27-06-2020 Dizy le Gros 352km.

Het was een drukke week aan de Johannaweg. Het goede nieuws is dat onze laatste afwezige doffer van de afgelopen vlucht midden in de week op zijn hok is weer gekeerd. Deze rode doffer hadden we voorop op de tweede natour vlucht van vorig jaar. Het was tevens de eerste wedvlucht dit jaar dat we alle duiven terug kregen. Daar was het wachten op omdat onze onervaren jaarlingen streeds meer ervaring op doen.

Onze laatste van vorige week.

Nadat de duiven vorige week zaterdag terug waren, hebben ze op de zondag hun gebruikelijke bad gekregen. Het is altijd een lust voor het oog om ze dan te zien badderen. Maar we ontdekten daarna dat er een doffer welke mee was geweest met de vlucht aan het tapdansen was. Meestal geen best teken omdat ze dan last hebben van vederluis of ander klein ongedierte. Samen met Sabine afgesproken om alle jaarling duiven te gaan pakken en ze te gaan behandelen tegen het ongedierte zodat ze zonder tapdansen of jeuk weer in vorm kunnen komen voor de vlucht van het aanstaande weekend. Alle duiven welke mee waren geweest met de vlucht behandeld met een spuitbus en de thuisblijvers een druppel in de nek gegeven voor luis/worm. Ook alle hokken bespoten met een spray tegen luis en andere insecten. We zijn er zondagmiddag uren mee bezig geweest voordat we alles behandeld hadden. Ook de hokken waren weer spik en span.

De jongen in bad.

De doffers bij huis trainen geweldig en het was een lust voor het oog om ze te zien trainen. Vandaar ook besloten om wat extra doffers te gaan inkorven voor het geval het een lastige vlucht zou worden. De weersvoorspellingen waren zeer warm en in eerste instantie was er sprake van een Zuidoosten wind. Gelukkig ging het weer op tijd om en kregen we een Zuidwesten wind waar de duiven meer gemak van hadden.

Ik heb vanwege de enorme temperaturen de duiven overdag in de nachthokken laten zitten. Ik kan met de schuiven zelf regelen hoe warm ik het in het hok wil hebben. De eerste dag wel een keer of drie gecontroleerd hoe warm het was in het hok en of er voldoende ventilatie was. Het was er zeer aangenaam voor de duiven, beslist niet te warm en voldoende zuurstof. Ik had er zo mijn bed in willen zetten voor de nacht. Heb dus zelf de afgelopen week veel ervaring opgedaan hoe ik de temperatuur in mijn hok kan regelen.

Op de donderdag avond zijn we met 23 duiven naar het lokaal gereden, 14 duivinnen en 9 doffers waarvan 6 doffers die de week ervoor in huis mochten blijven. De duivin welke reeds een eerste prijs won in de vereniging en de snelste duif van Hengelo was thuis laten zitten omdat de stuitbeentjes wat open stonden. Meestal een teken dat ze een eitje moeten leggen. Maar ze heeft mij mooi te pakken gehad want ze heeft nog steeds geen eitje gelegd. Ook de laatste thuiskomende duivin van de afgelopen vlucht thuis gelaten omdat we een kleine verwonding zagen. Ze heeft toch iets geraakt en dat was de reden dat ze als laatste duivin naar huis kwam.

De duiven zijn gezien de weersverwachtingen naar dezelfde losplaats als vorige week gebracht, ongeveer 100 kilometer dichter bij dan de oorsponkelijke losplaats. Helaas konden de duiven er niet vroeg uit in verband met buien op de vlieglijn. Hierdoor werden ze pas om 10 uur los gelaten. Het werd een vlucht met geweldige snelheden door de Zuidwesten wind. De snelste duif van het gehele concours maakt ruim 117 kilometer per uur. Zelf klokken wij onze eerste duif om 13.11 uur welke reeds uit het noorden komt aangevlogen, dus helaas al te veel meters gemaakt. Hiermee staat ze op een 16 plek van in totaal 297 duiven. Wel onze eerst getekende en ze haalde een snelheid van ruim 110 kilometer per uur. Ze zit vijf minuten na de eerste duif in onze vereniging van de reeds bekende H. Klein Nijenhuis. Henny van harte proficiat met deze overwinning.

Proost Henny op de 1 en 3 prijs.

Gelukkig was het een snelle vlucht met een goed verloop. Zelf hebben we voor het eerst op de dag van lossing alle duiven terug. Planning is om volgende week bijna al onze jaarlingen in te gaan korven voor de vlucht. Zal proberen de herintreders en herstelde ex gewonde duiven deze week minimaal 1 keer zelf af te richten maar probeer zelfs om ze 2 keer weg te brengen. Tevens een afspraak gemaakt met de dierenarts om al onze jongen te gaan enten. (verplichte paramixo enting) Ga ze samen met Sabine pakken en druppelen voor de luis en de ringnummers noteren voor de entlijst.

UITSLAG:

Vereniging 297 duiven: 16, 37, 39 en 52. (23/4)

CC4 2.018 duiven: 88, 194, 197, 236 en 505 . (23/5)

Noord 9.966 duiven: 623, 1143, 1156 en 1400. (23/4)

Afdeling  15.623 duiven: 916, 1619, 1638, 1961 en 3906. (23/5)