27-07-2023 Africhting late Jongen.

We hebben onze late jongen (32 st.) deze week 2 keer weg gebracht.

De eerste keer was de dinsdag. Onze vroege jongen kunnen vanaf 10 uur tot 13 uur trainen waarna ik ze binnenroep en voer. Daarna gaan de late jongen los vanaf 13.15 uur tot 16 uur. Ik vertel dit zodat u weet dat de late jongen niet smorgens afgericht kunnen worden omdat ik ze niet tussen de vroege jongen wil hebben zitten. Dinsdagmiddag dus de late jongen in de mandjes gezet en om 14 uur samen met Sabine vertrokken naar Hengevelde. Hengevelde is voor onze jongen 10 kilometer vliegen.

We zijn er samen lekker bij gaan zitten, ik had 2 stoelen meegenomen. Daar onder prachtige omstandigheden, zie de bovenstaande foto, lekker in het zonnetje 1 voor 1 de jongen los gelaten. Ik heb ze uit de mandjes gepakt en doorgegeven aan Sabine zodat ze de jongen ook kon aanvoelen en bekijken, waarna ze de jonge duif losliet. Elk jong gevolgd zover als dat kon welke richting ze uitvloog en was het jong uit het zicht, toen de volgende gepakt, beoordeeld en los gelaten. De meeste jongen gingen de goede kant op.

Bij thuiskomst waren er al 30 jongen terug van de 32. De laatste twee jongen lieten niet lang op zich wachten.

Op woensdag was het ook prima weer ondanks dat er buien voorspeld werden. Iets voor 13 uur gekeken naar het weer voor de middag en dat was prima, geen regen voorspeld. Dus na het voeren van de vroege jongen wederom de 32 late jongen in de mandjes gepakt. Ik wilde graag om 14 uur vertrekken naar Neede (18 km door de lucht) Voor donderdag was er veel regen voorspeld en voor vrijdag buien zodat er dan weinig kans zou zijn om de late jongen weer te gaan africhten.

Maar voor het vertrek nog even gekeken naar buienradar en tot mijn grote verbazing kwamen er buien aan die om 15 uur over Hengelo zouden trekken. De buien ontstonden na het IJsselmeer en boven land in de buurt van Zwolle. Er kwam ook een heftige bui met veel water recht over Hengelo. Dat was dus flink balen en maar besloten om te wachten totdat de bui achter de rug was. Pffff het was een heftige bui met veel water en onweer. Een bui is niet echt een probleem zolang de duif er maar omheen of langs kan vliegen. Maar onweer is een ander verhaal daar kunnen de duiven behoorlijk last van hebben. Uiteindelijk samen met Sabine om ongeveer 15.45 uur vertrokken uit Hengelo. Het weer klaarde mooi op en wederom werden er geen buien meer voorspeld voor de rest van de middag. Onderweg naar Neede bleek dat hoe dichter we bij Neede kwamen, hoe minder het er geregend had.

In Neede op de Needse berg bij de uitkijktoren de duiven pas om 16.30 uur de eerste jonge duif los gelaten. Ook nu weer net zo lang nagekeken totdat de jonge duif uit het zicht was. De jongen hadden het al een stuk lastiger dan in Hengevelde want het duurde behoorlijk lang voordat ze de juiste kant op gingen. Ik had weer de stoelen meegenomen dus we konden er mooi bij zitten, wel een vest aan, Sabine heeft ondertussen foto’s gemaakt. Onderstaand een aantal foto’s.

Na het loslaten van het laatste jong nog even de uitkijktoren beklommen. Ik had al tegen Sabine gezegd dat je Hengelo kunt zien. Inderdaad de vuilverbranding in Hengelo was door zijn hoogte goed te zien. Op foto’s op de uitkijktoren staat mooi vermeld wat je ziet en waar het gebouw staat. Zo zie je forfarmers in Delden, Boldershoek (afval verbranding) in Hengelo, vd Valk in Enschede, watertoren van Eibergen, windmolens van Rekken/Lichtenvoorde en Duitsland, de kerk van Zieuwent en ik ben er beslist nog een paar vergeten. Wij stonden op 15 meter hoogte maar een duif vliegt nog veel hoger dus die kan nog veel meer zien en verder kijken. Dus wanneer onze jongen in de lucht zitten dan kunnen ze de vuilverbranding van Hengelo zien maar ook de elektriciteitsmasten, de kerk etc. Dan denk je bij jezelf dat het toch een makkie moet zijn voor onze jongen om thuis te komen. Echter met onze vroege jongen bleek dat niet te kloppen.

Ik was dan ook zeer benieuwd hoe onze jongen het er af hadden gebracht. Mede door het late tijdstip en het onweer wat we hadden gehad. Op de terugweg bij Delden stond er veel water op de wegen dus daar was nog een beste bui langs getrokken. Voor Hengelo zagen we een zeer grote regenboog, dus onze jongen moesten tussen de buien door naar huis zien te komen.

Bij thuiskomst zaten er al 26 jongen op ons te wachten. Het kleine hok waar ze in zitten staat los want ik moet ze nog goed leren om door de dringers naar binnen te gaan. Dat viel al weer reuze mee. In de loop van de avond zijn er nog 4 jongen gearriveerd zodat er op dezelfde dag 30 jongen thuis waren van de 32. Nummer 31 is ook weer thuis hij was in Hengevelde binnen gelopen, het wachten is nog op het laatste jong.

Nu nog 1 keer africhten naar Ruurlo en dan zijn ze klaar om met de container mee te gaan met de eerst africhtingsvluchten voor de Natour.

Die staan gepland voor 7 en 14 Augustus dus we zijn mooi op tijd met het africhten van de laatjes.