27-03-2021 Mest kijker.

Ik ben een echte mest kijker. Niet met een microscoop maar met het blote oog. Ik let altijd op de mest van mijn duiven. De mest blijft liggen in de zitvakken of op de nestplanken die onder de zitvakken en broedvakken liggen op de roosters om ophoging van mest te voorkomen. Ik pak zelden in het duivenhok een duif in handen, alleen bij het africhten of inkorven van mijn duiven voor een vlucht. Ik zie graag vaste bruine mest met mooie dons pluimpjes erbij. Ik heb gemerkt dat mijn duiven sneller naar huis komen met bruine mest dan met groene mest. Dat komt doordat je geen duiven die te zwaar zijn op tijd kunt verwachten van de Snelheid vluchten, dus ik voer daar ook naar. Vandaar de bruine mest. Ik heb mijn duiven de dag voor het inkorven wel eens vetrijk voer gevoerd maar zag dat meteen terug in de mest, die werd groen en niet echt vast meer. Ben daar vanaf gestapt want hun spijsvertering had er problemen mee en dat is niet bevordelijk voor de vorm. Maar eerst een beschrijving hoe postduiven mest eruit moet zien volgens de kenners.

Kleur van de mest:

De gezondheid van duiven wordt heel vaak ingeschat aan de hand van de mest. Zoals jullie vast allemaal weten zien wij het liefst donker groene mest met een klein laagje wit erover en mest dat tamelijk vast is. Men zegt ook wel eens dat het bolletjes moeten zijn. Nu de groene kleur is afkomstig van de gal. De galblaasinhoud komt via een kleine afvoergang in de darm terecht en is bij vogels groen van kleur. Het wit laagje dat over het mest ligt zijn uraatkristallen, afkomstig van de nieren. Vogels urineren en defaeceren gelijktijdig van daar dus de witte keur. Nu de kleur wordt verder ook nog bepaald door de voeding. Veel groenten of erwten geeft ook een groene kleur aan de mest terwijl grit, roodsteen of milo de mest bruin laat uitslaan. Soms kan de mest ook bleker van kleur zijn wat dan weer op lever of alvleesklier problemen kan duiden.
Mest moet normaal bolletjes zijn. Zeker niet slijmerig of waterig. Zoals we al eerder zeiden komt de urine samen met de mest door de cloaca naar buiten en te waterig mest is nooit goed. Een typisch voorbeeld is zeker en vast het waterige mest bij paramyxo. De duiven hebben een aantasting van de nieren te verduren ten gevolge van het virus. De waterresorptie ter hoogte van de niertubuli verlopen niet zoals het hoort met als gevolg veel drinken en zeer waterig mest. Nochtans hoeft dit niet altijd het geval van ziekte te betekenen. Wij zagen ook al heel wat weduwnaars waterig mest maken op het moment dat ze driftig werden. Veel drinken was hun part en waterig mest het gevolg.
De mesthoeveelheid mag trouwens ook niet te groot zijn. De kampioenen onder ons zien graag, kleine mestbolletjes, dat beteken “vorm “ en daar is het ons om te doen. Kleine hoeveelheden mest betekent een goed spijsvertering. Bij grotere hoeveelheden kan het zijn dat de spijsvertering gestoord is doormiddel van ziekte. Zo zien wij al eens vaker grotere mestplakken liggen bij spoelworminfecties of bacteriële aandoeningen van de darm zoals salmonella of paratyphus.
Slijmerig mag de mest in ieder geval ook nooit zijn. Groene slijmerige mest wijst vaak op leverproblemen, slechte spijsvertering of een probleem ter hoogte van de darm. Zowel bij virale problemen als het adeno virus als bij bacteriële problemen zoals paratyphus vinden wij groene slijmerige mest.
Vergeet niet er rekening mee te houden dat duiven die één of meerdere dagen geen eten gekregen hebben of duiven die een zware vlucht achter de kiezen hebben ook groene slijmerige mest produceren. Ook bij broedende duiven moet men opletten om voorbarige conclusies te trekken uit de mest kwaliteit.
In ieder geval is en blijft mest een mooie parameter van de “vorm”. Blind gaan kuren in geval van slecht mest heeft geen zin. Soms kan men wel al eens de proef op de som nemen en enkele dagen appelazijn in het water doen. Wordt de mest dan direkt beter dan kan men spreken van nerveusiteit en zal dit zeker niet samengaan met een ziekte. Indien de mest niet ok is brengt men zo spoedig mogelijk een mestmonster naar de dierenarts. Hij kan heel vaak door een simpel microscopisch onderzoek de oorzaak achterhalen. Beter nog altijd voorkomen dan genezen als je het ons vraagt.

