28-03-2024 Bestrijdingsmiddelen. (Willem Mulder)

Vragen over voer : bestrijdingsmiddelen.

De laatste tijd krijg ik nogal eens de vraag voorgelegd of bestrijdingsmiddelen de oorzaak kunnen zijn van ellende en massale verliezen van onze jonge duiven.

Tja, ik had liever gezien dat de WOWD het had meegenomen in haar onderzoek naar verliezen bij jonge duiven. Ook een beetje mosterd na de maaltijd want deze bestrijdingsmiddelen zijn inmiddels verboden in de Europese Unie.   

Ik moet wel zeggen dat ik een tegenstander ben bestrijdingsmiddelen die aan mens en dier schade kunnen toebrengen. Zeker als onze bijenpopulatie er aan gaat. Wat dat betreft vinden de tegenstanders van giftige en desoriënterende middelen zoals thiamthoxam mij absoluut aan hun zijde. Of genetische manipulatie? Van hetzelfde laken een pak. Een van de redenen, waarom wij zelf alleen maar genetisch onveranderde sojabonen importeren.  Aflatoxines, micotoxines, we verpesten onze mooie wereld. Daar moeten we van af. Maar hoe? Ik kan de wereld niet veranderen (alleen mezelf), u wel? 

Natuurlijk begrijp ik ook dat de boeren geld moeten verdienen. Maar het liefst niet met middelen die slecht zijn voor de gezondheid van mens en dier. Bespoten granen, appels, peren, bananen, druiven en ga maar door… De macht van de gifmakers zoals Sumitomo Chemical Takeda Agro, Bayer en Round-up producent Monsanto is n.l. groot. Heel erg groot.  Zij bepalen het gewoon en maken ge- of misbruik van hun macht. Sinds 1980 hebben er nogal wat veranderingen plaats gevonden voor jonge duiven. We kunnen dat dus niet los van elkaar zien. Ik denk ook dat deze veranderingen eerder te maken hebben met de oorzaken van de grotere verliezen van onze jonge duiven dan met de genoemde gewasbeschermers. Voorbeelden te over. 

Enkele veranderingen op een rijtje.

 1. Rond 1980 werd bij toeval ontdekt dat een druppel  neo cortef (een combinatie van een antibioticum en corticosteroïden) in de waterpan het ruiproces stopte. Verduisteren was daardoor niet nodig. We maakten er gebruik van tot ongeveer 1990. En precies dan worden de genoemde bestrijdingsmiddelen ingevoerd. Vanaf dat moment waren we aangewezen op verduisteren en later op bijlichten.
 2. Fouten die gemaakt worden bij het verduisteren en bijlichten. Ik zal daar in een apart artikel een keertje op terugkomen.  
 3. De omgevingsveranderingen, zoals de enorme ontwikkelingen in de technologie. Denk aan de uitbreidingen op het gebied van de satellieten, mobiele telefonie, vele malen meer hoogfrequente stralingen die zich in de lucht bevinden. Wetenschappelijk is nooit bewezen, dat dit allemaal geen invloed heeft. Het economisch gewin is daarvoor te belangrijk. 
 4.  De populatie roofvogels is sinds 1980 enorm toegenomen, met alle gevolgen van dien. Ik hoef dat verder niet uit te leggen. 
 5. Door laag frequente stralingen van  elektriciteitsmasten, die steeds meer Kilovolt elektriciteit “vervoeren”, raken jonge duiven gedesoriënteerd.
 6. Door zonuitbarstingen van de laatste 10 jaar, ontstaat enorm veel elektromagnetische  stralingen die zelfs communicatiesystemen geheel plat kunnen leggen.
 7. De natuur is aan het veranderen. Het wordt extremer. Meer overstromingen, hitte en koude.
 8. De evolutie van de duiven. We krijgen door selectie steeds snellere duiven. We zijn anders gaan selecteren. Minder allround, specifieker gericht op afstanden als vitesse, midfond of fond. Ook worden er vaak snellere duiven ingekruist voor de overnacht. Scherper, feller, overmoediger ook…. Dat kan niet zonder gevolgen blijven. 
 9. Enorm veel opleren om maar te kunnen scoren. Veel meer prestatiedruk op de ketel dan voor de tachtiger jaren. Toen was het meer leren thuiskomen, nu meer willen winnen. 
 10.  Verbeterde voeding, te goed misschien tijdens de voorbereidingen. Daardoor kunnen de overmoedige duiven veel te ver van de basis terechtkomen.  
 11. Veel meer jonge duiven in hetzelfde hok. Ieder dier heeft zuurstof nodig en een tekort aan zuurstof is funest voor de prestaties en gezondheid.
 12.  Het kweken uit aangekochte duiven via het internet. Mooie stamboom erbij… Papier is geduldig. De kans dat je een toppertje gekocht hebt is niet echt groot. Maar ja, je doet die niet weg, want die duif heeft € 1000,00 gekost… Vroeger kweekten we alleen uit onze topkwekers en topvliegers. Kortom, we leggen de lat wel heel erg hoog voor onze jonge duiven. 
 13. Het valt moeilijk uit te leggen, dat jonge duiven die op de natoer worden gespeeld nauwelijks verloren raken.  En die krijgen toch ook hetzelfde bespoten voer? In het najaar is er wel meer zuurstof  in de lucht en minder duiven in de hokken, minder druk op prestaties, rustiger weer en dan gaat het ineens wel. Te veel jongen in een hok kan overigens nooit goed zijn. Er is dan minder zuurstof en daarnaast heeft elke duif zijn eigen territorium nodig. Bij meer dan 10 duiven op een strekkende meter, zul je altijd een deel verliezen. Ook al zijn het allemaal klasbakken.

