23-08-2023 Roofvogel en africhting Ruurlo.

Gisteren had een roofvogel een laat jong te pakken. Ik liep er toevallig tegen aan, ik wilde de planten in de voortuin van water voorzien en ging dus na 18 uur met een volle gieter via de achteruitgang naar de voorkant.

Maar bij de laatste garagebox lag een duif op de grond en ik zag nog net de roofvogel weg vliegen. Helaas de duif morsdood en de roofvogel was al een best gat aan het maken. Wat wel gek is dat ik de late jongen om ongeveer 16 uur binnen roep, toen ontbrak dit jong. Ik kan mij niet voorstellen dat de roofvogel al twee uur aan het vreten was. Hij heeft het jong uit de lucht gepakt en daarna is het jong tegen de muur geslagen. Opmerkelijk dat het wel het zwakste jong was bij de late jongen want ze was net terug van een omzwerving via duitsland na een africhting naar Ruurlo. Niet die van de afgelopen maandag want daar is alles van terug.

Gisterenavond nog na 23 uur al onze jongen en twee jaarlingdoffers die bij de vroege jongen inzitten gepakt en in de mandjes gezet. Vanmorgen wederom om 5.45 uur opgestaan en eerst gedoucht en daarna de hokken schoon gemaakt en alles gereed gezet voor de africhting. Daarna naar Ruurlo gereden om daar 1 voor 1 de duiven los te laten.

Er was behoorlijk veel optrekkende grondmist dus ik ben eerst naar de bakker in Neede gereden voor mijn ontbijt. Aangekomen in Ruurlo op mijn vaste losplaats zat er in het weiland een roofvogel op een kraai, maar toen de roofvogel mij zag liet hij de kraai los en werd wel door 10 andere kraaien verjaagd, die allen in een dode boom van een afstand het schouwspel gade sloegen. De los gelaten kraai vloog ook weg en mankeerde denk ik niet veel. Ik was er net op tijd bij. In Ruurlo heb ik ongeveer een drie kwartier gewacht met het loslaten zodat de grondmist een stuk minder zou zijn.

Daarna om 8.40 uur begonnen om de 51 jongen en 2 jaarlingdoffers om de minuut los te laten.

Bij thuiskomst waren er 38 duiven thuis. Aangezien ik was begonnen met het loslaten van de vroege bevlogen jongen, waren die haast allemaal reeds aanwezig.

Het is nu 12.40 uur als ik dit schrijf en er moeten nu nog 4 late jongen komen van de 25 laten die er mee waren.

Nu goed voeren en op 3 jongen na die naar Dizy le Gros gaan, gaat alles mee op de natour naar Bergeijk. De afstand naar Bergeijk zal ongeveer een 144 kilometer zijn.

De weersvoorspellingen voor de zaterdag zijn vooralsnog goed te noemen. Op Dizy gaan er zekers 3 mee, we kunnen uitzoeken uit 6 duiven die van Mettet dezelfde dag terug waren. Op Bergeijk gaan er iets meer dan 100 mee. Ik kan mij nu al verheugen op het zien vallen van de duiven het aanstaande weekend.

Bovenstaand alle jonge duiven, de 2 jaarlingdoffers staan niet op de lijsten.