27-06-2022 Streptococcose bij postduiven.

Vorige week maandag was de dierenarts op bezoek bij ons om de natour jongen hun paramyxo enting te geven.

Maar bij onze kwekers hebben wij een duivin, onze “Wesseldijk duivin” van 2013 die niet meer in haar broedvak kon komen. Deze duivin had Sabine mee genomen om aan de dierenarts te laten zien. De dierenarts dacht aan een bacteriele infectieziekte genaamd Streptococcose.

In Belgie wordt deze ziekte ook wel de vleugelziekte of spierziekte genoemd. Duiven die getroffen worden door streptoccocose kunnen vaak slecht of helemaal niet meer vliegen.

Vaak wordt er gedacht dat de duiven getroffen zijn door de paratyfusbacterie. Ook kan tijdens de kweek een embryonale sterfte optreden die het vermoeden op paratyfus alleen maar versterkt. Echter bij Streptoccocose hoeven de duiven niet te vermageren wat bij paratyfus vaak wel het geval is.

De veroorzaker Streptococcus komt normaal gesproken in de darmen voor. De bacterie zou op meer dan 80% van de hokken voorkomen en bij 40% van de duiven komt de bacterie voor in de darm zonder enig ziekteverschijnsel. De ziekteverschijnselen treden pas op als de bacterie in de bloedbaan kan geraken.

Deze duivin komt uit de “Wesseldijk duivin”, en ook onze Big Boy een goede vliegdoffer. Maar ook onze 18-626 een kweekduivin en mijn beste jonge duif in 2018 is een dochter van haar. Reden genoeg om haar niet meteen te verwijderen.

Het is dus zaak dat de bacterie geen kans krijgt door de infectiedruk laag te houden door een goede hygiene, door het gebruik van roosters, geen overbevolking en het vermijden van onnatuurlijke stress. Maar bij de kweekduiven bij Sabine zit alles op roosters en is er geen overbevolking aanwezig.

De diagnose kan met het beste verkrijgen bij een sectie op de duif. Opvallend, bij secties van gestorven duiven komt streptococcese vaker als ziekteoorzaak naar voren dan paratyfus.

De besmette duiven zijn zeer goed te behandelen met ampicilline in het drinkwater en wel 2 gram per liter water. De duiven kunnen ook individueel behandeld worden. Dat laatste was ook het advies van onze dierenarts.

Wij mogen de duif 1x daags een half tabletje geven van het bovenstaande en dat drie dagen achter elkaar om af te sluiten met een tablet tegen de pijn.

AMOXIBACTIN 50 MG TABLETTEN

  • Primaire en secundaire infecties van de luchtwegen, in het bijzonder rhinitis veroorzaakt door Pasteurella spp. en Streptococcus spp., en bronchopneumonie veroorzaakt door Pasteurella spp., Escherichia coli en Gram-positieve coccens
  • Primaire infecties van het urogenitaalapparaat, in het bijzonder pyelonefritis en infecties van de afvoerende urinewegen veroorzaakt door Escherichia coli, Proteus spp. en Gram-positieve coccen; endometritis post oestrum en post partum veroorzaakt door Escherichia coli, Streptococcus canis en Proteus spp., en vaginitis tengevolge van menginfecties.
  • Mastitis veroorzaakt door Gram-positieve coccen en Escherichia coli.
  • Lokale huidinfecties veroorzaakt door Streptococcus spp.
  • Werkzame stof(fen)50 mg amoxicilline per tablet

Waarschuwing: overleg altijd met uw dierenarts, ga niet zelf experimenteren.

Ampicilline is een antibioticum dat wordt gebruikt om een ​​aantal bacteriële infecties te voorkomen en te behandelen, zoals luchtweginfecties, urineweginfecties, meningitis, salmonellose en endocarditis. Het kan ook worden gebruikt om groep B-streptokokkeninfectie te voorkomen.

Sabine is mooi druk geweest met de Wesseldijk duivin, ze werd dagelijks in haar broedvak gezet.

Behalve de Wesseldijk duivin hebben we nog 2 duiven meer behandeld, onze King doffer en een Strasser duivin. Sabine ziet al wel verbetering dit ondanks dat de kuur gisteren pas was afgelopen.

Links de Strasser en rechts onze King doffer. Ik heb de King als oude duif gekocht om bij de jongen in te doen zodat deze mooi tam worden. Is beslist een aanrader. Maar ik heb de King al wel een jaar of 10 in mijn bezit dus het is echt een King op leeftijd.

We gaan onze kweekduiven zeer goed begeleiden naar de kweekperiode van 2023 toe. Zo gaan we druppelen tegen de luis (2x per jaar), geelkuur voor de kweek, wormkuur na de rui en dan nog de paramyxo enting en paratyfus enting.

Ik ben zeer tevreden over onze lichting jongen van 2022. Er zitten in de hand veel mooie jongen tussen maar de mand moet bewijzen of er ook goede vliegduiven tussen zitten.

Onze beste vliegduivin de 19-461 won reeds 2 eerste prijzen in onze sterke vereniging. Ze is een kleinkind van de Wesseldijk duivin en dochter van de 18-626.