Mest van duiven met paramixo.

In tegenstelling tot de bovenstaande omschrijving moet ik niets hebben van groene mest. Ik ga zelf voor de kleine bolletjes van bruine mest. Hoe krijg ik de mest bruin, dat is vrij simpel licht voeren met gerst of zuivering voer erbij. Ook krijgen mijn duiven Vitamineral van de firma Natural over het voer. Voor een uitgebreid verslag zie het onderstaande.

Maar begin Augustus van vorig jaar had ik op een dag een probleem met de mest van mijn doffers. Onderstaand een foto van de mest.

De mest was veel te dun en te waterig.

Mijn eerste gedachte was last van coccidiose want ik had niets veranderd in het voer systeem. Dus een afspraak gemaakt met de dierenarts in Beckum voor mest onderzoek. Maar de mest was prima, geen coccidiose of wormen. Weer wat geleerd want was er zelf van overtuigd dat er wat aan de hand was. Wat was dan wel de oorzaak van de dunne mest. Er was een omslag in het weer, het werd zeer warm weer waardoor de doffers extra zijn gaan drinken wat de dunne mest veroorzaakte. Mijn beste presterende duif op de natour was een doffer voor al het duivinnen geweld dus ze hebben er geen last van gehad. Onderstaand een filmpje hoe ik graag de mest van mijn duiven wil hebben.

In Lochem woonde een postduiven liefhebber die elke dag bij zijn weduwnaars telde hoeveel donspluimpjes er in het broedvak van de doffer lagen. Doffers met veel donspluimpjes in hun vak werden dan boven aan zijn inkorflijst gezet. Dat is ook een manier om te kijken of je duiven in orde zijn en welke er boven uit springen.

Dat je van duiven poep een mooi servies kunt maken staat in het onderstaande artikel. Wel mooi gevonden. Wanneer wordt de mest van onze duiven geld waard?

https://www.rtlnieuws.nl/editienl/artikel/5219497/duiven-poep-servies-lotte-niet-vies

Op eigen hok hebben we gisteren de B ploeg op weduwschap gezet. Heb nu de duivinnenploeg dus compleet op weduwschap zitten. De jongen zijn de afgelopen week voor het eerst dagelijks los geweest en dat gaat goed. (Dat ondanks 7 roofvogels gelijktijdig boven het hok, maar ik was er gelukkig samen met Sabine zelf bij aanwezig) Vorige week zijn de jongen van de tweede ronde van de kwekers er nog bij gezet. We mogen weer met onze duiven gaan vliegen volgens het programma en ik ga proberen om alle vliegduiven volgende week 2x af te richten. Belangrijk nu dat ze het weduwschap spelletje leren kennen dus zal aandacht schenken voor de motivatie van de vliegduiven. De motivatie generator dient opgestart te worden. (Ik zal daar eens een aparte blog aan gaan wijden, want de prestaties gingen met sprongen vooruit toen ik las wat Martin van Zon deed en dat in de praktijk zelf uit probeerde) Volgende week gaan we weer over met de blog inhoud naar de actuele zaken die ons bezighouden met onze gevleugelde duifjes. Wordt vervolgt.