Een mooie uitslag maken met je duiven geeft veel voldoening maar ook extra energie.
Nu hadden we alleen onze oude duiven mee dus was het mogelijk om een hoog percentage te scoren met de prijsduiven.
Onze oude duiven trainen verplicht in de namiddag van ongeveer 16 uur tot 17.30 uur. Maar ik ben daar niet zo nauwkeurig in dus wijk nog wel eens af van die tijden. Bij warm weer kan het ook van 17 uur tot 18.30 uur of nog later. De klep zit dicht en ik pak alle duiven van het nest en drijf die naar buiten. De doffers die op het nest zitten kennen het al en als ze mijn hand zien in hun broedvak dan vliegen ze al van de eitjes af. Een aantal doffers blijft zitten en moet ik dus ook echt pakken. Ze trainen bij huis goed maar als er teveel gaan zitten of te lang dan wil ik ze nog wel een keer opjagen.
Het voeren is maar 1x daags en wel na het binnen halen. Ze krijgen 33% gerst, 33% zuivering en 33% vliegvoer. Maar ik voer net zolang door totdat er wat gerst blijft liggen. Gezien de verwachte wind en zwaarte van de vlucht voer ik de duiven op met energievoer en geen gerst meer. De afgelopen vlucht zijn de duiven niet opgevoerd, ik wilde er zeker van zijn dat ze ook vlot naar binnen wilden gaan.
Ik kan zo voeren omdat het ervaren oude duiven zijn die snel naar huis komen. Voor onervaren duiven is het van belang dat deze voldoende reserves moeten hebben om ook de dag erop nog thuis te kunnen komen. Onze jongen krijgen dan ook een heel andere samenstelling van het voer.
Medicatie is bij ons een vast stramien, de dag na thuiskomst BS over het voer en de dag voor inkorven WN of Orni over het voer. Hiermee kan ik het hele seizoen naar tevredenheid met de duiven vliegen zonder dat er een dip of terugslag komt. Het kan best zijn dat het een week wat minder is maar dan heb ik zelf een fout gemaakt, het medicatie systeem is in de praktijk zeer geschikt gebleven. Nadeel is wellicht dat je minder uitschieters hebt maar dat neem ik dan maar voor lief. Ik kan nu heel het seizoen genieten van de duiven die van de vlucht terug komen.
Gisterenavond in het donker heb ik alle jongen in de mandjes gepakt, minus de 9 jongen die terug zijn van Mettet en nog 1 nakomer.
Reeds om 5.45 uur opgestaan vanmorgen en de hokken gekrapt en alles gereed gezet voor de africhting. Daarna met 42 jongen vertrokken naar Ruurlo (30 km) waar ik ze 1 voor 1 heb gelost. Elke minuut een duif en ik ben begonnen om 7.50 uur.
Op de terugweg nog even eieren gehaald bij de eierboer in Hengevelde en toen doorgereden naar huis.
Bij thuiskomst zaten de meeste vroege, bevlogen jongen reeds in het hok. Er zaten wel een stuk of 10 late jongen buiten te wachten dus die heb ik meteen naar binnen gehaald. Toen stond de teller op 32/42. Om 11 uur zijn er 39/42.
De snelste duif had er 37 minuten voor nodig om thuis te komen.
Een mooie africhting met prachtig weer. Planning is nu om woensdagmorgen nog een keer de jongen te gaan africhten, dan kunnen ook de 9 jongen die mee zijn geweest naar Mettet mooi mee.
Donderdag inkorven voor de jonge duiven vlucht en vrijdag voor de Natour. Op de donderdag maar een paar jongen en het gros allemaal mee met de natourvlucht.
TIP:
Vroeger, lol nog maar een paar jaar terug, druppelden wij elke 6 weken onze duiven tegen luis. Maar aangezien dat veel werk is zijn wij overgestapt op het onderstaande middel.
Het product schrijft voor dat je maar 1x per jaar je duiven hoeft te druppelen en dat deze dan luisvrij zijn. In de praktijk blijkt dat niet op te gaan en kun je beter 2x per jaar je duiven er mee druppelen. Maar ondanks dat wij 2x per jaar onze duiven druppelen, hadden wij een behoorlijk aantal duiven in het voorjaar zitten met stuitluis. John Vasterink adviseerde mij om het onderstaande te gebruiken.
Inhoud: 250 ml
- Oppervlakkendesinfectie
- Voor het wekelijkse bad
Dosering 2 ml op 10 liter badwater. Zeer goed werkzaam.
Beschrijving
Directe en langdurige werking tegen veermijten, luizen ( stuitluis ), teken, vlooien, mijten ( rode vogelmijt ), vliegen, wantsen, motten en andere ectoparasieten.
2 ml op 10 liter badwater. Zeer goed werkzaam. Kan wekelijks aan het badwater toegevoegd worden.
Pas op: lees zeer goed de beschrijving want het is smerig en gevaarlijk spul. Beslist niet bij kinderen neerzetten.
De duiven vliegen er niet minder om en je bent wel van de stuitluis af. Wel geef ik het zelf altijd op de zondag na de vlucht en ook niet wekelijks maar twee wekelijks.
Als de duiven dan in bad hebben gezeten dan kun je ze horen trippelen in het hok. De luizen waarvan hun laatste tijd verlopen is proberen dan te vluchten op het lichaam van de duif. Dat brengt irritatie bij de duif teweeg die dan begint te trappelen om er vanaf te komen. Ik heb er gisteren een fimpje van gemaakt, zet wel even het geluid op zijn hardst.
Nu de duiven weer lekker schoon zijn, betere neststanden krijgen en de jongen weer zijn afgericht, kunnen we met een gerust gevoel naar de volgende natourvlucht gaan.