26-03-2022 Vliegploegen zondag in de startblokken.

Zondag worden de duiven van de B ploeg die nu op eitjes zitten op weduwschap gezet. Ik ben er blij mee want dan ga ik van 5 vliegploegen terug naar 3 vliegploegen. De weduwnaars, weduwduivinnen en de jongen. De twee nest afdelingen komen dan te vervallen.

Vanaf volgende week gaan dan de jongen smorgens los en de weduwnaars van 17 uur tot ruim 18 uur. De weduwduivinnen mogen dan om 18.30 uur tot maximaal een 20.00 uur buiten verblijven.

We gaan proberen om alle jongen die tot en met 31 Maart worden afgezet, mee te doen met de vroege vluchten van de jongen. Ik hoop dat het goed gaat want eind Mei heb ik elk jaar coli bij mijn jongen. Maar dit jaar krijgen de jongen de paramyxo rota enting. Voor het eerst de paramyxo rota enting omdat ik goede berichten over hoor. Later krijgen de jongen ook nog de parathyphus enting. Nu hoop ik maar dat het gevolg zal zijn dat mijn jongen eind Mei geen coli meer krijgen. Ik ben benieuwd en Sabine ook. We hebben nu 39 jongen afgezet en er komen er in Maart nog een stuk of 5 bij. Het prachtige weer wat wij in Maart te danken hebben aan een hoge druk gebied, zorgt ervoor dat de jongen er prachtig uit zien. Mooi glad en mooie witte neppen. Helaas is er 1 jonge duif verdwenen van het hok. Alle jongen die vanaf 1 April worden afgezet, gaan mee op de natour vluchten.

Ik kan dus vanaf maandag beginnen om de oude vliegduiven gereed te maken voor de eerste africhting met de container en daarna de vitesse vluchten. Bij huis vliegen ze prima en de conditie van onze vliegduiven is zeker naar wens. We gaan proberen om de oude vliegduiven minimaal 3 keer zelf af te richten. De jaarlingen kunnen dan mooi beginnen om het weduwschap spelletje te leren. De A ploeg heb ik verduisterd vanaf 19 uur tot 9 uur de volgende morgen maar daar stop ik zondagmorgen mee. De jongen zullen wel door verduisterd worden.

Teven heb ik de zomerplaat welke boven de ingang ligt op maat gemaakt van het nieuwe dak. De zomerplaat steekt niet over waardoor de duiven veel sneller naar binnen lopen. Aangezien wij onze antennes op de valplank hebben liggen en niet er onder, kunnen we de zomerplaat alleen gebruiken als het droog weer is. Onderstaand een aantal foto’s van de zomerplaat en de oorspronkelijke dakplaat met oversteek.

De bovendste twee foto’s is de zomerplaat en de twee foto’s eronder de winterplaat of oorspronkelijke dakplaat.

Het mooie is wel dat ik de zomerplaat onder de oorspronkelijke plaat kan schuiven. Ik hoef alleen de oorspronkelijke plaat eraf te halen voor een vlucht om de zomerplaat te kunnen gebruiken. Binnenkort leg ik onze twee antennes op de valplank en deze blijven dan liggen tot en met de laatste vlucht.

Tevens de afgelopen week onze klok terug ontvangen met de verwerkte aanpassingen. Ewoud hartelijk dank daarvoor. Ook heb ik onze vliegduiven op twee duiven na omgezet naar het combinatie lidnummer. Lol, Ewoud krijgt daar ook de meldingen van, maar liefst ruim 200x (120 ringen 2022 en 87 vliegduiven)

Zelf kreeg ik ook van elk ringnummer 2x een mail. (Bevestiging en bezwaar maken)

Het weer blijft nog een paar dagen zeer mooi met veel zon. Pas na volgende week woensdag kunnen we weer wat regen verwachten. Ik zou zeggen, geniet er van. Dat doen wij zeker.

Dit is Spike onze oppas hond. Spike is reeds 14 jaar en heeft vandaag zijn verjaardag. Zijn baasje schoot op 1 Maart dit prachtige plaatje.

Hiep hiep hoera de zomertijd gaat weer in. Vooral voor de werkende duivenliefhebbers een zegen.