27-12-2017 Afspraak Paramixo enting

Vandaag naar de dierenarts te Gelselaar geweest om een afspraak te maken voor de jaarlijkse paramixo enting. Meestal laat ik dat doen tussen kerst en oud en nieuw omdat ik dan vrij ben. Dit jaar was ik te laat met het maken van een afspraak dus zullen de duiven op 5 januari van het nieuwe jaar hun prik mogen ontvangen.

Doe het altijd zo vroeg mogelijk op de ochtend zodat de duiven niet al te lang in de mand hoeven te wachten. Zet de meesten reeds de avond er voor in de mand want kan ze dan mooi rustig pakken in het donker. De doffers zullen zo veel mogelijk in de vakken worden opgesloten. We hebben nu nog 138 duiven zodat we binnen een uur gereed zijn. Vanwege het aantal laat ik de dierenarts altijd op het hok komen i.p.v. er naar toe te gaan. Kost alleen 25 euro extra aan voorrijdkosten.   

Ik heb gemerkt dat er nog wel een behoorlijk prijsverschil zit tussen de dierenartsen onderling dus het advies is dan ook om even rond te bellen en te informeren naar de prijs en uiteindelijk bij je eigen dierenarts de deal af te spreken en gaan ze niet mee dan maar doorpakken en vertrekken naar de voordeligste, vraag wel even met wat voor een entstof ze enten.

Het aantal van 138 duiven lijkt veel maar heb er de laatste jaren niet zo weinig gehad als nu. We vliegen met een 100 duiven op weduwschap en hebben een 13 kweekkoppels. Tevens zitten er dus nog een 12 tal waarvan een aantal late jongen uit o.a. mijn beste 2 vliegduivinnen en een aantal kweekdoffers/vliegdoffers van 2012 van het kamphuis soort die over zijn maar echt te mooi zijn om te verwijderen. Het gebrek aan duivinnen speelt hierbij een rol. Geef nu liever een jaarling doffer de kans dan verder te gaan met deze (oude) doffers.

Vorig jaar werden er 177 duiven geënt en het jaar ervoor een aantal van 153 duiven.