22-03-2022 Valplank, Selectie en Biedezels.

Zoals ik eerder schreef hebben we een nieuwe valplank geplaatst. Onze duiven kunnen maar op 1 plek naar binnen. De duiven in afdeling 1 moeten links afslaan en de duiven voor de afdelingen 2, 3 en 4 gaan naar rechts de dagrennen in zodat ik zelf kan bepalen welke afdelingen ik open zet. Het voordeel is dat ik maar 2 antennes nodig heb en dat Sabine makkelijk alle duiven op 1 plek naar binnen kan halen.

Maar onze oude mobiele valplank voldeed niet meer en we hebben besloten om een nieuwe aan te schaffen. We hebben besloten om een mooie rode kleur valplank te gebruiken zodat deze vanuit de lucht mooi zichtbaar is.

Dit is onze opvallende nieuwe valplank.

Door de oversteek van het dak op de ren zie je nu niet goed hoe groot de plaat is.

Het was lastig zoeken naar een geschikte plaat, ik heb gekozen voor een kunststof rode plaat van 8mm dik. De plaat op kleur besteld in Duitsland op formaat 200cm x 100 cm. Die was beslist niet goedkoop 180 euro met daarboven op 70 euro transportkosten. (Pallet tarief) Maar de plaat zal dan ook een leven lang mee kunnen. De kunststof plaat loopt door naar binnen in het rendeel. Zo was de plaat veel beter vast te zetten.

Het aanzicht van binnenuit.

Maar het volgende probleem diende zich aan, zie de onderstaande foto.

De plaat buigt behoorlijk door.

Wat te doen? Met muursteunen werken vond ik geen optie want ze moeten dan groot zijn en geheid loop je er vaak tegen aan met je hoofd. Na enig zoeken vonden we onderstaande alternatief.

Wolfcraft telescopische plafondsteun 160-290cm. Te koop bij o.a. Praxis voor 20 euro.

We hebben er een mooi plaatje opgezet van hetzelfde materiaal zodat de plafondsteun mooi steun geeft.

Aangezien het kunststof op kunststof is moet ik alleen nog even dubbelzijdige tape bevestigen waardoor de steun niet kan gaan schuiven of zelfs weg kan waaien.

Mooi opgelost, de plaat loopt nog iets schuin af in verband met het water dat dan de juiste kant afloopt.

Selectie:

Aangezien er dit jaar 1 op 3 gevlogen zal worden, dient ook onze selectie eis verhoogd te worden. Nu mochten de oude duiven blijven als ze minstens 50% prijs hadden gevlogen. Bij 1 op 3 brengen wij de selectie eis op minstens 67% prijs wat een duif gevlogen moet hebben. Van elke 3 keer zetten moeten ze dus 2 keer op tijd komen. In de toekomst gaan we de selectie eis nog scherper zetten door ook te kijken naar de prijzen welke 1 op 10 hebben gevlogen en tenslotte 1 op 100.

Biedezels:

Ik ben er zelf van geschrokken hoe groot het aandeel van de biedezels is bij de diverse verkopen. Als je het goed volgt en je hebt de lijst van biedezels bij de hand of je hebt een zeer goed geheugen, dan zie je een bepaald patroon terug komen bij de verkopen. Zo zijn er verkopen waarbij wel 80% van de biedingen gedaan worden door een biedezel. Zo ook met de onderstaande verkoop.

Alle duiven waren ingezet en opgehoogd door biedezels. Maar op de laatste dag van de verkoop ging er geen enkele andere klant overheen met een bieding. Resultaat is nu dat koop 1 tot en met 5 zijn gewonnen door een biedezel en dus niet de afgesproken bedragen hebben gehaald. Hierdoor is alleen koop 6 verkocht. Oplossing is dat de verkopende partij eerlijk is en verteld wat de minimale prijs is, waardoor de biedezels overbodig worden.

Opvallend was ook bij de verkoop van Stefaan Lambrechts dat er een kooporder was geplaatst door een biedezel op de koopnummers 3.01 en 3.02. Het betroffen twee jongen uit een olympiade duif. Ik dacht dat ze 2100 en 2200 euro opbrachten. De biedezel had de hoogste bieding waardoor ook deze 2 duiven niet verkocht zijn omdat de opbrengst te laag was. Normaal kun je dat niet zien, alleen als je weet wie de biedezels zijn wel.

Eigenlijk is het nu geen tijd om oude duiven te verkopen, de liefhebbers zijn druk met de kweek en met de voorbereiding van hun seizoen. Daardoor waren er nu beslist koopjes te koop. Maar dat betrof alleen de duiven waar de biedezels niet op bieden en gelukkig was dat nog een behoorlijk deel van de aangeboden duiven.