26-12-2020 Van Overnacht- naar Snelheid-duiven. (7) Van Langen (4 slot)

Omdat het kweekhok mutje vol zat, hebben we besloten om de 9 jongen van Van Langen los te laten vliegen. We waren SUPER blij met het feit dat Peter deze jongen gratis kwam brengen na het debacel in 2015. Een mooie oplossing en zo help je elkaar als duiven liefhebbers voort. Helaas is er 1 overleden aan de coli. De eerste vlucht vanaf Heusden was een zeer lastige voor mijn jongen, er bleven er 4 achter waarvan er later nog twee van zijn terug gekomen. Nu zit er nog 1 duif van op ons kweekhok en wel de 16-553.

Een prachtige doffer en vader van twee van onze beste jaarling duivinnen de 19-441 en 19-442.

In 2016 heb ik nog maar 1 duif aangeschaft van een andere liefhebber en bewust niet meer geinvesteerd om eerst maar eens te kijken wat de kwekers gingen voortbrengen en om deze verder uit te selecteren. Toen we in 2017 hadden besloten om een huis te kopen in Hengelo, heb ik ook aan Peter uitgelegd dat onze toekomst gericht was op Hengelo en dat ik de investeringen stil legde om te kunnen bijsparen voor de aankoop van een huis in Hengelo en de aanschaf van een nieuw hok.

Maar in 2018 zouden de gebroeders wederom een hoofdrol spelen in de Nederlandse duiven competitie. Hun Magic Girl de 17-529 zou de beste prestatie duif op de vitesse van Nederland worden.

Behalve de 6 rechtstreekse Van Langen duiven welke nu op ons kweekhok verblijven, zitten er nog een zestal duiven meer op ons kweekhok met het Van Langen bloed. Onderstaand de ringnummers:

De 15-177 V is een 50% Van Langen en hebben we meegenomen naar Hengelo omdat ze in de twee jaar dat we met haar gevlogen hebben, goed gepresteerd heeft. De 18-824 M welke ook op ons kweekhok verblijft is een jong van haar. Het was in 2018 ons eerste jong op de wedvlucht Tongeren met als resultaat een 5e prijs van 2198 duiven in de CC.

De 15-194 V is een 100% Van Langen duif en ze heeft in twee jaar tijd 22 prijzen gevlogen 1:4 Van Tongeren in 2018 had ze de 2e prijs van 2198 duiven in de CC.

De 17-251 V is een 50% Van Langen duif en alleen in 2018 gespeeld ivm de verhuizing naar Hengelo. Maar ze won wel de 3e prijs van Tongeren van 2198 duiven in de CC.

De 17-286 V is een 50% Van Langen duif en ook alleen in 2018 gespeeld ivm de verhuizing. Ze wint wel de 1ste plek in de CC van Tongeren van 2198 duiven en dus ook de 1ste plek in de vereniging.

De 18-626 V is een 50% Van Langen duif en tevens mijn beste jonge duif van 2018 met een 2, 5, 13, 61 en 66 prijs.

De 18-824 M is een 25% Van Langen duif maar hij was onze eerste jonge duif van de wedvlucht vanuit Tongeren met een 5e plek in de CC van een 2198 duiven. (Ook de 1ste jonge duif in de CC, zie onderstaande uitslag)

De Van Langen duiven voorop, ze hadden er zin in.

Om het verhaal compleet te maken heb ik nog even uitgezocht hoeveel Van Langen nakomelingen er zitten in ons vlieghok. Onderstaand de aantallen:

100,0% Van Langen 03 stuks

62,50% Van Langen 02 stuks

50,00% Van Langen 26 stuks

25,00% Van Langen 13 stuks

12,50% Van Langen 01 stuks

In totaal een 45 vliegduiven waarin we het Van Langen soort in zien terugkomen. Best veel op een ploeg van een 83 vliegduiven.

Ik ben er al met al best tevreden mee met de Van Langen duiven, maar verwacht dat het mooiste (prestaties) nog moet komen. In 2017 op de natour presteerden de duiven geweldig met veel kopprijzen voor het Van Langen soort, maar toen kwam de verhuizing naar Hengelo waardoor we even niet meer konden vliegen. Het hoogtepunt verwacht ik vanaf het seizoen 2022. Hopenlijk gaan we dat als we goed gezond blijven meemaken.

Het contact met de gebroeders Van Langen is altijd goed gebleven. Ik app regelmatig met Peter en hij heeft mij beloofd om na de corona crisis bij ons te komen kijken. In het vliegseizoen melden we de eerste duiven bij elkaar en discussieren we vaak over het lossingbeleid en wanneer de duiven kunnen komen. Ik ben voorstander van zo vroeg mogelijk lossen en Peter wacht graag de inversie eerst af. Meestal moet ik achteraf erkennen dat Peter het bij het rechte eind had. Hij zou een zeer goede persoon zijn om in de lossingscommissie van onze afdeling te gaan zitten. Heb het hem al meerdere malen verteld maar het ontbreekt hem nog aan tijd. Wellicht komt het nog een keer zover. Ook vlieg ik nu met mijn duiven in dezelfde CC als de gebroeders Van Langen, dus we gaan er alles aan doen om ze van concurrentie te voorzien. Afgelopen jaar als ik mooi vroeg zat dan vertelde Peter mij dat het mooi is, maar dat ook de tweede en derde duif vlot moeten volgen voor een mooie serie. Komt goed appte ik dan terug. Daar gaan we nu eerst goed aan werken om mooie vroege duiven en series neer te zetten, met de Natour hadden mijn duiven al veel meer ervaringen en hebben ze al iets laten zien wat ze kunnen. Maar het moet nog veel beter kunnen. Wanneer de gebroeders Van Langen bij ons zijn geweest, zal ik samen met Sabine bij hun op hokbezoek gaan zodat Sabine ook met de gebroeders kan kennis maken en hun accomodatie en hokken kan bewonderen.

Mocht er ruimte gaan ontstaan in ons kweekhok waar we in 2022 op rekenen, (voor 2021 zit het kweekhok vol) dan zullen we het niet nalaten om wederom bij de gebroeders Van Langen wat aan te schaffen maar het zullen niet meer de grote aantallen worden zoals in 2014 en 2015. We zullen dan gericht gaan kopen uit goede prestatieduiven of bewezen kweek duiven.

De volgende week weer een stuk over de omschakeling van Overnacht duiven naar Snelheid duiven, we pakken dan de draad weer op bij het jaartal 2015 toen we 4 duiven kochten via de pipa verkoop site.