28-09-2021 Corona uitbraak ondanks vaccinatie

Tijdens het inkorven van 1 van de eerste Natour vluchten was het zeer gezellig op ons duivenlokaal. Bij het klokafslaan wacht iedereen op de uitslag die ter plekke gemaakt werd. Vaak zijn er wat hapjes of andere smakelijkheden voor de leden aanwezig. Ons duivenlokaal is zeer groot en ruim omdat vroeger er meerdere postduivenverenigingen er gebruik van maakten. Er staan dus voldoende tafels in waardoor er aan 1 tafel 1 persoon kan zitten. Dus we voldoen ruim aan de anderhalve meter afstand. Perfect geregeld.

Tijdens het gezellig samenzijn kwam ook ter sprake of iedereen nu gevaccineerd was. Dat bleek te kloppen want er was niemand zonder vaccinatie aanwezig.

Op 11 September hadden wij de laatste Natourvlucht.

Maar op 16 September wordt ik opgeschrikt door een mailtje van 1 van onze leden met de onderstaande tekst.

IK heb vanmorgen een coronatest door de ggd laten afnemen. Deze was positief. Mogelijk heb ik de besmetting opgelopen tijdens het inkorven of Klokafslaan op vrijdag/zaterdag
Wil je dit mailtje doorsturen aan de leden.

Wouw best heftig omdat je het niet ziet aankomen en het beslist niet verwachte omdat iedereen gevaccineerd is.

Maar op 18 September wordt ik gebeld door de GGD, een vriendelijke mevrouw die zeer goed op de hoogte is vertelde mij dat ik in direct contact ben geweest met een andere persoon van onze vereniging die ook corona heeft. Nadat ze de naam bekend maakt blijkt dat inderdaad te kloppen.

Ik heb de vriendelijke mevrouw gevraagd hoe het mogelijk is dat twee personen van onze vereniging corona hebben, ondanks het feit dat ze gevaccineerd zijn. Ze antwoorde dat helaas deze personen in de doelgroep vallen waarbij het vaccin te weinig heeft gewerkt of zelfs helemaal niet. (Astra 63% werking en Pfizer 95%) Op dezelfde dag (18 September) ontvangen alle leden nog een brief van de GGD, genaamd “Informatiebrief voor nauwe contacten leden duivenvereniging” met advies.

Het onderstaande staat op de RIVM site betreffende de bescherming van de vaccins.

Beschermt een coronavaccin ook als het bijvoorbeeld 60% of 95% werkzaam is?

Uit onderzoek blijkt of een vaccin goed werkt. Als een coronavaccin bijvoorbeeld 60% of 95% werkzaam is betekent dit dat mensen die dat vaccin hebben gekregen 60% of 95% minder kans hebben om (ernstig) ziek te worden door COVID-19 dan mensen die geen prik hebben gehad. Alle vaccins die in Nederland worden gebruikt beschermen zeer goed tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopname.

Gelukkig had ik nergens last van gehad in de eerste 7 dagen die verstreken waren en ook de daarop volgende dagen niet. Bij mij heeft de vaccinatie wellicht wel goed gewerkt.

De betreffende twee personen van onze vereniging zijn aan de beterende hand. Bij deze van harte beterschap. De 1 heeft er meer last van gehad dan de ander. Gelukkig kunnen we met zijn allen weer verder om de duivensport te beleven. Maar even schrikken en slikken was het wel.

Speciaal dank aan het bestuur van onze vereniging voor de goede en juiste aanpak/communicatie van deze nachtmerrie.