29-06-2022 Muizen en Postduiven.

Muizen en ratten komen op het voer af in duivenhokken. Al ben je nog zo schoon en zorg je dat er geen korrel voer blijft liggen. Muizen zijn onoverkomelijk en kunnen zelfs gevaarlijker zijn dan een sperwer of havik. Waarom lees je hier.

Waarom je muizen moet bestrijden zet ik even op een rijtje:

 • Vreten het voer op
 • Vervuilen je hok
 • Brengen ziektes in je hok zoals paratyfus
 • Vormen snel grote kolonies
 • Jagen de duiven van hun eieren af
 • Jagen duiven van hun jongen af
 • Zorgen voor stress en onrust in het hok.

Muizen in je duivenhok zorgen altijd voor problemen. Zo zal een muis bij een broedende duif in de nestschaal willen kruipen. Vooral in het vroege voorjaar heb je de ene dag net geboren jongen liggen zijn ze de volgende dag al dood omdat de ouders in de nacht van de jongen zijn afgegaan. In eerste instantie denk je dat je te vroeg begonnen bent met kweken of je denkt dat het koppel toch niet zo goed is als je dacht. Wat je vaak niet weet is dat je muizen hebt die in de nestschalen kruipen op zoek naar voedsel en warmte. Gevolg is dat de duiven van de eieren of jongen afstappen. Jongen gaan dood en eieren komen niet meer uit.

Een muis kan met gemak 60 jongen per jaar grootbrengen. Als je dan bedenkt dat een muis na een maand al geslachtsrijp is kun je uitrekenen hoe snel een kolonie muizen kan groeien. Je moet dan ook altijd heel alert zijn op sporen van muizen. Nog beter is het om onafgebroken jacht te maken op muizen ook als je denkt dat je geen muizen hebt.

Een ratten plaag is natuurlijk net zo erg als muizen. Alleen kunnen ratten nog grotere schade aanbrengen. Bij een muizenplaag vraag je je af waarom de eieren niet uitkomen. Maar bij een rattenplaag vraag je je af waar de eieren zijn gebleven. Als je pech hebt moet je ook op zoek gaan naar nieuwe duiven want een rat kan een volwassen duif aanvallen en opvreten.

Klik hier om te zien hoe een rat een postduif dood.

De meest gebruikte bestrijdingsmethoden:

 • De muizen doden door middel van muizengif.
 • De muizen doden met een klem.
 • De muizen doden met een elektrische val.
 • De muizen vangen met een lijmplaat.
 • De muizen levend vangen met diervriendelijke vallen.
 • De muizen verjagen met ultrasone geluiden.
 • De muizen verdrijven met een geur

Voorkomen is beter dan genezen dus zorg ervoor dat de muizen liever bij uw buurman en buurvrouw verblijven.


Tips tegen muizenoverlast


 • Dicht kieren en gaten. Maak alle kieren en gaten in je hok die groter zijn dan je duim dicht.
 • Berg voer op. Voorkom zoveel mogelijk aanbod van voer. Bewaar duivenvoer in afgesloten bussen en bakken.
 • Ruim je rommel op. Ruim rommel in en rondom je hok/huis op. Stapels rommel vormen de ideale verblijfplaatsen voor muizen.
 • Neem een kat. Een kat houdt muizen op afstand, maar kan niet voorkomen dat ze binnenkomen.
Mijn oom had een kat die lag op de klep van het duivenhok. De duiven waren de kat zo goed gewend dat ze er over heen liepen.

Mijn vrouw wil graag een rode kat maar ik niet. Een kat eist meer aandacht dan dat je van de muizen af komt. Bijkomende voordeel is wel dat jouw kat zijn/haar territorium heeft en andere katten uit de buurt zal proberen te houden. Maar we hebben vooral later op de avond ook wel eens twee krolse katten in de voortuin gehad. Dan gaat het kattenplezier gauw over, vooral als je in bed ligt.

Er zijn drie katten op zoek naar werk.

De eerste kat zegt: “Ik wil bij Pipa werken.”
“Waarom?” vragen de twee anderen. “Wel,” zegt ze:
’s morgens exclusieve duif, ’s middags exclusieve duif en ’s avonds exclusieve duif.

De tweede kat wil in een fabriek van kattenvlees werken. “Waarom?” vragen de anderen weer. “Wel,” antwoord de tweede:
’s morgens kattenvlees, ’s middags kattenvlees en ’s avonds kattenvlees.

De derde kat wil in een bierbrouwerij werken. “Waarom?” vragen de anderen. “Wel,” antwoordt de derde:
’s morgens een kater, ’s middags een kater en ’s avonds een kater!”


Het spijt me, maar gisteravond zijn twee van mijn duiven onder de schutting doorgekropen en hebben de zaadjes in uw tuin weggepikt.” “Kan erger! Mijn kat heeft vanmorgen uw duiven opgegeten.” “Pak van m’n hart. Ik heb namelijk zojuist uw kat overreden!


Waarom drinken muizen geen alcohol ?

Ze zijn bang voor een kater!


Er zitten drie stoere muizen in de kroeg.

Zegt de ene muis: “Ik ben heel stoer, in het huis waar ik woon, ligt het vol met muizengif. Ik eet gewoon mijn buikje rond en wordt alleen maar een beetje misselijk.”

Zegt de tweede muis: “Oh, dat is nog niks. Het huis waar ik woon ligt wel vol met vijftig muizenvallen. Ik haal gewoon de kaas er tussen uit en als ik toevallig een klem in mijn nek krijg, druk ik me nog tien keer op ook.”

De derde stoere muis staat ineens op en trekt zijn jas aan. Nou denken die andere twee, wij zijn toch wel het stoerst hé, want hij druipt af.
“Wat ga jij nou doen?” vraagt één van de twee aan de vertrekkende muis. Terwijl hij zijn mouwen opstroopt zegt deze: “Ik ga effe de kat neuken!”