24-06-2023 Marche en Famenne 244km. 1 & 3 in de Vereniging, 3 & 9 in de CC

Afgelopen week stond de eerste africhting op het programma voor onze jonge duiven. Maandagavond inkorven en dinsdag los in Groenlo, net geen 30 kilometer. Maar na weken een Noorden tot draaiende wind naar het Oosten te hebben gehad met weken lang mooi weer en geen regen, werden er nu hoosbuien voorspeld met een Zuiden tot Zuidwesten wind. Dat klopte ook want op de maandagavond hebben we behoorlijk wat regen gehad. Dus een weersomslag van jewelste. Ik weet uit ervaring dat jonge duiven daar zeer gevoelig voor zijn. Ik had al met Sabine afgesproken dat wij geen jongen gingen korven. Ik heb nog wel lang getwijfeld om de oude doffers mee te geven. Maar maandag was de warmste dag van het jaar met 30 graden, ik dacht ik ben ook knettergek om de warmste dag van het jaar tot nu toe de duiven te gaan pakken. Maar waarom ik dit vertel is dat van onze eerste en tweede ronde jongen er maandagmiddag om 13 uur 4 jongen niet binnen wilden komen. De jongen gaan nu op het dak van het woonhuis zitten en daar heb ik ze liever niet zitten. Plek genoeg op het dak van het zwembad en bij thuiskomst moeten ze op het zwembad of op het hok vallen. Ik heb de duiven dus een keer of 5 opgejaagd met een vishengel van 9 meter lang. Of dat de reden is geweest dat de duiven gestrest waren en niet naar binnen wilden, weet ik niet, maar ik heb het zekere voor het onzekere genomen en de jongen licht gevoerd en 4 in 1 over het voer gedaan. De dinsdagmorgen heb ik ze vastgehouden. De jongen hadden geen coli mest maar heb wel 1 duif gezien met braakneigingen. Nu vliegen de jongen alleen bij huis en trekken niet meer weg. Dus we maken even een pas op de plaats met de jongen en ik hoop dat ze volgende week de draad weer oppakken zodat we de jongen verder kunnen africhten.

Het herstelprogramma voor de vluchtduiven van Arnold Paalman werkt perfect. Onze duivinnen trainden op de maandagmorgen heel goed. Aangezien ik de duiven opvoer naar de vlucht toe hebben ze dat op de dinsdag niet vast kunnen houden. (Voer dan te licht) Op de donderdag krijgen de duivinnen 20 gram per duif smorgens en 40 gram savonds en wat er blijft liggen is voor de vrijdagmorgen tot 11 uur en daarna krijgen ze niets meer. Maar onze duivinnen wisten op de donderdag al het voer op te eten. Helaas konden de duivinnen op de donderdagavond niet los in verband met urenlange regen. Dus ik kon ook de duivinnen niet bij het binnenroepen op de doffers laten vallen. Dus dit maar doorgeschoven naar de vrijdagmorgen ondanks het feit dat op de dag van inkorving er geen vliegduiven meer los komen. Wouw, de duivinnen hebben super gevlogen, waren minstens een half uur uit het zicht en in formatie aan het trekken. Ik zag ze voorbij komen. Nu kon ik mooi zien wat de invloed is van het opvoeren van de duiven. De duivinnen hebben bij binnenkomst hun plezier gehad (15 minuten max) met hun doffers en ik heb ze daarna ongeveer 17 gram per duif gevoerd. (3 gram snoepzaad, 5 gram vliegvoer en 9 gram energievoer) Nu maar hopen dat onze duivinnen op tijd uit de koppels komen en niet te ver gaan omvliegen.

Ik heb 32 duivinnen gepakt en in de mandjes gezet voor de wedvlucht uit Marche. De duivinnen waren geweldig zacht in de hand bij het inkorven. We hebben nog 3 duivinnen thuis, de 19-455 had 1 oogrand niet wit genoeg. Het zal niet veel zijn maar een week rust zal haar helpen. Ook de 22-996 zit thuis een herintreder, ze is deze week altijd als laatste het duivinnenhok uit terwijl de andere duivinner er werkelijk uit knallen. Dan heb ik weer onze beste duivin van vorig jaar “Special” thuis gelaten. Ik durf haar niet te spelen want wil haar niet kwijt raken. Ze is hersteld in goede doen en traint zeer goed mee met het koppel. Maar ze won vorig jaar 17 keer prijs van 17 keer zetten. Tevens won ze in haar eentje 10 duifkampioenschappen. 6 keer in de vereniging, 2 keer in de CC, 1 keer in Noord en 1 keer in de gehele afdeling.

In de vereniging waren er 236 duiven mee van 16 verschillende liefhebbers. In de CC zijn er 1.309 duiven mee van 99 liefhebbers.

Zaterdag wordt er mooi weer voorspeld met een Zuiden tot Zuidwesten wind met een windkracht 1 tot 2. De duiven gaan dan denk ik 90 km per uur halen. Dus de eersten ruim binnen de drie uur vliegen. (162 minuten)

Onze eerste duif had er exact 160 minuten voor nodig om haar thuishok te bereiken. De duivinnen kwamen heel mooi af met vroege klasseringen. Zie de onderstaande meldlijst.

We zijn er blij mee dat onze duivinnen de eindsprint ingezet hebben.

Beste leden, aanstaande zaterdag zal er tijdens het afslaan voor de liefhebber, een Hollandse Nieuwe🐟 zijn. Deze wordt u aangeboden door het bestuur.

Kijk, de gezelligheid begint bij je eigen vereniging.

De haring smaakte geweldig.

Lol, bij onze eerste 14 duiven zitten onze eerste 11 getekende duiven.

Onderstaand onze prijsduiven in de CC uitslag.

Onderstaand onze prijsduiven in Noord. We hebben vandaag amper duiven zien overkomen, we lagen in Hengelo beslist niet in de trek. De uitslag kan dus nog veel beter maar dan zullen we in de trek van de duiven moeten liggen en veel duiven zien overkomen.

Dan tot slot de uitslag van de afdeling 9.