zo zie je maar weer dat een Van Zon hok in de basis een zeer goed hok is maar je moet deze altijd naar de plek of plaats van het hok fijn tunen.

Ook het dofferhok waar zomers de doffers in verblijven die de duivinnen moeten opwachten, schoon gemaakt.

Ik voer de duiven nu een zeer mooie ruimengeling, aangevuld met zuivering. Mijn duiven zijn niet bijgelicht waardoor ze nu vol aan het ruien zijn. Ook zijn de oude duiven niet verduisterd geweest. De jongen wel, maar deze eind Mei opgeheven in verband met een adeno/coli uitbraak.

Twee voorbeelden van duivinnen die ineens een heel deel van hun voorkant kaal gooien. Sabine heeft de foto,s afgelopen donderdag gemaakt.

Wel krijgen de duiven dagelijks vitamineral over het voer en tevens aangevuld met grit etc. (Bak allerhande)

De natour heb ik afgesloten met een vierdaagse geelkuur zodat ik zeker weet dat de duiven geheel schoon zijn van het geel. Ik doe dat al jaren en dat bevalt mij goed. Vanaf afgelopen donderdag krijgen de duiven geen wekelijkse medicatie meer. Onderstaand nog de geplande werkzaamheden tot en met 31 december van dit jaar.

Ongeveer een 20 Oktober ga ik samen met Sabine de geslachten scheiden en komen de doffers en duivinnen in apparte afdelingen te zitten. Omdat we dan toch alle duiven in de handen pakken, krijgen ze meteen een druppel in de nek voor antiluis etc.

Na deze 20 Oktober gaan we zo snel mogelijk het nieuwe dak op de daghokken bevestigen.

Ongeveer een 30 Oktober als ik weet hoeveel doffers en duivinnen er zijn volgt er nog een tweede selectie ronde. De eerste selectieronde had ik al doorgevoerd na de laatste midfondvlucht, dus voor de natourvluchten.

Vanaf een 20 Oktober wordt er elke twee weken 1 afdeling grondig schoon gemaakt. Alles onder de roosters weg en grondig schoon gemaakt. Elke twee weken in verband met de groene container van 240 liter inhoud die maar 1x in de 2 weken geledigd wordt. In heb 4 afdelingen.

In November volgd er dan een paratyphus kuur met Parastop van Belgica de Weerd.

Als de duiven goed door de rui heen zijn dan volgt er nog een jaarlijkse wormkuur met een herhalingskuur zodat mijn duiven geen wormen kunnen hebben. Maar dat doe ik pas op mijn gevoel als het kan en niet te dicht tegen het koppelen van de duiven aan zit.

Zo nog genoeg te doen tot en met eind December, ik mag mij verheugen in de hulp van Sabine en Jan zodat ik de klus niet alleen hoef te klaren.