Allemaal veranderingen na 1980 / 1990 en ik kan er nog wel een aantal noemen.  Wetenschappers hebben vaak als doel iets te willen bewijzen. Net als met de verzadigde vetzuren. Die waren voor ons mensen allemaal heel slecht. De aders zouden daardoor dichtslippen. We zouden er hartaanvallen van krijgen. We moesten allemaal over op zonnebloemolie en zonnebloem margarine. Zie je ze nog voor je op de pakjes Becel? Gevolg: nog veel meer hartaanvallen en andere chronische  ziektes. We schrokken er van.  

De resultaten van enkele landen, waar veel cholesterol in het bloed zat en weinig hartaanvallen waren, werden niet meegenomen in het onderzoek. De wetenschappers wilden immers wat bewijzen en dan past dat even niet. Men gaat altijd maar weer uit van aannames, net als in de geneeskunde. Alle andere knoppen worden dan uitgezet. 

Allemaal even heel kort door de bocht, maar het is maar een voorbeeld, hoe er soms wetenschappelijk wordt onderzocht. Om nog maar te zwijgen van wetenschappelijk onderzoek dat betaald wordt door de fabrikant. Wat zal daar uitkomen denk je? Nu weten we, dat veel omega 3 in een goede onderlinge verhouding tot omega 6 vele gezondheidsproblemen en ontstekingen kunnen voorkomen. Dus ook veel hart en vaatziektes, chronische aandoeningen en zelfs minder kans op kanker. 

Mijn voedingsleraar Horst Collenberg zei  altijd heel nuchter: Is er wetenschappelijk nieuws? Mooi. Dan gaan we dat eens uitgebreid testen in de praktijk. Op het weduwnaarshok of jonge duivenhok. Wat ook maar van belang is. Eens kijken hoe dat in de dagelijkse praktijk van alledag uitpakt op een duivenhok. Daarna op nog eens 20 andere hokken. Dat is n.l. bijna altijd anders dan op het laboratorium. Niets zomaar even klakkeloos aannemen!! Die liet zich niet gek maken. 

Mijn compagnon Tonnie kweekte voor de taartvluchten een ronde jongen. We hadden het vorige seizoen te weinig overgehouden omdat het hok niet goed was. Zodoende. Hopelijk zouden we hier een stuk of 5 tot 6 extra aan kunnen sluiten. We kweekten er 35. De duiven zaten al buiten en vlogen al wat rond. Toen kwam er een enorm koppel Poolse duiven over. De beste 10 duiven van ons waren weg. Met een goeie 20 gingen we opleren. Dat ging super goed. Op een gegeven moment werden de duiven weggebracht naar Hoogeveen. Het weer was eigenlijk te slecht, maar de duiven werden wel gelost. Ze waren allemaal terug op het hok, toen Tonnie met de auto de dam opdraaide. 

De volgende dag weer weggebracht. Slechts 10 km verderop. De duiven zagen er weer optimaal uit. Krijtwitte neuzen,  niets aan te zien. Het was prachtig duiven weer met wat wolken aan de lucht. Diezelfde dag kwamen er 3 terug. De rest? Nooit meer terug gezien. En die kregen toch steeds hetzelfde voer. Ineens last van bestrijdingsmiddelen?  Hoe vaak hoor ik dat niet. Ineens zijn de duiven weg, terwijl ze er super gezond uitzien.   

Verbod op deze bestrijdingsmiddelen. 

Ik ben blij met het afgekondigde verbod van de Europese Unie op deze  bestrijdingsmiddel clothimetoxam, thiamethoxam en imidacloprid per 1 december 2013 op zaden, planten en bodem. Helemaal top. Kijken of we massa´s jonge duiven gaan overhouden……

Er blijft echter helaas nog meer dan genoeg ellende over v.w.b. het grondwater en de al genoemde mycotoxinen. Maar zou het niet beter zijn om ons af te vragen hoe we de natuurlijke weerstand van onze duiven kunnen verhogen? Dat heeft volgens mij veel meer zin. Niet denken in problemen, maar in oplossingen. Daarover meer, een volgende keer.  

Willem Mulder.