19-12-2020 Van Overnacht- naar Snelheid-duiven. (6) Van Langen (3)

In 2015 samen met Dini afgesproken om wederom jongen te gaan kopen/halen bij de gebroeders Van Langen. Het contact was prettig en ik wilde zo gauw mogelijk een top hok met snelheid duiven opbouwen.

Samen met Dini hebben we 20 jongen opgehaald, ik kon ze zelf uitzoeken en ze stonden mij prima aan. We hebben de jongen niet los gelaten maar op het zolderhok in een afdeling gezet naast de kwekers.

In het najaar zijn we met 18 jongen (2 had ik er weg gedaan ivm hun gezondheid) naar GJ B. te W. gereden om de jongen wederom te laten keuren. Het werd een verschrikkelijke afknapper. De 18 duiven kregen de volgende cijfers 6, 6+, 6+, 6+, 6.5, 6.5, 6.5, 6.5, 7-, 7-, 7-, 7, 7, 7.5, 7.5, 8-, 8- en een 8.

Bij GJ B. krijgen de duiven een cijfer tussen de 5 en 8.5 nooit lager of hoger. In zijn optiek kweek je met alle duiven die een 8-, 8, 8+ of 8.5 hebben als cijfer. Lekker, in mijn geval want daar voldoen maar een drietal duiven aan. Ontzettend balen dus. Maar het gaat nog verder want met een 7.5 kun je goed vliegen en hij adviseerd om alles onder de 7.5 te verwijderen. In mijn geval dus 13 stuks te verwijderen van de 18.

Ter plekke met hem besproken wat te doen omdat ik de jongen gekocht had van de gebroeders Van Langen. Zijn advies was om de eigenaar van GPS te bellen en te vragen of hij rechtstreekse duiven van Van Langen wilde verkopen voor 50% van de opbrengst. Wouw mijn mond viel zowat open van verbazing want zo werkt het dus om je investering terug te verdienen aan duiven die afgekeurd zijn. Ik heb zijn advies niet opgevolgd want vindt dit zelf schandalige praktijken. Helaas gebeurd het heden ten dage zeer veel dat liefhebbers hun overschot proberen te verkopen en dat alleen voor het financiële gewin. Dat de koper een mindere duif koopt interesseerd ze niets.

Tevens besproken met GJ B. hoe het nu mogelijk is dat ik nu zulke slechte cijfers had terwijl het jaar ervoor zo goed was. Ik wist ook dat GJ B. jaarlijks de duiven keurde bij de gebroeders Van Langen en daar zelden wat afkeurd. GJ B. begon over de slechte ruggen van de Heremans duiven. Ook vertelde hij dat hij zelf veel beter zou vliegen dan de gebroeders Van Langen als hij daar op die plek zou wonen. Wouw wederom viel mijn mond open van verbazing. (Is hij vergeten dat ze de beste liefhebbers van Nederland waren en ook nog de beste midfond duif van Nederland hebben) Want zo praat je niet tegen anderen over je klanten waar je jaarlijks de duiven mag komen keuren. GJ B. reserveerd er een dag voor en gaat dan op hokbezoek bij meerdere personen die lid zijn van de vereniging waar de gebroeders Van Langen ook lid van zijn .

Voor mij een reden om niet weer terug te gaan naar GJ B. om de duiven te laten keuren. Niet veel later zou ik erachter komen dat hij de vader van mijn 1ste vitesse duif kampioen van Kring 4 had afgekeurd en dat een duif met een 6 een zeer goede vlieger zou worden. (o.a. 3de midfondduif)

Nog een leuke anekdote is dat ik wist, dat niet veel later GJ B op hokbezoek zou gaan bij de gebroeders Van Langen en anderen uit hun vereniging om de duiven te keuren. Ik was zeer benieuwd want als er bij mij zoveel afkeur aanwezig was dan moet bij de gebroeders Van Langen ook een beste terugval te merken zijn in de keur resultaten. Nadien gebeld met Peter en nee hoor, ze hadden mooie hoge noteringen net als voorgaande jaren. Wederom een grote verassing voor mij want het was niet in de lijn van de verwachting.

Na veel nadenken, wikken en wegen, heb ik besloten om van de 18 jongen er nog een 10 over te houden. Dus alles onder de 7 heb ik weg gedaan. Van deze 10 zitten er nu nog 2 duiven op ons kweekhok. De 15-435 en de 15-477.

Bovenstaande besproken met Peter van Langen en hij beloofde mij; dat hij in 2016 gratis jongen zou komen brengen. Hij heeft woord gehouden en in 2016 kwam hij 9 prachtige jongen brengen. SUPER deze aanbieding van de gebroeders Van Langen. Achteraf denk ik dat de reden van het afkeuren van de duiven kwam door GJ B. en dat de kwaliteit net zo goed was als de jongen van 2014.

Hoe het ons verder verging met de Van Langen duiven, vertel ik U volgende week.

Wij wensen iedereen prettige kerstdagen toe.